U Krku obilježeno Stepinčevo

U ponedjeljak, 10. veljače o 60. obljetnici smrti bl. Alojzija Stepinca, svečano misno slavlje u kripti Katedrale predvodio je mons. Valter Župan, krčki biskup u miru. Sv. Misi je prisustvovao veći broj vjernika.

Na početku je mons. Župan pozvao prisutne da se ujedine u nakani sv. Mise i prikažu je za domovinu Hrvatsku za koju je bl. Alojzije trpio i, kako je sam izjavio, ljubio tako da se u toj ljubavi prema njoj ni od koga nije dao natkriliti.

U prigodnoj propovijedi istaknuo je kako je Gospodin Isus bio vrlo blag i milosrdan, ali u stvarima koje su se ticale spasenja ljudi i vrlo jasan i odlučan. Upravo te vrline jasnoće i odlučnosti trebaju krasiti one koji su postavljeni da vode druge, bilo u obitelji, Crkvi ili narodu.

Nepokolebljivost, jasnoću i odlučnost pokazao je i bl. Alojzije, čak i prije svojega suđenja i zatvorske kazne, te kućnoga pritvora. Često je nailazio na nerazumijevanje, čak i svojih najbližih. Mons. Župan istaknuo je primjer kada je u vrijeme svoje nadbiskupske službe odredio da se u okolici Zagreba sagrade brojne nove crkve unatoč prigovaranju, posebno zbog financijskih razloga. Nije se dao pokolebati i to se je na duže staze pokazalo veoma mudrim i Duhom Svetim vođenim, jer se kasnije, u vrijeme komunizma, dulji niz godina nije moglo sagraditi niti jednu crkvu, pa je pitanje što bi bilo s vjerskim životom Zagreba da je popustio pritiscima.

Blaženi Alojzije Stepinac imao je problema i s politikom Nezavisne države Hrvatske s kojom se nije u svemu slagao, kako se to često želi prikazati. Jasno je govorio i prokazivao zlo koje se činilo protiv bilo koje rase ili nacije, te to nazivao vrijeđanjem Boga.

U vrijeme želje vladajućeg sistema da on kao zagrebački nadbiskup odijeli Crkvu u Hrvatskoj od Rima i Pape, jasno je rekao da to neće učiniti ni pod koju cijenu. Upravo zbog toga je bio zatvoren, a ne zbog tobožnjih zločina za vrijeme rata.

Zna se da je u zatvoru bio sustavno trovan. No, nikada nije nikoga mrzio, nego je poput Spasitelja na križu svima opraštao. Mi se, kao narod zaista imamo s kime ponositi, završio je homiliju mons. Župan nadodavši kako će i predstojeći vjeronaučni susret za odrasle u ovom tjednu biti posvećen temi bl. Alojzija Stepinca, pa je pozvao zainteresirane da se pridruže.

M. Žužić

Print Friendly, PDF & Email