Hodočašće djece Krčke biskupije na grob biskupa Mahnića

Tradicionalno hodočašće djece Krčke biskupije na grob biskupa Mahnića, u organizaciji Katehetskog ureda Krčke biskupije, održano je u subotu 13. travnja 2019. Već sedamnaestu godinu za redom, vjeroučenici viših razreda osnovne škole došli su u Krčku katedralu pomoliti se i tražiti zagovor sluge Božjega biskupa Antuna Mahnića. Geslo ovih susreta je „Svijetli trag biskupa Mahnića“, a ove je godine u središtu bila tema Sloga: put do Boga inspirirana oporukom koju je Sluga Božji ostavio mladima.

Okupljenu djecu i vjeroučitelje je pozdravila Mirjana Žužić, vjeroučiteljica iz Krka. U 10 sati započelo je misno slavlje koje je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s braćom svećenicima. Otac biskup je pozdravio prisutne i istaknuo najvažniju poruku Mahnićeve oporuke, a to je jedinstvo. Naglasio je kako je susret je započeo misnim slavljem jer je upravo euharistijia  najdublje zajedništvo koje možemo ostvariti, zajedništvo u Kristu. U svojoj propovijedi je iznio neke misli iz oporuke iz kojih se vidi kako je biskupu Mahniću na srcu bilo zajedništvo u kakvom su živjeli prvi kršćani, jer je to jedini put do Boga i jedini način za očuvanje obitelji naroda i Crkve. Na kraju svete mise uslijedila je procesija u kojoj su predstavnici župa položili cvijeće na grob biskupa Mahnića i pomolili se za njegov zagovor.

Na početku prigodnog programa okupljene je pozdravio predstojnik Katehetskog ureda Krčke biskupije vlč. Anton Peranić. Zahvalio je svima koji su uložli trud u organizaciju ovog susreta, a posebno dječjem zboru župe Krk „Kapljice“ koji je animirao pjevanje. Voditelj programa bio je vlč. Saša Ilijić, postulator kauze za proglašenje blaženim biskupa Mahnića. U vedrom raspoloženju, kroz kviz, sudionici su se prisjetili Mahnićevih zasluga. Siljedila su svjedočanstva vlč. Silvija Španjića i mladog supruga Roberta Brozića koji su progovorili o svom iskustvu odrastanja. Jedan o iskustvu neprivaćenosti, a drugi o iskustvu lutanja i povratka Bogu. Iako su njhove priče vrlo različite, njihova zajednička poruka je da je najvažnije biti Kristov jer je to jedini put prave sreće i blagoslova.

Susret je zaključen tradicionalnom okrjepom i druženjem na trgu Kamplin.

Ljiljana Filipas

Print Friendly, PDF & Email