Biskupijski susret mladih u Dobrinju

U maloj župi Dobrinj na otoku Krku, koja službeno broji oko 800 stanovnika, u subotu, 14. ožujka, okupilo se oko 200 mladića i djevojaka na susretu mladih Krčke biskupije. Tijekom svog godišnjeg okupljanja mladi su pohodili nekoliko najvažnijih lokaliteta Dobrinja: okupili su se kod mjesnog groblja, misu slavili u župnoj crkvi, zaplesali na središnjem trgu „placi“, a radni dio susreta održan je u područnoj školi krčke osnovnoškolske ustanove Fran Krsto Frankopan gdje ih je pozdravio i načelnik općine Neven Komadina.

Euharistijsko slavlje predvodio je biskup administrator mons. Valter Župan uz kojeg je suslavilo 19 svećenika i 2 đakona. Pjevanje je animirao zbor sastavljen od mladih iz župa otoka Cresa, prikazne darove prinijeli su mladi s otoka Lošinja, a poslužitelji oltara bili su s otoka Krka. Molitvu vjernika čitali su Rabljani, a čitanje i psalam mladi iz Novalje i Luna. U propovijedi je biskup govorio o slobodi i o „zapovijedima koje su nam često mrske jer smatramo da nas sputavaju“. Podsjetio je kako je Gospodin oslobodio izraelski narod iz ropstva pa im dao zapovijedi kako bi i dalje sačuvali tu slobodu. Tako je i nama dao zapovijedi da nas izbavi od naših slabosti i grijeha, da nas oslobodi od njih, rekao je biskup Župan te pozvao mlade na život prema zapovijedima kako ne bi upali u razne ovisnosti koje ih udaljuju od Boga i od njih samih.

Na kraju mise biskupu Županu su u ime svih okupljenih zahvalili Stjepan Barbalić i Emilija Polonijo: „Na našim biskupijskim putovanjima prigodom naših susreta susreli smo mnoge mlade, upoznali se, povezali i učvrstili prijateljstvo međusobno i s Bogom.

Susreli smo i Vas, našega biskupa koji ste nam gotovo svima podijelili sakrament Duha Svetoga, a neke ste i krstili. Susretali smo Vas i u našim župama prilikom Vaših posjeta ali i na biskupijski susretima mladih za koje ste željeli da se događaju svake godine. Niste nikad propuštali ovih susreta i uvijek ste naše putove htjeli usmjeriti prema Gospodinu. Na tome Vam u ime svih ovdje prisutnih sada glasno kažemo: HVALA!“ Zamolili su biskupa da i dalje moli za mlade da nikad ne posustanu i ne skrenu s puta Gospodnjega, te mu darovali majicu s logom susreta kojeg je i ove godine osmislila s. Ružica Dodig.

Što je to ovisnost?
Emilija i Stjepan moderirali su i nastavak programa u školi. Tema o kojoj se razgovaralo na susretu bila je ovisnost među mladima, a misao vodilja bila je „Prepusti Gospodinu putove svoje“ što je i geslo novoimenovanog krčkog biskupa dr. fra Ivice Petanjka. Što je to ovisnost, kako do nje dolazi, koji su uzroci, je li moguće biti ovisan o nečemu a ne biti svjestan toga, imamo li hrabrosti prepoznati u našim prijateljima ovisnost i pomoći im u tom problemu, neka su od pitanja koja su postavili voditelji kako bi potaknuli mlade da na njih potraže odgovore.

Uvodno je geslo susreta obrazložio don Ante Matulić, povjerenik za mlade Hvarske biskupije koji je s okupljenima podijelio osobno iskustvo obraćenja i pronalaženja smisla života. Mladi iz zajednice Cenacolo u kojoj od 1983. godine mnogi umorni, razočarani, ovisnici i neovisnici traže radost i pravi smisao života, izveli su predstavu „Svatko glumi sam sebe“ u kojoj su sudjelovali i njihovi roditelji. Posljednji je o svom životnom putu progovorio glazbenik Alen Hržica opisavši osjećaj izgubljenosti kada čovjek nema uporišta ali i ispunjenost nakon susreta sa živim Bogom.

Kako bi produbili ono što su čuli i međusobno podijelili svoje osobne stavove o temi susreta mladi su se podijelili u devet grupa u kojima su raspravljali o postavljenim pitanjima (Što je za tebe ovisnost? Koje sve ovisnosti poznaješ? Zašto do njih dođe? Koji su uzroci tih ovisnosti? Prepoznaješ li kod sebe ili drugih neke ovisnosti?).

Pročitavši odlomak iz evanđelja po Luki o raskajanoj grešnici raspravljali su jesu li kršćani uvijek spremni pomoći onima koji su pali u ovisnost, „žrtvovati prijateljstvo“ tražeći pomoć za bližnje koji su u problemima? Dobivene odgovore na kraju su izložili u zajedničkoj diskusiji.

Završni događaj ovogodišnjeg susreta mladih Krčke biskupije bila je korizmena glazbena večer “S Mahnićem pod križem” u sportskoj dvorani osnovne škole u Krku. Nadahnuti riječima sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića mladi su promišljali zajedništvo, istinu i euharistiju u svjetlu Isusove žrtve podnesene na križu, rekao je u uvodnom pozdravu biskupijski povjerenik za mlade mr. Saša Ilijić. Večer isprepletena molitvom, svjedočanstvima na temu Mahnićeve oporuke i pjesmom koju su animirali Alan Hržica i Božja slava band bila je svojevrsni dar novom krčkom biskupu dr. Petanjku koji se mladima i pridružio u krčkoj osnovnoj školi.

Poručio im je da je i dok je bio na službi u Osijeku puno radio s mladima te da ga veseli i ohrabruje za daljnji rad što mu je prvi susret u novoj biskupiji upravo s mladima.

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email