Biskup Petanjak predvodio misno slavlje blagdana Gospe Lurdske u Slavonskom Brodu

Blagdan Gospe Lurdske i 28. Svjetski dan bolesnika svečano je u utorak, 11. veljače, proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Uz domaćeg gvardijana fra Klaudija Milohanovića i još desetak svećenika iz Slavonskog Broda i susjedne Bosanske Posavine večernje misno slavlje predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak.

Uz mnogobrojne vjernike iz Slavonskog Broda i okolice, na slavlju su sudjelovali franjevački bogoslovi te redovnice iz Slavonskog Broda.

Naglasivši da su sva Gospina ukazanja koje je Crkva priznala kao autentična ostala u okvirima evanđelja, biskup Petanjak u homiliji je pojasnio smisao ukazanja i što njima Gospa poručuje kroz sva vremena pa i nama danas.

Istaknuo je da je prva karakteristika Marijina ukazanja u Lurdu i drugim mjestima da je govorila dijalektom, želeći se tako prilagoditi čovjeku da je razumije. Druga karakteristika, istaknuo je biskup, je da je svojim predstavljanjem kao Bezgrješno začeće iskazala svoj identitet, na koji svatko od nas ima pravo i po čemu smo prepoznatljivi. Treće, ukazala se Bernardici s krunicom pozivajući nas tako na molitvu, a uz to na pokoru i obraćenje i molitvu za grješnike. Četvrta karakteristika Gospinih ukazanja je poziv na obraćenje, rekao je biskup Petanjak.

„Poziv na obraćenje je uvijek suvremen i trajan. Isus nas poziva da napustimo svoju logiku i prihvatimo Božju. Zato govorimo o novom svijetu i novom stvaranju. To nije svijet kakvog mi želimo, nego kakvog nam Isus donosi. Moramo napustiti svoje okvire i sheme i prihvatiti Božje. Nije moguće ući u novi poredak, a zadržati u glavi i u srcu stare misli, osjećaje, očekivanja i staru pobožnost. Isusov poziv na obraćenje vrijedi za sva vremena, za svakog čovjeka i za svaki dan. Zbog naše nestalnosti, obraćenje nikada ne završava. Svijet se stalno mijenja. Isus Krist nas poziva da u svim tim promjenama prepoznajemo i njegovu prisutnost i njegov prst. Svaki dan umiremo nečem starom i rađamo se nečem novom. Tako se postaje svetim. To je Božja i Marijina želja. Zato se Marija ukazuje da nas pozove na svetost i da budemo sveti“, zaključio je biskup Petanjak.

Na kraju mise uslijedila je procesija uz rijeku Savu sa svijećama i Gospinim kipom koji su nosili učenici klasične gimnazije Fra Marijana Lanosovića, koju vode domaći franjevci. Uz prigodan dar, gvardijan fra Kladio zahvalio je biskupu Petanjku na dolasku te poticajnim i ohrabrujućim porukama, koje je te večeri uputio mnogobrojnim vjernicima ove franjevačke crkve u kojoj se blagdan Gospe Lurdske slavi još od 1892. kada su franjevci Gospin kip donijeli iz Lurda. Slavlje je pjevanjem uveličao crkveni zbor ove franjevačke crkve predvođen prof. Ivanom Markovićem.

(Izvor: ika.hkm.hr)

Print Friendly, PDF & Email