Caritasova kuća za odmor u Martinšćici ljetos primila 14 obitelji

Unatoč izazovnoj godini, Caritas Biskupije Krk uspio je realizirati i projekt „Kuća za odmor“ koja se nalazi u Martinšćici na otoku Cresu. Projekt je to kojim se obiteljima s više djece i onima slabijeg imovinskog stanja omogućuje besplatno ljetovanje u Caritasovoj kući koja prima obitelji već 15 godina. Kroz već uhodanu i dobru suradnja s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije većina obitelji dolazi s područja Slavonije. Ovoga ljeta kroz kuću je prošlo 14 obitelji, ukupno 78 osoba od čega je 52 djece, a ostvareno je 695 noćenja. Vrijedni volonteri Caritasa svake godine na početku i na kraju sezone urede i počiste kuću i okućnicu dok obitelji same ostavljaju uredno iza sebe za iduću obitelj. U projekt je uključen i župnik Martinšćice fra Tomislav Kero, kao produžena ruka biskupijskog Caritasa. Ove je godine obiteljima ponuđeno i besplatno predavanje u Institutu Plavi svijet u Velom Lošinju čemu su prisustvovale tri obitelji, njih 25 što je bila iznimna radost za njihovu brojnu djecu. I ovim putem navedeni Caritasi zahvaljuju župniku, volonterima, donatorima te svima koji su uključeni u ovaj projekt, na nesebičnoj ljubavi koju iskazuju prema onima koji nas trebaju. Različite su životne priče obitelji koje dolaze te nam je drago biti ruka podrške i omogućiti im nekoliko dana idile koju pruža kuća uz more u Martinšćici.

                                                                                   R.B., voditelj projekta


Dojmovi sudionika:

I ove godine naša obitelj Petković (tata Saša, mama Tina, djeca: Tajna, Brigita, Vito, Lea, Pia, Fran, Viktor, Iskra, Filotea i Florian) bila je na besplatnom godišnjem odmoru u Martinščici, na otoku Cresu, zahvaljujući dobroti i velidodušnosti Krčke biskupije. Posebno bih htio zahvaliti i pohvaliti Roberta Brozića, koji nam je i ove godine pomogao oko realizacije i smještaja u Martinščici. Meni osobno je kod odmora u Martinšćici najvažnija i najljepša činjenica da je crkva i svakidašnja Euharistija ‘nadohvat ruke’: Kralj svega stvorenog – čekao me svako jutro na 3 minute udaljenosti od kreveta. U tome sam vidio posebnu milost, jer odmor bez Isusa i ne bi bio neki odmor (sa 10-setero djece koji svaki ima svoju viziju kako bi ljetovanje trebalo izgledati). I zato hvala i župniku fra Tomislavu na prisustvu i svjedočenju ljepote svećeništva. Jer bez svećenika nema Euharistije. U odnosima između članova obitelji i na ljetovanju (kao i doma) bilo je svačega: od ljubavi, pažnje, pomaganja do svađa, netrpeljivosti i svojeglavosti. Ali, uvijek je nekako na kraju prevladala milost radosti i zahvalnosti. More je bilo fantastično, sunce također, a niti kiša nije zaostajala. Susjedi u kući su bili super, pažljivi i srdačni, a susjedi i ostali turisti u selu uvijek raspoloženi i vedri. Svaki član naše obitelji zahvalan je za ljetovanje 2020. u Martinščici. Hvala od srca.

                                                                                   Obitelj Petković iz Šenkovca

Imali smo priliku ljetovati na Cresu, u malom prekrasnom mjestu Martinšćica, a zahvaljujući Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Sedmeročlana smo obitelj, petero djece u dobi od 6-14 godina, koji su najviše bili oduševljeni ovim ljetovanjem. A i mi odrasli smo se uspjeli odmoriti i nauživati. Dane smo provodili na kupanju, a večeri u dugim šetnjama. Upoznali smo i ostale obitelji koje su boravile u istoj kući, a poseban dojam na nas je ostavila obitelj Petković iz Čakovca koji imaju 11 djece. Družili smo se i sa fra Tomislavom koji nam je bio dobar domaćin. Ove godine imali smo priliku obići i Veli Lošinj i posjetiti Institut Plavi svijet, gdje smo imali kratko predstavljanje Lošinjskog edukacijskog centra i predavanje o “Jadranskom projektu Dupin”, te se upoznati sa životom dupina, što je svima bilo jako zanimljivo, a posebno djeci. Usput smo obišli Veli i Mali Lošinj i okupali sa na jednoj od njihovih plaža. Zahvaljujemo se još jednom Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije, našem župniku Ivici Martiću, te Nikolini i Robertu koji su nam ovo omogućili. Za svaku pohvalu je ovaj projekt i nadamo se da ćemo imati priliku ponovno ljetovati tamo.

                                                                                   Obitelj iz Osijeka

Uz Božju providnost moja obitelj stigla je na more. Stigla je u raj na zemlji, Martinšćicu! Predivno malo mjesto uz more. Ljudi su jako ljubazni i susretljivi, nasmijani i veseli. Iako smo morali održavati razmak to nas nije omelo da pobliže upoznamo mjesto. Dan nam je započinjao s krunicom Božanskog milosrđa i sv. misom u malenoj crkvici. Zatim kavica na terasi uz šum valova i glasanje galebova, predivno! More nam je bilo hladno, ali smo se svejedno okupali. Malena Matea prvi put je vidjela more. Pri prvom ulasku u vodu izjavila je „mama, mama upalo mi je more u papuču – vadi ga van!“ Svi smo se nasmijali, a što dijete zna. Družili smo se sa fra Tomislavom koji je skroman, susretljiv, velikodušan i jako ljubazan te s obitelji s kojom smo i došli. Imali smo večere za 5 i lagane šetnje uz more. Stoga se ovom prilikom želimo zahvaliti svima na ovom fantastičnom i nezaboravnom ljetovanju.

                                                                                   Obitelj iz Cerne

Prvi puta smo na Cresu i jednostavno smo oduševljeni ljepotom prirode i mora u kojem se oslikava ljubav i brižnost Oca nebeskoga prema nama. Punoga srca vraćamo se nazad…

                                                                                   Obitelj iz Višnjevaca

Print Friendly, PDF & Email