Biskup Petanjak sudjelovao na simpoziju o prof. dr. Hadrijanu Boraku OFMCap.

Simpozij o prof. dr. fra Hadrijanu Boraku OFMCapU povodu stote obljetnice rođenja prof. dr. fra Hadrijana Franje Boraka (1915. – 1993.) održan je u subotu 21. studenoga u njegovoj rodnoj župi Križovljan međunarodni znanstveni simpozij koji su, pod pokroviteljstvom Općine Cestica, organizirali Hrvatska kapucinska provincija sv. Leopolda Bogdana Mandića i župa Uzvišenja svetog Križa Križovljan. U programu je sudjelovalo dvadesetak znanstvenika i profesora koji djeluju od Maribora do Zagreba i Rima, kao i dvojica biskupa, varaždinski Josip Mrzljak i naš krčki biskup Ivica Petanjak.

Među predavačima, svoje je svjedočanstvo o fra Hadrijanu iznio i biskup Petanjak koji ga je osobno poznavao te je progovorio o suživotu s njime i velikom utjecaju na njegov osobni rast i redovnički put. 

Po završenom simpoziju, svi su se sudionici okupili u župnoj crkvi u Križovljanu gdje je misu zadušnicu za pokojnog prof. dr. Hadrijana Boraka predvodio biskup Petanjak u koncelebraciji sa 1Euharistija u župi Križovljan6  svećenika. U svojoj propovijedi biskup je kazao: (…) Danas smo na ovom simpoziju imali prilike čuti puno toga o fra Hadrijanu što do sada nismo znali. Činjenica je da je on bio svjestan svoga poziva i izabranja. Da je bio čovjek velike diskrecije. Da se nije razbacivao silnim riječima, ali je sve dobro promatrao i procjenjivao, a rijetko o tome govorio. Baš je to razlog da je bio osoba koju su s poštovanjem uvažavali mnogi vjerski uglednici, svi redovi i družbe časnih sestara. Nakon povratka iz Rima posvetio se gotovo isključivo redovništvu. Njegovo savršeno poznavanje latinskog jezika bilo je dragocjeno sredstvo u prilagođavanju redovničkih konstitucija koncilskim dokumentima i tu je bio gotovo nenadomjestiv.
Nakon jutarnje mise, dan je provodio u papirima: pišući, prevodeći, popravljajući pogreške, a navečer je redovito odlazio u ispovjedaonicu i bio na službu ljudima. Znao je procijeniti vrijeme i shvatiti što je ono što se može raditi u mladosti, što u zreloj dobi, a što u starosti, a svako je vrijeme maksimalno iskoristio i zato iza njega ostaje bogata baština od koje možemo i trebamo učiti, jer je bio čovjek reda, rada i discipline.

Više o prof. dr. Hadrijanu Boraku OFMCap možete saznati ovdje: www. kapucini.hr/znanost/hadrijan-borak
Print Friendly, PDF & Email