Donosimo dojmove iz „Kuće za odmor“ – “Doma Emaus” u Martinšćici

Dom Emaus nazvana je župna kuća u Martinšćici na otoku Cresu koju je biskupijski Caritas 2005. godine obnovio, a koju koristi za projekt „Kuća za odmor“. Ove je sezone, već 16-tu godinu, uspješno proveden ovaj projekt kojim se omogućuje besplatno ljetovanje obiteljima slabijeg imovinskog stanja s naglaskom na obitelji s više djece.

 Projekt se od svojih početaka provodi u dobroj suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije te primarno u projektu sudjeluju obitelji s njihovoga područja djelovanja.

Ovoga ljeta kroz kuću je prošla 21 obitelj, ukupno 111 osoba od čega 71 dijete, a ostvareno je 1.038 noćenja. Nakon obitelji, u kući je boravilo 10 volonterki iz Županje, koje su ostvarile još 80 noćenja, a prije povratka kući očistile su kuću prije zatvaranje pred zimu. Vrijedni volonteri našega Caritasa iz župe Poljica i župe Linardići, svake godine na početku i na kraju sezone urede i očiste kuću i okućnicu dok obitelji same ostavljaju uredno iza sebe za iduću obitelj. U projekt je uključen i župnik Martinšćice fra Tomislav Kero, kao produžena ruka biskupijskog Caritasa. Različite su životne priče obitelji koje dolaze te nam je drago biti ruka podrške i omogućiti im nekoliko dana idile koju pruža kuća uz more u Martinšćici.

Caritas iskreno zahvaljuje svim volonterima koji pomažu u održavanju ove kuće, a u nastavku donosimo nekoliko dojmova obitelji koje su ove sezone boravile u kući.

Dojmovi 

Dragi naši dobročinitelji, veliko vam hvala na ovom prekrasnom ljetovanju u Martinšćici. Dragi Bog neka vas blagoslovi i čuva. Ovo je nešto neopisivo lijepo. Mjesto je tako mirno gdje se stvarno može uživati. Upoznali smo dvije obitelji s kojima smo se lijepo družili. Djeca su oduševljena drugom djecom i žele još ostati, ali vrijeme je isteklo i trebamo poći svojoj kući gdje nas čekaju baka i dida. Djeca su naučila plivati i roniti i svaki dan su nalazili školjkice koje su sa drugom djecom ukrasili i prodali. Presretni su jer su napravili nešto sami, nešto korisno. Jednostavno su dobili tu ideju. Puno zahvaljujemo našem župniku Kreši Jukiću iz Cerne, jer se stvarno trudi usrećiti ljude tj. obitelji s više djece. Zahvaljujemo i fra Tomislavu na njegovoj ljubaznosti i druženju. Svaku večer smo išli na sv. misu. Zamolila sam fra Tomislava da čitam u crkvi, što mi je oduvijek bila želja i ispunio mi ju je, a djeca su ministrirala.

Obitelj iz Šiškovaca

***

Ovdje smo tri obitelji iz tri župe iz Osijeka. Zahvaljujući vama i našim župnicima omogućili ste djeci s invaliditetom i nama kao pratnji jedno predivno ljetovanje puno Božanske ljubavi i mira. Hvala župniku Tomislavu koji nas je obilazio i svim djelatnicima Caritasa zbog kojih smo se osjećali bolje nego u domu svome. Blagoslovio vas sve svemogući Bog.

Obitelji iz Osijeka

***

Riječi su suvišne, jer dragi Bog zna sve i zašto nas je poslao ovamo. Mjesto je predivno za djecu i dječje radosti. Blizina mora, crkve, cvrkut ptica i zrikavaca daju mir tijelu i duši. Ovo je hvale vrijedan projekt koji se nadam da će potrajati još mnogo godina. Bog neka blagoslovi sve koji sudjeluju u njemu. Mi se kući vraćamo s divnim uspomenama i mirom u srcu.

Obitelj iz Županje

***

Zaista nam je bilo prelijepo! Upoznali smo ovo malo turističko mjesto, a toliko lijepo, čisti zrak, mir, tišina, odmor za tijelo i dušu. Naša djeca su alergičari i mnogo nam je značilo što smo dobili priliku doći ovdje – mnogo im je pomogla promjena zraka. Hvala svima od srca…

Obitelj iz Vinkovaca

Print Friendly, PDF & Email