Bogati uvod u povijesni dan za obitelji Krčke biskupije

Dan drugi: Glazbeno- scenski nastup u krčkoj katedrali (4. travnja 2014.)

Druga večer predprograma Biskupijskog susreta obitelji dogodila se u petak, 4. travnja u krčkoj katedrali. Zbor djece „Kapljice“, zbor mladih „Kap“ te po prvi put okupljen zbor roditelja, svi iz župe Krk, pripremili su, pod vodstvom vjeroučiteljica Mirjane Žužić i Vesne Avsec, prigodni glazbeno scenski nastup pod nazivom “Pod okriljem neba”. Kroz svoj nastup oni su zapravo uprizorili priču za djecu Mali anđeo pisca Michaela O’Briena, gosta predavača ovog susreta obitelji. Scenski prikaz bio je prožet i mnogim pjesmama koje su izveli spomenuti zborovi ali i svjedočenjem Michaela O’Briena. Mali anđeo priča je o neobičnom anđelu čuvaru – Nehemiji, najmanjem anđelu na nebu koji nema krila, a koji će postati anđeo čuvar najmanjega dječaka na svijetu. Pisac je izrazio radost što je svoju priču vidio ovako oživljenu.

U svom obraćanju mnogobrojnim okupljenim vjernicima Michael O’Brien ispričao je dva zbiljska događaja iz vlastita života. Kroz te priče posvjedočio je svoju vjeru u Boga koji nije dalek, nezainteresiran za čovjeka i njegovu svakidašnjicu već mu je naprotiv blizak, brine se za njega, štiti ga, djelotvoran je u njegovu životu konkretnim interventima i sve okreće na dobro onima koji kroz život idu s povjerenjem i predanjem. “Mi patnju u potpunosti ne razumijemo, ali, i naša najveća tuga postat će nam u raju jasna. Bog za nas želi plodan život i spasenje. Ako prihvaćamo i najveću patnju, Bog će je izvesti na dobro. Anđeli nam u tome pomaži i štite nas”, naglasio je Michael O’Brien.

Krčki župnik vlč. Anton Valković zahvalio je svima koji su uložili trud u ostvarenje ove večeri, posebno roditeljima koji su pratili svoju djecu ali i sami sudjelovali u nastupu. “Njihov odaziv i želja da sudjeluju najveći je uspjeh i radost ovog susreta”, rekao je vlč. Valković.
Na kraju se prisutnima obratio i krčki biskup mons. Valter Župan rekavši kako je ovaj prvi biskupijski susret obitelji prevažan događaj za krčku biskupiju. Ohrabrio je roditelje u njihovoj želji da i sami budu akteri i nosioci ovakvih događanja.

Dan treći: Euharistijsko klanjanje (5. travnja 2014.)

Treći dan predprograma Biskupijskog susreta obitelji u Krku vjernici su se ponovno okupili u krčkoj katedrali – ovoga puta na molitvenom susretu – klanjanju Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu koje je predvodio krčki župnik vlč. Anton Valković.
Klanjanju je prethodio nagovor g. Michaela O’Briena. Podsjetivši na riječi pape Ivana Pavla II. da je budućnost čovječanstva u rukama obitelji naglasio je važnost autentičnog i istinitog života obitelji utemeljenog na ljubavi. Na pitanje ‘Što je ljubav?’ rekao je: „Osjećaje koje povezujemo s pojmom ljubav, posebno u mladenačkoj dobi, tek su vrata u pravu ljubav, luka iz koje se istiskujemo u ocean ljubavi u kojem nas očekuju razne oluje, ljepote, iznenađenja… Muškarac i žena pozvani su od Boga zajedno krenuti na putovanje kroz koje bivaju promijenjeni: jedno drugo uče voljeti, bivaju podučavani od svoje djece, otkrivaju svoja ograničenja, slabosti, rastu u povjerenju. Tom Božjem pozivu mogu odgovoriti samo ako su ljudi molitve“. Michael O’Brien iznio je primjer molitve u svojoj obitelji. Od samih zaruka, on i njegova supruga ustrajni su u zajedničkoj molitvi, a posebno ih je, usprkos svih izazova i poteškoća koji se pri tom nameću, obogatila zajednička molitva sa njihovom djecom. Molitelj ne nalazi uvijek utjehu u molitvi ali je važno ne odustajati usprkos svim izazovima i svojim slabostima i ograničenjima. „U molitvi Isusu dajemo ono malo što imamo, a on to preobražava i umnažava“, kaže O’Brien. „Često se pred životnim teškoćama osjetimo mali i prestrašeni, važno je tada, poput malog djeteta, otrčati Isusu i moliti ga“, nastavlja. „Kroz život idemo izloženi raznim opasnostima, ali i svoj ljubavi i milosti koju nam Bog želi dati. Ne bježimo, ne sakrivajmo se, već vjerujmo da je Bog s nama i da nas voli. Ključ rasta u ljubavi je rast u povjerenju.“

Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email