Hodočašće povjerenja na zemlji – Taize Rim 2013

Snaga križa

Grad Rim je od 28. prosinca 2012. do 2. siječnja 2013. bio domaćin 35. europskog susreta mladih u organizaciji zajednice iz Taizea.

Četrdeset tisuća mladih iz cijele Europe i šire okupilo se kako bi šest dana molilo, razmjenjivalo mišljenja i dijelilo život u župama, obiteljima i vjerskim zajednicama u Rimu i okolici. Vođeni tom željom, nas 84 mladih s kvarnerskih otoka krenulo je putem zajedništva i povjerenja. S nama su pošli duhovni pratitelji, naši svećenici: vlč. Ranko Papić, vlč. Božidar Volarić i vlč. Saša Ilijić, povjerenik za mlade. Bilo nas je iz raznih župa: Velog Lošinja, Malog Lošinja, Ćunskog, Cresa, Vrbnika, Punta, Krka, Linardića, Dubašnice, Kampora, Raba, Banjola i Novalje.

Naše hodočašće započelo je 27. prosinca posjetom rodnom mjestu Sluge Božjega Antuna Mahnića Kobdilju, gdje smo slavili svetu misu u župnoj crkvi u Štanjelu. Za nas je ovo bilo posebno iskustvo jer o biskupu Mahniću znamo s naših hodočašća na njegov grob, a poznajemo i njegove zasluge za nas mlade. Povjerenik vlč. Saša govorio nam je o biskupu Mahniću i tek otvorenom postupku za njegovo proglašenje blaženim. Razmatrajući Mahnićev lik te njegovu otvorenost i povjerenje koje je gajio prema mladima kako bi ih učvrstio u katoličkoj vjeri i domoljublju vlč. Saša nam je poručio kako je važno raspoznati ono što je dobro a što je loše. Ustanovili smo da je ovo prvo hodočašće (mladih ali i inače) u rodnu župu i mjesto Sluge Božjega Mahnića.

Dolazak u Vječni grad

U Rimu su se mladi podijelili u više grupa i svatko je krenuo u svoju župu gdje su ih dočekali domaćini. Svaki dan u jutarnjim satima održavale su se po župama zajedničke molitve, a zatim i radionice na temu pisma i poruke brata Aloisa, priora Zajednice iz Taizaa, koja sadrži četiri prijedloga za “otkrivanje izvora povjerenja u Boga”. Molitve su se nastavljale u još dva navrata u sedam bazilika i glavnim crkvama u Rimu.

U subotu, 29. prosinca, molilo se na trgu ispred bazilike Svetog Petra. To je bio nezaboravan događaj jer je trg bio prepun mladih, a molitvi je nazočio i papa Benedikt XVI. koji nam se tom prigodom obratio.

Na Staru godinu, u molitvenom bdijenju, molilo se za mir u svijetu, nakon kojega je održan poznati Festival naroda u kojemu se svaka zemlja trebala predstaviti sa svojom zanimljivošću.

Na sam dan Nove godine slavili smo euharistiju svako u svojoj župi i prisustvovali obiteljskom ručku u obiteljima ili zajednicama u kojima smo bili smješteni.

Na povratku smo noćili u Veneciji gdje smo 3. siječnja slavili svetu misu zahvalnicu u kripti bazilike sv. Marka, uz njegov grob, te nakon razgledavanja Venecije, zahvalni na povjerenju, vratili se svojim kućama.

Ovom prigodom željeli bi se zahvaliti našim svećenicima što su nam sve ovo omogućili. Hvala Vam dragi vlč. Saša, vlč. Ranko i vlč. Božidare što ste imali strpljenja s nama i što ste nam dali sebe kako bi i mi iz ovog hodočašća i zajedništva nešto ponijeli za svoj život. Vjerujte, isplatilo se!

Mladi hodočasnici

Print Friendly, PDF & Email