Dan svećeničkog posvećenja okupio svećenike i redovnike o. Krka

U petak, 23. lipnja, na svetkovinu Srca Isusova – Dan svećeničkog posvećenja, u prijepodnevnim satima, svećenici i redovnici otoka Krka, predvođeni o. biskupom Ivicom Petanjkom, tradicionalno su se okupili u franjevačkom samostanu u Glavotoku.

Susret je započeo predavanjem kojeg je održao fra Antun Badurina, gvardijan samostana franjevaca trećoredaca u Krku. Predavanje na temu Otajstvo Isusovog pogleda, temeljilo se na evanđeoskom prikazu Isusovog poziva upućenog cariniku Mateju, kasnije apostolu i evanđelisti. Iz prikaza kojeg nam autobiografski donosi sam Matej: „Odlazeći odande, ugleda Isus carinika zvanog Matej, gdje sjedi u carinarnici. I kaže mu: ‘Pođi za mnom! On usta i pođe za njim.“ (Mt 9,9), predavač uočava kako pozivu prethodi Isusov pogled koji je jedinstven, osvajajući, sveobuhvatan, i prodire do dna bića – toliko različit našemu koji se zaustavlja na onome površnome i šturom. Isus svojim pogledom skida etiketu koju čovjek nosi i ne samo da mu pruža razumijevanje, prihvaćanje i praštanje već stvara novog čovjeka, otkrivajući i ohrabrujući u njemu sve talente i potencijale koje u sebi nosi. Isusov pogled poručuje: „Čovjek nije samo ono što se trenutno vidi već i sve ono što bi mogao i trebao biti, nije samo ono što vidi čovjek već i ono što u njemu vidi Bog: sliku svog ljubljenog Sina“.
Isusovi sugovornici zahvaćeni su sugestivnošću Isusovog pogleda i u otajstvu tog pogleda zrcale se njihove najpotresnije osobne drame. Isusov pogled objava je Božjeg pogleda – odraz je stvaralačkog, sveprožimajućeg, nježnog i milosrdnog Očeva pogleda koji nas prati od iskona. Sva nam spasenjska povijest otkriva Božji pogled koji je stvaralački, pronicljiv i neprestano bdije nad čovjekom i vodi ga. U čovjeku pak raste čežnja i hrabrost gledanja Boga, uzajamnost pogleda između čovjeka i Boga. Sva starozavjetna čežnja koja je rasla i bujala u srcima izabranog naroda, dobiva svoje ispunjenje u Kristovom pogledu punom ljubavi – tom sažetku cijele Radosne vijesti. I danas je, podcrtava fra Badurina, čovjek neupitno potreban Božjeg pogleda, pogleda koji mu mijenja dušu, koji ga izvodi iz bijede i otkriva mu koliko je ljubljen.
Predavač zaključuje kako je svaki vjernik pozvan da, zagledan u Krista, na ljude i svijet koji ga okružuju gleda Kristovim pogledom. Kršćanin je pozvan biti vidjelac – vidjeti daleko preko vanjštine i etiketa, do unutarnje onostranosti i tako bolje razumjeti i snalaziti se u stvarnosti u kojoj živi.

Nakon predavanja uslijedila je prigoda za sakramentalnu ispovijed i Euharistijsko klanjanje.

Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak. U homiliji, biskup ističe kako se Srce Isusovo, iako ranjeno mnogim grijesima i razočaranjima, nikada ne predaje niti prepušta melankoliji. U Srcu Isusovom sadržani smo svi mi, u njemu nalazimo svoju utjehu, snagu, ono preuzima naše terete i krijepi nas. I mi, oslonjeni na njegovo srce, moramo nositi svoj jaram, ne prepuštati se i ne odustajati, znajući da uvijek imamo njega koji nam u tome pomaže i preuzima glavninu na sebe. Učeći od njega, napominje biskup Ivica, ni mi ne dobacujmo svoj križ već ga nosimo s ljubavlju za druge.

 

Print Friendly, PDF & Email