Hodočašće obitelji u Godini vjere

Obitelji Krčke biskupije hodočastile su u subotu, 16. veljače, u katedralu Uznesenja Marijina u Krku. U dvorani Biskupskog ordinarijata uvodni nagovor održao je preč. Antun Toljanić.

Na primjeru nekoliko novozavjetnih događaja – Josipovog sna, bijega u Egipat, svadbe u Kani Galilejskoj, Marijinog stajanja pod križem te dvanaestogodišnjeg Isusa u hramu – pokazao je kakvi bi trebali biti odnosi između muža i žene te evanđeoska vizija djece. Muževima je poručio da im ne smije biti teško poslušati svoje žene, naročito kad se radi o duhovnom životu obitelji.

Potom je euharistijsko klanjanje u katedrali predvodio povjerenik za pastoral obitelji Anton Valković. Pet bračnih parova na oltar je donijelo simbole vezane uz obitelj: vjenčano prstenje predstavljalo je brak, bočica s dudom djecu, kruh svakidašnju potrebu za hranom, krunica molitvu, a križ tegobe kojih ima u svakoj obitelji.

Nakon zajedničkog ručka vlč. Valković iznio je niz konkretnih prijedloga za aktivnosti koje bi se tijekom korizme mogle provoditi u obiteljima. Predložio je da se uobičajene pobožnosti (krunica, križni put, euharistijsko klanjanje, obiteljska molitva, nedjeljna euharistija) provode zajednički i na način primjereniji i razumljiviji djeci, a potiču se i konkretna djela milosrđa – npr. pomoć određenoj siromašnoj osobi – jer djeca najbolje uče kad im to roditelji pokažu vlastitim primjerom. Vlč. Valković je iznio i nove prijedloge – vanjsko obilježavanje domova kršćanskim simbolima te uređenje korizmenog kutka u obiteljima. Vjeroučiteljica Mirjana Žužić predstavila je Obiteljski križni put u 14 priča u kojem je svaka postaja predstavljena kroz jednu situaciju iz svakidašnjeg života u obitelji te korizmene obiteljske karte koje se mogu koristiti na više načina.

Euharistijsko slavlje u krčkoj katedrali predvodio je biskup Valter u koncelebraciji sa sedmoricom svećenika, a na početku su svi vjernici u katedralu ušli kroz Vrata vjere, pred kojima su na čelu napravili znak križa blagoslovljenom vodom i time se prisjetili svog krštenja. U propovijedi je biskup Župan naglasio: „I ovim hodočašćem u katedralu želimo obnoviti i učvrstiti našu vjeru u Boga koji nas voli i koji nas je upravo po vjeri i krštenju oslobodio od vlasti zla i prenio u kraljevstvo svoje ljubavi“.

Podsjetio je na riječi apostola Pavla u poslanici Solunjanima da će se pojaviti Protivnik koji će se „graditi Bogom, sa svom silom, lažnim znamenjima i čudesima“ i svojim će djelovanjem zavesti one koji nisu povjerovali istini. „Sasvim je sigurno da se nalazimo upravo u tom vremenu kada ćemo ili odlučno stati uz istinu ili ćemo biti neodlučni i tromi pa će nas zahvatiti laž i propast. Suočeni smo s pojavama da se kršćanima ne dopušta zastupati istine i poglede i način života koji proizlazi iz vjere i zalagati se za vrijednosti koje počivaju na vjeri. Unosi se strah, prikazuju laži kao znanost, planirano razara obitelj i čovjeka. Zato je potrebno imati jasna stajališta i ne bojati se iznijeti svoje mišljenje i stajati iza toga“, poručio je biskup Župan.

Na kraju svoje propovijedi ohrabrio je okupljene obitelji riječima: „Ono što je do sada uvijek pobijedilo sve naopake ideje jest naša vjera. Zato je potrebna zaufana molitva. Neka naše kuće budu mjesta u kojima se moli. Molitva daje snagu da se ne klone!“

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email