Biskup Ivica predvodio proslavu Križeve u Ogulinu

U srijedu 14. rujna u Ogulinu je svečano proslavljen blagdan Uzvišenje sv. Križa, nebeski zaštitnik župe kao i Dan grada Ogulina. Veliku svetkovinu ove je godine predslavio krčki biskup Ivica Petanjak u suslavlju župnika i dekana ogulinskog preč. Roberta Zubovića kao i brojnih svećenika ogulinskog dekanata. Slavlju je prethodila veličanstvena procesija ulicama grada u nazočnosti brojnih laičkih udruga i društava kao i predstavnika policije, vatrogasaca, lovaca, Hgss-a, biciklista i Frankopanske garde.
Križ je bio krajnji cilj Isusova puta, jer on nije bio kako neki mogu misliti ubermensch ili superman već čovjek koji je trpio na drvu križa i prihvatio ga kao sredstvo spasenja. Prihvatio je križ kao vrhunac Božje ljubavi za čovjeka. Križ je bio do Krista znak zloće, no onda je postao znak ljubavi, dobrote i milosrđa božjeg. Križ je ujedno dobro i zlo, prokletstvo i blagostanje, pakao i raj. Križ je i simbol jednog puta. Židovi su 40 godina putovali iz egipatskog ropstva štio je simbolički značilo da se vraćaju tek kada se rode nova pokoljenja. Slična paralela mogla bi se i danas primijeniti na situaciju u Hrvatskoj , nema novog društva s onima koji su formirani u bivšem vremenu. Bez puta nema promjena, razvoja i napretka, zaključio je biskup Petanjak svoju propovijed. Na misi se vjernicima obratila vrhovna poglavarica Družbe sestara presvetog Srca Isusova Nives Stubičar koja je podsjetila na djelovanje ovih redovnica 60 godina u Ogulinu uslijed čega su dobile i zasluženo priznanje grada Ogulina za svoj rad i doprinos. Priznanje je s. Nives dobila na svečanoj sjednici gradskog vijeća.
Misi su nazočili uz čelništvo grada Ogulina na čelu s gradonačelnikom Jurom Turkovićem i karlovački župan Ivan Vučić kao i brojni gosti. Na svečanoj sjednici grada Ogulina nazočili su krčki biskup Ivica Petanjak, ogulinski dekan Robert Zubović kao i sestre Družbe Presvetog srca Isusova kojima je i uručena nagrada grada Ogulina.

(preuzeto sa facebook stranice Župe sv. Križa u Ogulinu)

Print Friendly, PDF & Email