“Evo drvo križa” Pučkih pivača u krčkoj katedrali

U jeku korizmenog vremena – na 4. korizmenu nedjelju, Dominicu Laetare “veseli se” – dublje poniranje u samu korizmu krčkoj župi omogućio je službeni vokalni ansambl Puči pivači KBF-a iz Zagreba.

Kako su i sami rekli: zbog teške južine i nevremena mislili su koncert će održati za svoj gušt no vrlo brzo su se iznenadili ugledavši punu krčku katedralu.

Uz uzvanika krčkog biskupa Ivicu Petanjka te župnika domaćina don Vedrana Kirinčića, krčka katedrala je ugostila kako svoje župljane tako i vjernike s otoka, ali i šire okolice.

Publika je u sat vremena koncerta „prošetala“ poviješću, vjerom i stoljetnom tradicijom hrvatskog naroda utkanim u pučke tradicijske korizmene napjeve objedinjene u naslovu koncerta „Evo drvo križa“.

Kako im stoji u biografiji tako je svatko prisutan u nedjelju navečer na koncertu mogao osjetiti kako svojom izvedbom nastoje približiti velika otajstva vjere „kroz oči“ naših predaka, napjevima iz cijele Hrvatske.

Izvedenim skladbama u potpunosti su glazbom oživjeli cijeli Veliki tjedan, kako je u zahvalnom završnom obraćanju istaknuo Ivica Petanjak, krčki biskup, naglasivši osobnu podršku za sva nastojanja i trud gostujućeg ansambla.

Okupljena publika je dugim stajaćim ovacijama zahvalila na, usudimo se reći, duhovnoj obnovi u kojoj su vjernici zajedno sa izvođačima hodili, došli i poklonili se Križu!

U emotivnoj atmosferi, zahvalnog i ispunjenog srca i duha, vjernici su nakon „bisa“ napustili crkvu dok su se izvođači okrijepili u dvorani biskupije te još malo zapjevali u druženju s domaćinima.

Na kraju, vrijedno je zahvaliti renomiranom etnomuzikologu dr. sc. Jošku Ćaleti kao umjetničkom voditelju ansambla koji vrijedno čuva, njeguje, zapisuje te nesebično prenosi znanja na mlađe naraštaje kako bi bogatstvo tradicije hrvatskog naroda ostalo očuvano kroz tradicijske pučke napjeve.

Organizaciju koncerta, na inicijativu župnog orguljaša gosp. Saše Udine, uvelike je olakšala i podrška krčkog župnika don Vedrana kao i članova župnog zbora koji su pripremili okrjepu za članove ansambla.

Uz preporuku da tko god može ugosti ove vrijedne čuvare naše kulturne baštine, ostajemo u nadi i vjeri da će se ova suradnja nastaviti te da će krčka katedrala odjekivati glazbenim molitvama naših predaka i u budućnosti.

Aleksandra Udina

Print Friendly, PDF & Email