Hodočašće vjernika Krčke biskupije na Trsat

Veliki broj vjernika s otoka Krka, Cresa, Lošinja, Ilovika, Suska, Unija, Raba i Paga, prema procjenama više od 3.000, hodočastilo je u nedjelju, 13. listopada, u sedamstoljetno mjesto vjerničkog okupljanja,

Marijino svetište na Trsatu, u sklopu tradicionalnog godišnjeg hodočašća Krčke biskupije Gospi Trsatskoj. Hodočašće je vodio krčki biskup mons. Valter Župan koji je predslavio i euharistijsko slavlje u zajedništvu s tridesetak svećenika.

Na početku misnog slavlja hodočasnike je pozdravio čuvar Svetišta fra Antun Jesenović. „Ovo euharistijsko slavlje neka potvrdi našu privrženost Isusu i Mariji. Neka nas molitva, pjesma, slušanje riječi Božje i Vaše poruke, preuzvišeni gospodine biskupe, te sjedinjenje s Kristom u pričesti ohrabri i zagrije za svjedočenje naše pripadnosti Kristu“, poručio je gvardijan krčkom biskupu i hodočasnicima.

Misna čitanja i molitvu vjernika čitali su predstavnici raznih župa (prvo čitanje Šime Paparić s Raba, poslanicu je otpjevala klapa „Navalia“ iz Novalje, molitvu vjernika Dinka Franolić iz Poljica i Boris Jakominić iz Rasopasnog), a pjevanje je predvodio župni zbor iz Nerezina na otoku Lošinju pod ravnanjem Elvisa Živkovića.

Došli smo ženi koja je svojom vjerom učinila mnogo
U propovijedi je biskup Župan rekao da „evanđelja neprestano govore koliko je Isus i svojim učenicima i svima koji su k njemu dolazili govorio o potrebi da se njemu vjeruje jer on govori ljudima što je za njih dobro, a to je ono što dolazi od Boga. Ne možemo otvoriti niti jednu stranicu evanđelja a da to ne vidimo. „Idi i neka ti bude kako vjeruješ“, „Tvoja te vjera spasila!“, „Kada biste imali vjere koliko je jedno malo zrno…“ Te riječi znače: vi biste činili i uspijevali ono što se čini sasvim nemoguće“.

Biskup je podsjetio da se ove godine hodočašće Krčke biskupije događa upravo na godišnjicu zadnjeg ukazanja Majke Božje u Fatimi 1917., a „Bogu ništa ne promiče i ništa nije slučajno. Nismo došli na izlet, došli smo ženi koja je svojom vjerom učinila mnogo više nego što je prebaciti jedno stablo u more. Vjera je snaga koja pobjeđuje, koja brda premješta. Bez vjere sve je bespomoćno“.

Osvrnuo se na aktualnu situaciju i rekao: „zaposlenost, plaće, troškovi života, zdravstvo, ništa ne funkcionira kako bi trebalo, vlada opća nesigurnost. S povjerenjem u Boga Marija je rješavala i najveće poteškoće, koje nitko od nas nije iskusio, i sve je išlo sretnom svršetku. Zato smo ovdje – da učimo od Marije Božju riječ slušati, čuvati i živjeti po njoj“.

Lik sluge Božjega Antuna Mahnića, čovjeka nepokolebljive vjere

„Svi oni koji su činili poput Marije uspjeli su i učinili velike stvari“, nastavio je o. biskup. „U ovoj Godini vjere, u kojoj sa svim vjernicima katolicima na Zemlji nastojimo poticajima Svetog Oca Pape produbiti i ojačati upravo tu Marijinu vjeru, pred naše oči dolazi veliki lik sluge Božjega, našega biskupa Antuna Mahnića, čovjeka nepokolebljive vjere koji je bio pravi obnovitelj naše Krčke biskupije koji je govorom i pismima tumačio kako vjera nije nešto od čega jedan dio koji mi se čini nekako korisnim uzimam, a drugo puštam. Kao da nema neke stalne istine, kao da je Bog prevrtljiv, kao da nije rekao: ‘Nebo i zemlja će proći, ali moje riječi neće proći’. Vjera je naprotiv potpuna suprotnost od te prevrtljivosti i nestalnosti. Vjerujući posve Bogu mi se njemu predajemo i povjeravamo. Mi njemu prepuštamo svoju sudbinu s povjerenjem znajući da nas jedino on sigurno neće prevariti. Upravo s takvom vjerom je sluga Božji Antun Mahnić obnovio cijelu biskupiju i očuvao je od pogubnih ideja koje su se svugdje, i u našem susjedstvu, proširile i donijele gorke plodove smrti i svakakvih muka, svakakva zla. A tako je i danas. I ovo naše vrijeme prepuno je raznih ideja koje se prikazuju kao velika znanost. U stvari su pune neistina i laži koje ljude vode ravno u propast i velike žalosti, a samo onima koji ih šire i koji su davno izgubili savjest i nije ih briga za ljude, donose materijalnu korist“.

Danas na ovom hodočašću čvrsto svjedočimo i vjerujemo u Isusa
Podsjetio je da je ove godine pokrenut postupak za proglašenje blaženim sluge Božjega Antuna Mahnića i da će se zato svakog četrnaestog dana u mjesecu u krčkoj katedrali slaviti sveta misa i pohoditi Mahnićev grob: „On neka nas zagovara kod Boga.

Kao što je – dok je živio na zemlji – iz sve snage branio sve vjerike od laži, tako neka i nas sada kod Boga zagovara. Još više nego u njegovo vrijeme šire se laži koje govore da ove poteškoće, krize, ratovi naokolo po svijetu imaju svoj uzrok u tome što ljudi vjeruju u jednoga Boga. Mi bismo se trebali vratiti u doba kada su stari vjerovali u mnogo bogova. A kada je bilo više ratova nego onda? Ako ih ima i danas nije to zato što svi jako živimo po Božjim zapovijedima nego baš suprotno“. Propovijed je zaključio porukom: „Zato danas na ovom hodočašću čvrsto svjedočimo i vjerujemo u Isusa kao što je i apostol Pavao rekao: Nema ni u kome spasenja osim u imenu Isusa Krista“.

Na kraju misnog slavlja biskup Župan molio je pred likom čudotvorne Gospe posvetnu molitvu Majci Božjoj Trsatskoj u ime svih vjernika svoje biskupije.

Nakon mise, u Pastoralnom centru Svetišta – Auli pape Ivana Pavla II., Ured za pastoral braka i obitelji Krčke biskupije predstavio je program pripreme za prvi Biskupijski susret obitelji. Predstavnicima župnih obiteljskih zajednica Krčke biskupije i drugim zainteresiranim obiteljima program su predstavili biskupijski povjerenik za obitelj Anton Valković i član povjerenstva Dean Kosić.

Print Friendly, PDF & Email