Biskupova Vazmena poruka 2014

Braćo i sestre! Isusovo uskrsnuće je događaj koji bi svakome trebao otvoriti oči da razumije kako naš život nadilazi ono što vidimo, u čemu se krećemo i što nas najviše zaokuplja. Čovjek Isus Krist smrću je i uskrsnućem prešao u tu stvarnost, u slavu svog Oca. To je stvarnost koja je određena za svakoga. Svi ćemo uskrsnuti, ali prema Isusovim riječima: jedni, koji su povjerovali evanđelju i činili dobro, na uskrsnuće života, drugi, koji su činili zlo, na uskrsnuće osude.

No, bilo bi pogrešno događaj Vazma – Uskrsa svesti samo na poticaj kako treba izbjegavati zlo, a činiti dobro. Poruka Vazma je sveobuhvatna, mnogo šira. Apostol Pavao u svojem pismu vjernicima u gradu Korintu piše neka traže ono što je gore, neka okrenu svoje misli prema stvarima koje su gore, «gdje Krist sjedi s desne Ocu», a ne prema onima koje su ovdje na zemlji. Nije mu bila namjera nagovarati ih na neki otuđeni način života koji traži rješenje u nestvarnosti, «u oblacima» kad je već nemoguće ovdje doći do zadovoljavajućeg rješenja. Stari je prigovor da vjernici gledaju prema oblacima a zaboravljaju na potrebe života. Poruka Vazma i riječi apostola Pavla naglašavaju potrebu da svaki čovjek temeljito promijeni svoj život na način da se suobliči, učini sličnim Kristu. Takvo suobličenje Isusu Kristu kršćanina vodi i čini ga sposobnim ići prema uskrsnuću, uvodi ga u prostore vječnosti. Takav život ne čini čovjeka nesposobnim za zemaljske planove i poslove. Upravo suprotno!

Živeći životom Isusa Krista i evanđelja svaki pojedinac i čitave zajednice ispravno znadu prihvatiti svoje poslanje i zadaću. Ondje gdje nema toga suobličenja s Isusom Kristom, nego se sve gleda samo ovozemaljski, događaju se najgora izopačenja i zločini koji vode u velike krize i osiromašuju čitave narode.Ali vi, braćo, niste od tih. Po krštenju ste i po vazmenoj ispovijedi ustali na svjetlo novog života. Živite tim životom, pa kad se pojavi Krist, vaš Život, tada ćete se i vi s njime pojaviti u slavi.
Da tako bude, čestitajući Uskrs, želi vam

Vaš biskup: + Valter

U Krku, na 5. korizmenu nedjelju, 6. travnja 2014.

Print Friendly, PDF & Email