Hodočašće djece na Mahnićev grob

U subotu 12. travnja pred nedjelju Cvjetnicu, održano je tradicionalno hodočašće djece viših razreda osnovnih škola Krčke biskupije na grob sluge Božjeg biskupa Antuna Mahnića u krčkoj katedrali. Susret je organizirao Katehetski ured Krčke biskupije, u suradnji sa župama i vjeroučiteljima.To je već trinaesto po redu okupljanje djece viših razreda osnovne škole. Ovogodišnje hodočašće je prvo nakon što je otvoren biskupijski postupak za proglašenje blaženim i svetim biskupa Mahnića. To je dalo poseban ton ovogodišnjem hodočašću, na kojemu je ove godine sudjelovalo više od četiristo vjeroučenika, predvođenih svojim vjeroučiteljima. Neke su župe imale i trodnevnicu na kojoj su se djeca pripremala prisustvovanjem na euharistiji, klanjanju i ispovijedi za ovo hodočašće.Geslo svih susreta je: “Svijetli trag biskupa Antuna Mahnića”, a svake se godine daje određeni naglasak. Budući da je ove godine održan 1. susret obitelji Krčke biskupije, naglasak je stavljen na obitelj kao temeljnu stanicu Crkve i društva.

Upravo u tom smislu bila je i priprava za ovogodišnje hodočašće kojemu je prethodila priprava za Biskupijski susret obitelji, gdje su djeca svojim literarnim i likovnim radovima trebala opisati i dočarati što njima njihova obitelj znači. Svi su se mahom o obitelji izrazili sa posebnim poštovanjem i istaknuli njenu vrijednost i važnost. U nastavku svojih priprema za ovo hodočašće koje je bilo odmah u subotu nakon Biskupijskog susreta obitelji, djeca su, na njima primjeren način, svoje obitelji i njihove članove donijele sluzi Božjemu biskupu Antunu Mahniću na svojevrsnim bedževima koje su nosila te poslije ostavila njemu u zagovor na njegovu grobu. Kako bi se malim hodočasnicima čista srca, kako ih naziva Evanđelje, približilo značenje i kušnje obitelji u suvremenom svijetu, potrudile su se i dvije dramsko-pjevačke skupine koje su izvele prigodan program.Prva je bila skupina djece iz župa Nerezine, Svetog Jakova i Ćunskoga sa otoka Lošinja pod vodstvom časnih sestara s. Josipe Perić i s. Gabrijele Dodić. Oni su izveli skazanje na temu: „Obitelj koja zajedno moli, zajedno ostaje” kojom su poručili važnost i smisao obiteljske molitve u kršćanskim obiteljima današnjice koje su dobrano načete hladnoćom odnosa i pretrpanošću obavezama.
Druga je skupina bila dječji zbor „Kapljice” iz Krka pod vodstvom vjeroučitelja Mirjane Žužić, Vesne Avsec i Roberta Brozića, koji su pjesmom, plesom, kostimografijom te koreografijom htjeli dočarati kako je to kad je „Obitelj pod okriljem Neba”, u čemu su im pomogli i mladi župe Krk.Između nastupa dviju skupina prisutnoj djeci hodočasnicima obratio se i postulator vlč. Saša Ilijić. On je u svojem obraćanju djeci pojasnio tko je postulator i koja su njegova zaduženja, što znači proglasiti nekoga blaženim i svetim. U odluci da se pokrene postupak sigurno su svoj doprinos dala i sva dosadašnja hodočašća djece, jer su ista pokazala da se djeca rado dolaze pomoliti na grob sluge Božjega i da dobro poznaju njegov život.
Biskup Valter Župan pohvalio je prisutnu djecu za prekrasne i vrijedne radove koje su na temu obitelji izradili, uglavnom pod vodstvom vjeroučitelja, za prvi biskupijski susret obitelji koji se održao 6. travnja ove godine. Prolazeći izložbom radova uočljiva je jasnoća s kojom su djeca prikazala svoje obitelji i obiteljske vrijednosti. Pozvao je djecu da poput malih evangelizatora budu svjetlo i motivacija svojim roditeljima da još više budu Božji, na što nas poziva svijetli lik sluge Božjega.Nakon završetka slavlja Euharistije uslijedila je molitva na grobu sluge Božjega čemu je prethodila procesija u kojoj su djeca, predstavnici župa, odnijela cvijet na njegov grob.

Pjevanje na misi predvodio je dječji zbor župe Krk „Kapljice”, a program je vodio vlč. Anton Peranić.
Nakon završetka uslijedila je podjela ručka na trgu „Kamplin” uz krčku katedralu, a nakon toga djeca su razgledavala izložbu svojih radova, obilazila grad Krk, a neki su posjetili i znameniti Franjevački samostan na otočiću Košljunu.

Print Friendly, PDF & Email