Deset zapovijedi duhovnog rasta

Korizma je priprema za novo rađanje. Rađanje iz Duha. Ona je Božji dar: čovjekova prilika za rast, bogaćenje bez zgrtanja, jedino pravo napredovanje. Ona je naša prilika za oprost sebi i drugima. Nadjelotvorniji je način otklanjanja starih, odumrlih stanica i oblikovanja čovjekova novog lica. Neusiljenog, nepatvorenog, s očima kao ogledalima duše, lica koje zrači iskrenošću i nesebečnošću vedrinom ljetnog neba. Iako nevoljko dočekana jer poziva na ozbiljnost i žrtvu, na osudu površnosti i razbibrige, ona je čovjekov “spas u zadnji čas”, povratak zdravim korijenima. Ona je obnavljanje pokidanih veza s Ocem i uspostavljanje novog prijateljstva s ljudima.

Pa je tako fra Ivan Gavran, gvardijan franjevačkog samostana i župnik župe sv. Eufemije u Kamporu održao zanimljivo biblijsko duhovno-psihološko predavanje, katehezu, članovima Pokreta za život, svećenicima otoka Raba i časnim sestrama na temu „Deset zapovijedi duhovnog rasta“.

Isus, spasitelj i otkupitelj svijeta, mnogima je pomogao u ovozemaljskim duševnim i tjelesnim potrebama. Mnogima je vratio mir duše. Svojim je riječima i djelima postavio temeljne principe uspješne psihoterapije koja je i danas veoma aktualna. Mnogima je pomogao da upoznaju sebe, da se prihvate, zavole, da se mijenjaju, žive u istini, da imaju ispravnu savjest, da znaju prihvatiti i osmisliti svoju patnju, da budu istinski slobodni, da žive s drugima u ljubavi, i što je najvažnije, da ljube Boga iznad svega, kao i da znaju u ovome životu zaslužiti onaj vječni.

1. Upoznaj samoga sebe: i sama Biblija kaže da „nema čovjeka koji ne griješi“, a najbolje je sredstvo u procesu boljeg upoznavanja samoga sebe – ispit savjesti. S njim ulazimo u svoju dušu i otkrivamo razloge zašto se tako ponašamo. Nema boljeg puta upoznavanja samog sebe od dubinske refleksije i priznanja da je svatko od nas griješnik.

2. Prihvati sebe: razlog prihvaćanja sebe stoji u činjenici da nas je Bog stvorio i voli. Ako me Bog voli i prihvaća takvog kakav jesam, onda nema razloga da se i ja ne prihvatim. Tada prihvaćam sebe kao Božje djelo. Dobro je da postojim.

3. Zavoli sebe: naš nas Otac nebeski neizmjerno voli i za nas se brine. Voljeni smo od Boga, pa trebamo onda i sami sebe voljeti, jer nas On voli. I naravno volim sebe jer sam Božje stvorenje.

4. Promijeni sebe – obrati se: Isus nas poziva na obraćenje koje treba biti intelektualno, emocionalno i nagonsko. Možemo slobodno reći: sve mogu u onome koji me jača.

5. Živi u istini: istina najprije boli, učini jadnima, ali nas onda oslobodi, omogući nam otvaranje Bogu i ljudima. I zato govorimo istinu, jer je Bog na našoj strani.

6. Imaj čistu savjest: prihvatimo istinu o svom grešnom stanju, i tražimo izlaz. Savjest nas poziva da se vratimo Bogu, koji oprašta onomu tko se iskreno kaje. Biblija nas na puno mjesta poziva na čistu savjest:“Čuvaj vjeru i dobru savjest“, te nam daje do znanja da Bog od nas očekuje da imamo „ljubav iz čistog srca, dobre savjesti i iskrene vjere“. Nikada nemojmo raditi protiv svoje savjesti.

7. Vjerom osmisli svoje patnje: najtežu borbu čovjek mora voditi sa samim sobom, jer nam je život obasut mnogim poteškoćama, križevima. No snaga vjere nadilazi moć sugestije jer čovjeku otkriva njegove sposobnosti: razum i srce. Istinska vjera je moć u nemoći. Bog nije želio križ, on je posljedica grijeha. Bog je po Kristu tu da nam pomogne nositi one kri­ževe koje ne možemo izbjeći, i zato vjerujmo u Boga Oca svemogućega.

8. Opraštaj da u sebi imaš ljubavi: Biblija nas uči kako trebamo srdžbu pametno izraziti, s njome se boriti protiv nepravde, a mržnju nadvladati ljubavlju, čak i prema svojim neprijateljima, kako nas potiče Isus. I zato opraštajmo svima koji su nas uvrijedili.

9. Budi slobodan: izvor slobode je sam Bog. Zato, što je čovjek bliži Bogu to je slobodniji. Prava sloboda je unutarnja sloboda duše, u kojoj se čovjek odlučuje za dobro, za rast života u punini. Zato udišimo slobodu djece Božje, a izdišimo razne ovisnosti.

10. Ljubi Boga iznad svega a svoga bližnjega kao sebe samoga: u ovome svijetu su potrebne vjera, nada i ljubav. Najveća je od njih ljubav jer ona ostaje za vječnost, i potrebno je najprije povjerovati u Božju ljubav prema nama, da bismo mogli na nju odgovoriti. Sveti Ivan apostol kaže: „ Nismo mi ljubili Boga, nego je on prvi ljubio nas“. I u ljubavi nema straha, jer savršena ljubav izgoni strah.

Isusove riječi i djela idu za tim da pomognu, spase cijelog čovjeka: njegovo tijelo, duh i dušu. Želi da ljudima već na zemlji bude dobro i lijepo. Zato su njegovi savjeti, zapovijedi, upute… najbolji primjer uspješne terapije koja želi čovjeka osloboditi umišljenih iluzija i staviti ga u borbu svakodnevnog života. Ova Isusova metodologija predstavlja izvrsni model uspješnog hoda na našem putu prema duhovnom razvoju, koristeći se obilnim duhovnim bogatstvom koje nam nudi Biblija.

Nakon predavanja fra Ivana, nastavili smo naše korizmeno druženje sa zaključkom da nam valja naše živote izgrađivati s Božjom voljom, jer time ostvarujemo sretan i miran život.

Ružica Kaštelan


Kad je najteže, jedni smo drugima potrebni – najviše!

Svatko može učiniti bar nešto. Svi smo pozvani: širiti prijateljstvo, razumjeti druge, štititi slabije, buditi nadu, činiti dobro, govoriti istinu, pomoći potrebnima, voljeti vjerno, pružiti utjehu, živjeti hrabro. To nije rezervirano za određeno vrijeme, već za cijelu godinu, no u ovo korizmeno vrijeme ipak malo intenzivnije. Tako su članovi Pokreta za život ogranak Rab organizirali akciju prikupljanja potrepština za djecu i novčanih priloga za Dom sv. Ane u Rijeci. Akcija je započela još u Božićno vrijeme i trajala je sve do ove korizme. Dom sv. Ane je Caritasov dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja. Dom korisni­cama osim zaštite od nasilnika, nudi i priliku za novi početak, edukaciju, socijalizaciju, pomoć pri pronalaženju posla i stana. Zahvaljujemo svima koji su se uključili u ovu našu akciju.

Članovi Pokreta za život Ogranak Rab

Print Friendly, PDF & Email