Biskup Ivica predslavio misu Večere Gospodnje

Krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvodio je na Veliki Četvrtak u krčkoj katedrali slavlje mise Večere Gospodnje, u koncelebraciji krčkog biskupa u miru mons. Valtera Župana te više krčkih svećenika i redovnika.

Biskup  Ivica održao je i homiliju u kojoj je istaknuo kako u Vazmenom trodnevlju uprisutnjujemo Isusove geste i riječi koje je on učinio  posljednjih dana i sati svog života, jer se iz njih može iščitati sav Isusov život i cjelokupno njegovo mesijansko poslanje.
Biskup pojašnjava: „Isus učenike nije uvjeravao velikim riječima i dokazivanjima već je svoju poruku prenosio konkretnim gestama koje je uzimao iz ondašnjeg vremena i koje su ljudima tog vremena nabolje prenosile poruku. I u gesti pranja nogu učenicima Isus se poslužio tada najupečatljivijim primjerom koji je postojao kako bi svojim učenicima pokazao koliko ih voli i kako u ljubavi postoji samo jedan jedini mogući poredak, a to je služenje. Ljubav ne poznaje zakonitosti hijerarhijskog poretka… ljubav poznaje samo jedno jedino načelo: stalo mi je do tebe, volim te, želim da uspiješ, da ideš naprijed, da budeš sretan, da osmisliš svoj život.
Zato Isus čini ovu gestu krajnjeg služenja svojima da im pokaže da ih voli, da ih cijeni, da su oni toliko važni za njega da im on pere noge i umire za njih. Učenici će značaj te geste, koja ih je na prvu zbunila i zgrozila, shvatiti tek nakon Uskrsnuća, po primitku Duha Svetoga: shvatit će ljubav koju Bog ima prema njima. Biti prihvaćen i poštivan od drugoga svakome od nas daje snagu da ne upadne u samosaželjenje i obezvrijeđivanje samoga sebe, već da se i izloži i založi svoje sposobnosti za dobro drugoga i napredak društva.
Isusove geste i nama danas pokazuju koliko smo dragocjeni u njegovim očima. Kad bismo toga bili svjesni ponašali bi se potpuno drugačije. Započnimo dan s mišlju: ‘Ja sam dragocjen u Božjim očima. On bez mene ne želi graditi ovaj svijet. Ja sam mu sad veoma potreban.’ Isus se sagiba do nogu svakoga od nas i pere nas. Taj čin tumači sam sebe. Ne trebaju mu riječi. Ovaj čin samo potvrđuje da je Božja ljubav prema nama istinska, stvarna, izvanredna, iznad svih očekivanja i da kao takva poziva na velika, čak herojska djela, jer nas je on prvi ljubio i jer nas je ljubio do kraja.“

Biskup Ivica i sam je, po uzoru na Isusov čin milosrđa i ljubavi prema svojim učenicima, oprao noge dvanaestorici župljana župe Krk – očevima ovogodišnjih krizmanika i prvopričesnika.
Nakon sv. mise, Presveti Oltarski sakrament prenesen je u kapelu Srca Isusova. Uslijedilo je zajedničko klanjanje a zatim i mogućnost osobnog klanjanja do ponoći.

Print Friendly, PDF & Email