Zaključen ovogodišnji projekt `Prijatelji s mora`

Tijekom ljetnih mjeseci o. g. Caritas Biskupije Krk u suradnji s Caritasima Sisačke biskupije i Đakovačko-osječke nadbiskupije uspješno je proveo treću sezonu projekta „Prijatelji s mora“. Projekt je to kojim se obiteljima s djecom slabijeg imovinskog stanja, koje dolaze s područja navedenih Caritasa, omogućuje besplatan smještaj kod iznajmljivača privatnog smještaja. Ove godine stavio se naglasak na obitelji koje su pretrpjele neku štetu/traumu potresa. Uz donatore smještaja, projekt uključuje i donatore usluga, različite obrtnike koji su ponudili ovim obiteljima besplatne usluge kao što su obroci i slastice u restoranima, vožnje polupodmornicama, karting i dr.

Kroz projekt je prošlo 10 obitelji, 43 osobe, od čega 27 djece. Obitelji su bile smještene kod donatora u Krku, Puntu, Vrbniku, Polju i Malom Lošinju, a ukupno se prijavilo 17 donatora smještaja s područja otoka Krka, Cresa i Lošinja. Donatora usluga bilo je 8, koji su ostvarili 12 donacija u vrijednosti oko 9.000 kn. Također je sudjelovalo 9 donatora s novčanim donacijama u iznosu od 5.800 kn za putne troškove dolaska obitelji i provedbu projekta. Također je u sklopu projekta omogućeno ljetovanje Caritasovim volonterima iz Siska koji su dali značajan doprinos u Caritasovim aktivnostima nakon potresa na njihovom području. Tako je za njih u suradnji s župom Krk omogućeno ljetovanje u Oazi Kraljice mira za 38 volontera, od kojih su većina bili mladi. Ukupno je kroz projekt ostvareno 568 noćenja u vrijednosti od oko 30.000 kn. Neki donatori smještaja koji su sudjelovali prijašnjih godina ostali su povezani s obiteljima koje su onda primili, te su ih primili i ove godine mimo projekta, što su lijepi plodovi stvaranja prijateljstva i povezanosti ovih obitelji. Predviđeno je u listopadu okupiti sve donatore i organizatore projekta kako bi se međusobno upoznali, izmijenili iskustva i s novim idejama krenuli u planiranje iduće sezone.

Treća godina projekta ponovno opravdava svoje ime i pomaže u stvaranju novih prijateljstava i lijepih uspomena za život. Ljepote primorja, plaže i priroda, more i krajolik te prije svega dobri ljudi velikoga srca i toploga osmjeha ovim su obiteljima darovali zaista mnogo, a zahvalnost, susret, prijateljstvo i pokoji dar ono je što je i donatore obogatilo. U nastavku donosimo nekoliko dojmova obitelji koje su došle i onih koji su ih primili.

Dojmovi sudionika

Donatori smještaja:

Već treću godinu za redom primamo putem Caritasa Biskupije Krk obitelji s brojnom djecom iz Sisačke biskupije na besplatno ljetovanje u našu obiteljsku kuću. Mi smo sretni da možemo pružiti ljetovanje obiteljima koji to ne mogu sami. Zahvalni su nam i sretni odu svojim kućama. Ostat ćemo i dalje na raspolaganju.

Obitelj Jurešić iz Krka

***

Prvi put kad sam uočila plakat za program Prijatelji s mora, odmah sam znala da se moramo uključiti u tu akciju Caritasa.  Dopao mi se taj naziv ”prijatelji s mora”. Smatrala sam ga kao zgodno oglašavanje, pametan marketing da privuče ljude, da ponude svoje smještaje ili obrtničku uslugu. S veseljem smo dočekali naše prve goste.  Bilo je uzbudljivo susresti nove ljude i  ponuditi im priliku za upoznavanje ljepote našeg kraja. To more i sunce itekako imaju svoj čar, i kroz tjedan dana vidjelo se kako je promijenilo naše goste. Pa tko se ne bi veselio osmjehu lica i zadovoljstvu djece koja su uživala u  kupanju i sunčanju. I bili smo svi sretni zbog toga.  Da, to je sve skupa divno, ali meni će ostati neizbrisivi dojam oni trenuci kad su naši gosti podijelili s nama svoje doživljaje iz prošle godine. Slušala sam kako su doživjeli potres i sve njegove posljedice. Divila sam se hrabrosti i smirenosti u tolikim poteškoćama. Ne mogu reći kako bih ja u toj situaciji reagirala. Ali svi mi doživimo svoje osobne potrese koji uzburkaju mirnu kolotečinu našega života. U tim trenucima suosjećanje je jedini melem duši, jer se situacije najčešće ne mogu izmijeniti. Suosjećanje je uloga prijatelja, i to možemo napraviti tek onda kada nam netko povjeri svoju osobnu priču, a mi, poput životnih suputnika, pažljivo slušamo. Kroz taj zajednički hod, makar i na par minuta, pomognemo jedni drugima. Jer svima nama trebaju prijatelji, (a trebamo i biti drugima prijatelj) da bi lakše nosili brige ovoga života. Misli me opet vraćaju ka nazivu programa, “Prijatelji s mora”, ali on sada ima drugačije značenje. Neizmjerno sam zahvalna našim dragim gostima što smo imali priliku biti prijatelji jedni drugima.

Maria Diana Žic

Obitelji:

Poštovani, želio bih podijeliti sa vama svoje dojmove. Naime moja obitelj i ja, nas osmero, doživjeli smo nezaboravne trenutke susretljivošću i gostoljubivošću svih uključenih u ovu akciju našeg besplatnog ljetovanja. Ovim putem zahvaljujem vlasnici Mileni koja nam je omogućila smještaj u svom apartmanu i pružila mojoj djeci i meni nezaboravne trenutke. Potom se zahvaljujem vlasniku restorana Casa del Padrone Denijelu Jurešiću koji nas je 7 dana častio ručkom, pićem i desertom i to sve po našoj želji. Potom se zahvaljujem gospođi Aniti Mršić koja nas je častila vožnjom u svojoj podmornici, potom Anti, sinu vlasnice apartmana koji nam je omogućio vožnju u svom karting klubu i na kraju posebna zahvala gospodinu Robiju iz Caritasa Biskupije Krk koji je sve to organizirao i obezbijedio da ovaj naš sedmodnevni odmor ispunimo radošću, blagostanjem i velikom srećom. Moja obitelj i ja jako smo emotivno doživjeli prijem i odnos svih navedenih, jer se nismo nadali takvoj dobrodošlici. Još jednom veliko hvala od sveg srca na svemu što ste učinili za nas. Moja obitelj i ja nikada vam to nećemo zaboravit. HVALA!

Obitelj iz Dvora

***

Želim vam se zahvaliti jer ste omogućili mojoj obitelji odlazak na more. Djeci i meni to je puno značilo, jer nismo ih mogli odvesti na more. Nela (6 god.) je prvi put sada bila na moru. Krk je predivan, Punat još ljepši. Gazdarica je bila odlična domaćica. Djeca su uživala, iskupala se i stekla nova prijateljstva.

Obitelj iz Mošćenice

Print Friendly, PDF & Email