Proslavljena Maslinska nedjelja u Krku

Proslava Maslinske nedjelje, 14. travnja 2019. u Krku, započela je okupljanjem vjernika na trgu Krčkih glagoljaša, ispred samostana franjevaca trećoredaca, gdje je o. biskup mons. Ivica Petanjak, uz sudjelovanje više krčkih svećenika i redovnika, predvodio obred blagoslova maslinovih grančica. Nakon blagoslova, svi su se, u svečanom ophodu gradskim ulicama, uputili u katedralu na svečano koncelebrirano misno slavlje koje je predvodio biskup Ivica. Nakon pjevane Muke, biskup se okupljenima obratio prigodnom propovijedi:

Isusova Muka ne počinje s krvavim znojem, bičevanjem i križnim putem, nego s ustanovom euharistije. Za vrijeme Židovske Pashalne večere i svoje posljednje oproštajne večere Isus je u srcu i u duhu već odlučio prihvatiti muku, križ i smrt koji će nakon večere uslijediti. Prije nego smo se mi o Isusa ogriješili, on nam je već unaprijed oprostio.
Stojimo pred neizmjernim misterijem Božje ljubavi koju nikada ni na ovom ni u budućem svijetu nećemo moći razumjeti, nego je možemo samo zahvalno primiti i nastojati biti dostojni dionici te ljubavi.
U svim religijama svijeta postoje različiti oblici žrtava i žrtvovanja koje ljudi prinose Bogu i bogovima. Samo je kod kršćana potpuno obrnuto. U središtu nije naša ljudska žrtva Bogu, nego se sam Bog po svome Sinu žrtvuje za čovjeka. Bog se prinosi radi dobra i spasenja čovjeka. To je ono što kod svake euharistije prinosimo Bogu na spomen, a nama na spasenje. Toga se imamo spominjati i ne smijemo nikada zaboraviti koliko je Boga koštala njegova ljubav prema nama.
Čas Isusovog dara života za nas poklapa se s časom najvećeg zla. U času kad se Isus u potpunosti nama dariva, mi ga odlučujemo ubiti. U isto vrijeme dva potpuno suprotna pogleda i dvije potpuno suprotne odluke: najveća ljubav i najveća mržnja. U tom dramatičnom času, unatoč tome što će ga jedan od apostola izdati, drugi zatajiti, a svi ostali se razbjeći, Isus kaže: »Svom sam dušom čeznuo ovu Pashu blagovati s vama prije svoje muke.« (Lk 22, 14). Tu najbolje otkriva kao Emanuel – Bog s nama. Bog želi biti s nama kao što je za života toliko puta bio za stolom s carinicima i grešnicima.
On žarko želi biti sa svojima prije svoje muke, jer onaj koji ljubi mora podnijeti i zlo onoga koga ljubi. Križ će postati slatka uspomena jer Isus nakon uskrsnuća nikome neće reći „koliko si me muke koštao“, nego „bio sam sretan da sam te i u svojoj muci mogao ljubiti“.
Zato Isus ustanovljava euharistiju prije muke kako bi nam bila okrepa i snaga na putu koji je pred nama, jer i mi moramo proći kroz mnoge nevolje i muke prije nego uđemo u Kraljevstvo Božje (usp. Dj 14,22).
Potreban nam je Isus Krist u euharistiji, kako bi njegova volja i njegov Duh, i njegove odluke i njegova ljubav, postali naši. Hranili nas njegovim osjećajima i željama, jer samo tako možemo prihvatiti braću i sestre oko sebe i muku i križ koji stoji na svakom od naših puteva.

Nakon svete mise započelo je klanjanje pred Presvetim koje će se odvijati i tijekom Velikog Ponedjeljka te biti zaključeno toga dana zajedničkim satom klanjanja od 19,00 do 20,00 sati.

Print Friendly, PDF & Email