U Cresu proslavljen blagdan sv. Izidora

Župa Svete Marije Velike iz Cresa proslavila je 2. siječnja 2013. blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Izidora.

Euharistijsko slavlje predvodio je o. Diego Deklić, franjevac trećoredac s Košljuna, u koncelebraciji s generalnim tajnikom HBK mons. Encom Rodinisom, creskim župnikom i dekanom mons. Mladenom Mrakovčićem, te više svećenika rođenjem ili službom vezanih za Cres.

Pozdravljajući subraću svećenike i nazočne predstavnike gradskih vlasti župnik Mrakovčić je rekao: „Neka naša molitva danas bude našem zagovorniku za sve one u našoj domovini koji prolaze svojevrsno mučeništvo: za majke brojne djece koje nitko ne želi zaposliti, za roditelje, djecu i mlade kojima se u školi želi nametnuti ideologija koja ruši svetost spolnosti kao dara Božjega, za sve poštene ljude kojima se onemogućava značajniji politički angažman, za sve one koji trpe zato što u kulturi u ime slobode prolaze oni projekti koji vrijeđaju vjerske svetinje“.

Budimo kršćani ne samo zbog tradicije nego cijelim srcem

U propovijedi je o. Diego progovorio o „prevelikoj Božjoj ljubavi koja je na sebe uzela ljudsko tijelo i do kraja se posvjedočila na križu“. Rekao je da prava ljubav ide do kraja jer se daje sva, a tako su i sveti mučenici, kao sv. Izidor, dali i svoj život za ono što su ljubili do kraja. O. Diego istaknuo je i riječi iz prvog čitanja koje je prorok Zaharija uputio svom narodu: „Zašto nećete da budete sretni?“ Svaki put kad na Božju riječ odgovaramo svojom logikom ne postajemo slobodniji i sretniji nego upravo suprotno, nesretniji, naglasio je o. Diego i podsjetio da su proroka Zahariju, po kraljevoj naredbi, zasuli kamenjem. „Ne ubijaju li se i danas proroci? Mučenička vremena nisu vremena prošlosti, nego budućnost. Dolaze vremena mučeništva savjesti, da ostanemo pod svaku cijenu vjerni Božanskoj mudrosti“, upozorio je o. Diego. „Božja mudrost je istinita i vječna i nikad neće izaći iz mode. Ona nas uvijek upućuje da budemo sretni,“ rekao je propovjednik i naglasio da danas, kad svi imaju prava, pa čak i životinje, kršćanima se oduzima pravo da žive kako im kaže njihov Bog, po evanđeoskim načelima. Ali ne trebamo se bojati jer imamo snagu kao i sveti mučenici koji su Kristu dali cijelo svoje srce. O. Diego zaključio je propovijed molitvom Gospodinu da nam dade, po zagovoru sv. Izidora, snage da se ne zovemo kršćani samo zbog tradicije, nego da se cijeli dajemo Kristu.

Na kraju svete mise pročitane su čestitke povodom blagdana, a poseban pljesak izazvala je čestitka koju je Cresanima uputio don Renato Kučić, svećenik Krčke biskupije rodom iz Cresa, a trenutno na službi u apostojskoj nuncijaturi u Šri Lanki. „Neka zagovor i zaštita svetog Izidora čuva i štiti naš dragi Cres te sve vjernike koji se njemu utječu: djecu i mlade, starije i bolesne, sve obitelji, posebno one u teškoćama, sve očeve i majke, nerođenu djecu, školarce, studente i radnike, te sve koji su odgovorni za politički, kulturni i odgojni rad i napredak u Gradu“, između ostalog je napisao don Renato.

Gradsko priznanje koludrici

Kako se blagdan sv. Izidora slavi i kao Dan grada Cresa, u popodnevnim je satima održana svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su tradicionalne govore o postignućima gradske uprave u proteklom razdoblju održali predsjednik Gradskog vijeća Marčelo Damijanjević i gradonačelnik Kristijan Jurjako. U skladu s višestoljetnom tradicijom Gradsko vijeće dodijelilo je priznanja zaslužnim građanima, među ostalima i s. Mauri Jenko, koludrici iz creskog benediktinskog samostana, „za predan dugogodišnji rad na očuvanju Samostana sv. Petra apostola u Cresu kao nedjeljivog dijela creske povijesti i sadašnjosti”.

S. Maura Jenko stupila je u creski samostan 1952. godine. Kao nadarena i sposobna osoba izabrana je za poglavaricu 1964. godine, te tu odgovornu službu vršila punih 45 godina. Između ostalog, već 37 godina u samostanu se vodi meteorološka stanica i prikupljaju podaci za Državni hidrometeorološki zavod. Prema riječima predsjednika Vijeća Damijanjevića „ovo je ujedno i priznanje svim koludricama za njihovu tihu ali vrijednu višesljetnu prisutnost na području Cresa i njihovo djelovanje na duhovnom, kulturnom i društvenom području”.

Budući da se radi o klauzurnom redu s. Maura nije prisustvovala sjednici Gradskog vijeća već su predstavnici Grada Cresa posjetili samostan i tamo joj uručili priznanje.

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email