Biskup Ivica Petanjak predvodio sprovodne obrede i misu zadušnicu za s. Mariju Leoniju Pobi

Biskup Ivica Petanjak predvodio je sprovodne obrede i misu zadušnicu za s. Mariju Leoniju od sv. Male Terezije, krsnim imenom Ivku Pobi, časnu sestru družbe Karmelićanki Božanskog Srca Isusova, na mjesnom groblju i župnoj crkvi u Puntu, 17. rujna 2020. godine.

Na sprovodu s. Leonije bile su prisutne i njezine susestre iz različitih samostana Karmelićanki BSI, a predvođene provincijalnom poglavaricom, s. M. Kristinom Pišković, koja se u ime svih sestara oprostila od s. Leonije i zahvalila joj za kvalitetan suživot i uzoran redovnički primjer. U svome govoru istaknula je kako je „s. M. Leonija bila radikalna i ozbiljna redovnica koja je osmislila i obogatila svoj život, radeći na nutarnjem ukrašavanju duše.“ Ispraćaju su nazočili i rodbina s. Leonije te vjernici župe Punat.

Otac biskup Ivica je u svojoj homiliji na svetoj misi, osvrčući se na pročitanu poslanicu apostola Pavla Rimljanima, rekao kako je kršćanin pritjelovljen Kristovom otajstvu spasenja, kako je spašenik, međutim kako, unatoč tome što mu je spasenje nadohvat ruke, i dalje mora voditi borbu sa samim sobom. U tom duhu se možemo pitati što bi bila redovnica ili redovnik, ako smo svi mi po krštenju već dionici spasenja koje nam je Krist zaslužio? Redovnici bi prema tome trebali biti radikalni kršćani. Oni koji vjeruju u ovo što smo rekli i koji svojim stilom života već ovdje na zemlji svjedoče da je sve njihovo bogatstvo u Isusu Kristu. Oblikom života pokazuju svijetu da se radi Isusa Krista isplati sve ostaviti, jer ti nitko na svijetu ne može dati više od njega.“

Pri kraju je istaknuo kako je s. M. Leonija ušla u samostan u godinama neposredno nakon 2. svjetskog rata, koje su bile nepovoljne za vjeru, a uz to je bilo posvuda prisutno i siromaštvo te zaključio: „ući u to vrijeme u jedan strogi katolički Red značilo je postati redovnica samo iz jake vjere i poradi Isusa Krista.. Uz Oca biskupa na svetoj misi je koncelebriralo još nekoliko svećenika, a misno slavlje pjevanjem su oplemenile i animirale časne sestre Karmelićanke BSI.

 

_______________________________

S. M. Leonija od sv. Male Terezije rođena je 2. lipnja 1926. u Goli kod Koprivnice kao sedmo od osmero djece u kršćanskoj obitelji, u samostan Karmelićanki BSI ušla je 1952. godine, prve zavjete je položila 1956. godine, a svečane zavjete je položila 1961. godine. Preminula je na spomendan Blažene Djevice Marije Žalosne – 15. rujna 2020. godine, u 95. godini života i 65. godini redovništva. S. Leonija je bila vjerna, uzorna i dosljedna redovnica. Imala je katehetsku izobrazbu. Kroz svoj život obavljala je slijedeće službe: katehistica, odgajateljica kandidatica, ekonomska služba, u starijoj dobi rado se uključivala u kućne poslove i posjećivala bolesne osobe u njihovim obiteljima kako bi im donijela utjehu, pripremila ih za sakramente. Osobito ju je resila ljudska mudrost, staloženost i ljubav prema posvećenom zvanju. U zajednicama u kojima je živjela, bila je širiteljica radosti, duhovnih vrijednosti, ljudskih vrlina. Tiha i samozatajna redovnica, koja je trajno živjela u srcu Crkve, molitvom i žrtvom.

Print Friendly, PDF & Email