Euharistijsko slavlje zahvale za Jubilej Milosrđa u Rabu

„Bogu svom dajem slavu, za sve što mi učini…“ stihovi su pjesme kojom su vjernici otoka Raba okupljeni u velikom broju iz svih otočnih  župa u ex-katedrali Uznesenja Marija uvedeni u euharistijsko slavlje  zahvale  Gospodinu za Jubilej Milosrđa. U vrijeme kad je naš  biskup Ivica Petanjak  predvodio zahvalnu svetu misu u krčkoj katedrali, ovdje je predslavio njegov delegat mons.  dr. Franjo Velčić u koncelebraciji sa svećenicima otoka Raba, a liturgijsko pjevanje predvodio je zbor mladih Sv. Kristofor.

Ovaj čin ne uključuje zatvaranje vrata, kao što je pred godinu dana bilo otvorenje Svetih Vrata, jer Milosrđe Božje prema nama je uvijek  otvoreno. – rekao je predvoditelj u uvodnoj riječ . Uz objašnjenje biti čina euharistije pozvao je na zajednički hvalospjev Bogu za melem Jubileja Milosrđa prema svakome od nas, te za ljepotu biskupijskog zajedništva koje smo tijekom ove godine doživjeli na hodočašćima u Zagreb našem svetom Leopoldu Bogdanu Mandiću, te  „Putevima hrvatskih svetaca“ od Šibenika do Boke Kotorske. Na tom se hodočašću nismo  opredijeli za neku  veličinu  poznatih svetišta, a našli smo toplinu i blizinu, ne samo naših svetaca i blaženika koje smo pohodili, nego i vjerničkih zajednica u kojima smo bili – prisjetio se dr. Velčić.

Vezano uz evanđeoski ulomak prožet apokaliptičnim govorom, naglasio je da Isus želi da s njim pobijedimo strah i sve što je negativno u nama,  da znamo da smo stvoreni za Boga, da to doživimo i osjetimo kao nutarnji imperativ poput zapaljene svjetiljke  koja  gori i svijetli ne samo za naše korake nego i za korake naših bližnjih…. Ne strašite se, ne bojte se… Svojom ćete se postojanošću, ustrajnošću, upornošću, vjernošću spasiti…

Tumačeći u nastavku i riječ Svetog Pavla, naglasio  je da rad očovječuje čovjeka,  te čestitao Rabljanima na marljivosti, trudu i radu,  a posebno u ljetnim mjesecima upozorivši  da se ne smije ostati samo na tome. Potrebno je  biti nam apostolima, kako bi naši gosti osim materijalnog standarda osjetili i standard naših srca.

Neka ova zaključna euharistija  bude jedan novi  iskorak da ne zaboravimo da je Božje Milosrđe uvijek blizu, samo mu treba pristupiti i tako izgrađivati sami sebe…- zaključio je  dr. Velčić.

Tekst: Brankica Pahljina
Foto:  Sanjin Badurina

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email