Duhovni event „Holywin“ 2016. u Malom Lošinju

Večer prije proslave svetkovine Svih Svetih održan je duhovni event “Holywin”. “Svetost pobjeđuje” odgovor je okultnoj podlozi sveprisutnog Halloween-a, tzv. Noći vještica, bundeva i svijeća. Dok mnogi taj dan slave nesvjesni da svojim ponašanjem u potpunosti podupiru kršćanstvu protivne vrijednosti, mladi otoka Cresa i  Lošinja, u zajedništvu s Bogom, te su večeri učinili drukčije. Domaćin je bila župa Rođenja B. D. Marije u Malom Lošinju, a ovogodišnji organizator je bio župni vikar vlč. Milivoj Guszak uz podršku mladih iz Malog i Velog Lošinja koji su rado pomogli urediti dvoranu i pripremiti sve potrebno.

Desetak mladih iz Cresa s vlč. Filipom Šabaljom, nekolicina mladih iz Velog Lošinja i dvadesetak mladih iz Malog Lošinja, okupili su se u župnoj crkvi u 16 sati i pripremili se uz pokorničko bogoslužje koje je predslavio vlč. Franko Markulić na slavlje sv. ispovijedi. U krsnoj bjelini, očišćenih su se duša, na kratkoj su se radionici pripremili za slavlje sv. Mise. Napisali su molitve vjernika, vježbali čitanja i pjesme. U 17,30 predmolili su molitvu krunice razmišljajući radosna otajstva. U 18,00 sati, mons. Ivan Brnić, župnik i dekan, predslavio je sv. misu i propovijedao. Zbor “Očima srca” animirao je euharistiju pjevanjem i sviranjem. Mladi su se iza mise malo “odmorili” pišući svoje nakane i molitve na male papiriće, razgovarajući i družeći se do 19,30 sati kada je započelo euharistijsko klanjanje koje je predmolio vlč. Silvio Španjić, župnik iz Nerezina.

Nesvjesno do okultizma

U središnjem dijelu klanjanja mladi su po dvoje dolazili pred Sveto Otajstvo gdje su u pripremljenu košaricu stavili svoje prethodno napisane nakane i molitve, te su predali svoje živote Bogu moleći u tišini. Poslije blagoslova s Presvetim Oltarskim Sakramentom, ispred crkve, udahnuli su malo zraka i uputili se potom prema dvorani gdje je uslijedio drugi dio programa. U 20,30 je počeo susret s uvodom i pozdravom organizatora, koji je pozdravio gosta predavača, vlč. Denisa Žuškina. On je pripremio temu “Vjera vs okultizam” i mladima progovorio o izvorima i cjelokupnoj pozadini „Halloween-a“. Naglasio je da se danas mladi, ali i oni stariji često upuštaju u različite oblike okultizma, iako toga najčešće nisu svjesni. Bilo da je  to iz životnih problema ili iz puke zabave, lako upadaju u okultne čine (koji su naizgled potpuno bezazleni i interesantni ili simpatični kao npr. stavljanje svijeća u bundeve, raznorazna gatanja, zazivanja duhova i sl.). Ne znajući što zapravo rade, na sebe privlače puno dublje i opasnije probleme od trenutnih. Vlč. Žuškin posvjedočio je kako na duhovnoj razini ne postoji „neutralno“ područje. Ili činimo dobro ili činimo loše, ili smo na Božjoj strani ili na strani sotone. Kako nam govori Evanđelist Luka: “Nijedan sluga ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati. Ne možete služiti Bogu i bogatstvu (usp. Lk 16,11-13). Odabir je po slobodnoj volji i savjesti uvijek naš. Okultizam je u našem svijetu prisutan i to u puno većoj mjeri nego mnogi misle. U užurbanosti današnjeg života često zaobilazimo bitne vrijednosti ili ih sagledavamo samo površinski, ne uočavajući njihovu dublju dimenziju. Upravo zato potrebno je progovarati o okultizmu kako bi se pravilno informirani, mogli zaštititi ali i druge upozoriti.

U duhovnom boju nema neutralnosti

Također pozvani smo biti svjesnima kako duhovni svijet stvarno postoji, iako ga mnogi danas posprdno nazivaju „pričama za malu djecu“. Taj svijet je stvarnost i nipošto ga ne smijemo zanemariti. Jedna od temeljnih zadaća apostola jest izgoniti zle duhove u ime Božje i propovijedati Kristovu riječ (Usp. Lk 9,1).  Nakon postavljenih pitanja, jednosatno predavanje je završilo. Mladi su u tišini pratili predavanje, a u raspravi postavljali pitanja, te govorili o nekim situacijama okultizma u svojim životnim sredinama. Kad su pristigle tek pečene pizze, miris je sve prisutne potaknuo da se pobrinu kako se one ne bi ohladile. Uz ugodno druženje, razmjenu iskustava, šale i igre, bila je zaključena ova večer zajedništva s Bogom i prijateljima. Potaknuti ovogodišnjim „Holywin“ druženjem mladi su s novim znanjem i duhovnom snagom spremni još jače težiti svetosti i svoje živote usmjeravati Kristovim stazama, a Njegovu riječ navješćivati svojim svakodnevnim životom svakom bez obzira na sve, poput apostola. Uz nova poznanstva i prijateljstva, “creska ekipa” je pozvala “lošinjsku” na “uzvratni susret” o blagdanu don Bosca čiji je domaćin Cres. Uz iščekivanje tog skorog susreta, mladi su se pozdravili i uputili svojim kućama.

Dominik Karčić

Print Friendly, PDF & Email