Biskupijski susret mladih održan u Rabu

Biskupijski susret mladih Krčke biskupije održan je 23. i 24. travnja  u organizaciji mladih sa otoka Raba.  Tema ovogodišnjeg susreta bila je ” Mediji i Crkva”. 

Već od ranijih jutarnjih sati mladi su dolazili na otok sve do 11 sati kada ih je bilo oko 250 iz svih krajeva naše biskupije. Na početku nas je dočekala okrijepa koja nas je napunila snagom za jutarnji program.
Susret su svojim dolaskom uzveličali mladi iz Doma molitve iz Slavonskog Broda koji su program započeli pjesmom i molitvom.  U kratkom uvodu sa par prigodnih riječi mladima su se obratili  rapski dekan vlč. Anton Depikolozvane, povjerenik za mlade vlč. Marin Hendrih te dogradonačelnik Raba g. Denis Deželjin. Uslijedilo je predavanje i intervju s vlč. Jerkom Valkovićem koji je mladima govorio o ulozi medija, o mogućnostima koje oni donose ali i o ”snovima” koje oblikuju u konzumerističkom društvu.  Posebno je istaknuo važnost susreta ”licem u lice” kao autentičnog mjesta i načina čovjekova rasta i njegova sazrijevanja.  Nakon predavanja uslijedio je rad po skupinama. Mlade se htjelo potaknuti da promišljaju načine na koji oni najviše komuniciraju i kakva se zajedništva na taj način oblikuju.

Uslijedila je pauza za ručak od 14 do 16 sati gdje je Srednja škola Markantuna de Dominisa priredila ručak. Preostalo vrijeme mladi su iskoristili za ugodne šetnje gradskom jezgrom te ispijanje kave. Unatoč lošoj vremenskoj prognozi, vrijeme  je poslužilo i mladi su se našli  zajedno u obližnjem parku u popodnevnim satima kada je započeo središnji dio susreta – svečana procesija s križem mladih do Rapske ex-katedrale.

Pokorničko bogoslužje predvodio je vlč. Marin Hendrih koji je rječnikom mladih posvijestio  u čemu najčešće griješimo i kako uz pomoć milosti Božje čovjek u životu može rasti i donositi dobre životne plodove.

Nakon toga započelo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Ranko Papić  koji je meditativnim riječima dotaknuo srca mnogih.  Klanjanje je pjesmom i glazbom popratio zbor mladih Banjola i Raba dok su  za to vrijeme mnogi iskoristili  priliku i očistili svoju nutrinu u sakramentu Svete ispovjedi.

U 18 sati Svetu Misu sa zborom svećenika slavio je naš biskup Ivica Petanjak  uvijek pun istinske Kristove radosti.  U propovijedi je naglasio: “I kao što ste danas sa Kristom i kao što danas imate ideale i ciljeve, uđite u skoroj budućnosti  u svoje brakove sa visokim idealima i uložite sav trud da zadržite kroz cijeli život tu razinu oduševljenja za Kristom.”  Spomenuo je i  anegdotu  kako mu je jedan već stariji svećenik rekao : “Još me uvjek drži mladomisnički žar i polet,  jedino mi noge ne služe kao nekada.”  Što bi značilo da unatoč slaboći tijela, duhom trebamo uvijek sa žarom slaviti Krista Uskrslog. Svoju propovijed zaključio je riječima : “Ako ste počeli gubiti tlo pod nogama zato jer se previše okrećete oko sebe, uperite svoj pogled u Isusa Krista jer je on jedina Istina koja nas ne vara i s kojom ćemo se jednom zauvijek sresti.”   Svetu Misu su animirali mladi otoka Cresa.

Večernji sati bili su ispunjeni vatrenim slavljenjem Gospodina pjesmom i plesom na duhovnom  koncertu mladih iz Doma molitve. Vrhunac je bio kada je pjevač i voditelj slavljenja pozvao prisutne da dođu ispred pozornice te zaplešu i zapjevaju iz svega glasa. Nakon desetak pjesama uslijedila su dva dirljiva svjedočanstva Davida i Mihaele koji su iskreno posvjedočili o tome kakav je njihov život bio prije i nakon susreta s Kristom.  Koncert je završio zahvalama i molitvom te se osjećala radost  Božje prisutnosti. 

Idućeg jutra mladi su sudjelovali u zavjetnoj rapskoj procesiji “Križi” i tako se pridružili stotinama ljudi koji su hodočastili prema Rapskoj ex-katedrali.
Misno slavlje predvodio je naš biskup s pozivom na zauzeto življenje i aktivno svjedočenje vjere , potičući osobito mlade da znaju istinskim vrijednostima oblikovati svoj život.

Toga dana domaćini su organizirali druženje uz igre, koje je nakon zajedničkog ručka potrajalo do popodneva kada je došlo vrijeme za polazak.  Radost koju rađa iskustvo zajedništva svima će zasigurno još dugo ostati u sjećanju.

M.R.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email