Blagdan sv. Franje Asiškog u samostanu franjevaca trećoredaca u Krku

Središnje slavlje blagdana sv. Franje Asiškog u crkvi franjevaca trećoredaca u Krku predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak, OFMCap, u koncelebraciji 20-tak redovnika i svećenika. Slavlju je prisustvovao i krčki biskup u miru mons. Valter Župan. Pjevanje je animirao krčki katedralni zbor.

sv_franjo-2016_krk-1

Biskup Ivica održao je i prigodnu homiliju približivši nam osobu sv. Franje Asiškog. Napominjući kako je sveti Franjo Asiški znan kao originalan, jedinstven, neponovljiv i u mnogo čemu nedohvatljiv, a u isto vrijeme toliko jednostavan, blizak, prihvatljiv, nenametljiv, kao onaj koji ne prestaje privlačiti, oduševljavati, provocirati da ga se upozna, zavoli, krene za njim i postane kao on, biskup je želio ukazati na ono što je kod sv. Franje stožerno, bitno. Poput sv. Pavla za koga, nakon snažnog susreta s Kristom i obraćenja kod Damaska, na ovom svijetu ne postoji ništa osim Krista, i za sv. Franju Krist nakon obraćenja postaje sve.  „Sve što je ispod Isusa Krista i sve što je manje od Isusa Krista, to znači svaki čovjek, sav svijet i sav svemir imaju svoju važnost i vrijednost samo ukoliko imaju veze s Isusom Kristom, ukoliko su povezani i upućeni na Krista. Za njega nitko više drugi na ovom svijetu ne može zauzeti Isusovo mjesto i mjeriti se s njime.“ Također, ističe biskup Petanjak, „Franjo nikoga ne upućuje na sebe i nikoga ne veže uza se i nikoga ne zove da slijedi Isusa Krista na njegov način, nego na kraju života, uoči svoje smrti, kaže braći koja ostaju: ‘Ja sam svoje učinio, a što je vama činiti neka vas pouči Gospodin. Ovo je bio moj put. Ovako je mene Gospodin poučio. A koji je vaš put, kako vi trebate živjeti, neka vas pouči Gospodin. Ne ja, Franjo, nego Isus Krist. Jedini učitelj’.“
„Ako se hoće razumjeti svetog Franju mora se uzeti evanđelje u ruke, otvoriti Duhu Svetom i reći Isusu Kristu: ‘Od sada na svijetu imam samo tebe kao Učitelja.’ Svatko mora iskusiti na svojoj koži što znači krenuti za Kristom, vjerovati u njega, živjeti po njemu. Tada ćete biti dobar franjevac i franjevka i dobar kršćanin jer je samo Isus Krist Put, Istina i Život koji daje život i vodi u život, a sveti Franjo je tome dokaz i potvrda.“, zaključio je propovjednik.

Na kraju misnog slavlja gvardijan samostana fra Antun Badurina zahvalio je svima koji su doprinijeli ovome slavlju.
Blagdanu sv. Franje Asiškoga prethodila je trodnevnica koju je predvodio vlč. Bogumil Dabo.

Print Friendly, PDF & Email