U Ćunskom održana duhovna priprava na svetkovinu Srca Isusova svećenika Cresa i Lošinja

Dana 21. lipnja za svećenike lošinjskog i creskoga dekanata održana je u crkvi sv. Nikole u Ćunskom mala duhovna priprava uoči svetkovine Srca Isusova. Ova je svetkovina dan koji je tradicionalno posvećen molitvi za posvećenje svećenika, stoga smo u tom duhu imali i  duhovnu obnovu koju je predvodio mons. Valter Župan, biskup u miru.

Prvi dio sastojao se od egzorte u kojoj je otac Biskup govorio o krivom poimanju, osobito danas, riječi ljubav – gdje se pod tim pojmom maskira svaka vrsta senzualnosti, pa se veliki broj rastava opravdava riječju – nema među nama više ljubavi tj. emocije. Biskup je upozorio da je ljubav usko vezana uz žrtvu, odricanje i darivanje te da je Bog prvi prema nama pokazao kako se voli i to upravo u žrtvi i darivanju- najprije utjelovljenjem, a kasnije smrću na križu. Također je ukazao da se među vjernicima, ali i među svećenicima iskrivilo značenje pojma žrtve, da ona gubi smisao kada mi za nju nemamo razumsko obrazloženje ili motivaciju, što je potpuno krivo. Naveo je mnogo primjera koji to potvrđuju: u Starome zavjetu kada je Bog tražio od Abrahama žrtvu vlastitoga sina jedinorođenca, zatim neposluh kralja Šaula Božjoj riječi – Bog je od kralja tražio herem– potpuno uništenje stoke i svega neprijateljskoga blaga što Šaulu nije bilo razumski opravdano te je svojim neposluhom učinio što nije bilo po volji Gospodinu (1 Sam 15,9-11).

Naveden je i primjer fatimskih vidjelica koje su svoje obroke u ono vrijeme oskudice darovala za siromahe te sami trpjeli glad kako bi to prikazali kao pokoru za obraćenje grešnika, da se ljudi spase od paklenoga ognja te znamo kako je Bl. Djevica Marija u jednom ukazanju izjavila da je takva pokora Bogu mila. Razumski nerazložno, ali Bogu itekako milo! Na koncu je otac Biskup zaključio kako Bog od nas svećenika traži zalaganje, napor i rad, ali da na koncu znamo da je ovo Božji stvar te da ostalo trebamo prepustiti Njemu. To znači založiti se, raditi za dobro, za spasenje duša, ali kad sve učinimo kažemo „učinismo što smo bili dužni učiniti, ostajemo beskorisni sluge“ (Lk 17,10).

Nakon egzorte slijedila je sv. Misa i kratko Euharistijsko klanjanje na kojem smo izmolili litanije Srca Isusova za snagu i ljubav u pastoralnome radu. Nakon duhovnoga programa zajedno smo svi svećenici otišli u samostan sv. Frane u Nerezinama, gdje nas je dočekao ručak kojeg su pripravile Euharistijske Službenice Srca Isusova i Marijina. Biskupu Valteru, a i njima od srca veliko hvala!

Vlč. Franko Markulić
Foto: vlč. Milivoj Guszak

 

Print Friendly, PDF & Email