11. Obiteljska škola Riječke metropolije

Vikend od 18. do 20. listopada 61 katolička obitelj provela je u lovranskom hotelu „Excelsior“ na 11. Obiteljskoj školi Riječke metropolije.

Ove je godine organizator – Odbor za obitelj Riječke metropolije – ponudio izuzetno aktualnu temu: „Obitelj nas uči vjerovati – Obiteljsko zajedništvo za pravu vjeru“, a predavanja je održao fra Žarko Relota, stručnjak za obiteljski pastoral.

U nekoliko uvodnih rečenica predavač je poželio da „zajedno učimo, da nas Bog uči, da Lovran ovih dana bude Edenski vrt, gdje je Bog šetao s ljudima i bio tu za njih.“ Tijekom vikenda na predavanjima su obrađene tri teme o kojima se raspravljalo i u manjim grupama, na radionicama.

Na temelju tekstova iz Biblije fra Žarko je govorio o važnosti poučavanja unutar obitelji te o tome kako roditelji trebaju biti poučeni da bi mogli to znanje predavati svojoj djeci. Progovorio je i o odgovornosti supružnika-roditelja za pastoral crkvenih službenika. Naglasio je kako obitelji nisu više primatelji nego navjestitelji vjerskih sadržaja, one postaju subjektom pastorala. Tako obitelj ponovno postaje učiteljicom vjere.

U posljednjem predavanju fra Žarko je istaknuo važnost kohezije unutar obitelji kako bi se mogle oduprijeti vanjskim nasrtajima. „Problem kršćanskih obitelji jest što su se počele ponašati nekršćanski“, upozorio je fra Žarko te nastavio kako grijeh, bilo koje vrste, neminovno narušava bračno zajedništvo. Samo skladna obitelj svjedoči vjeru onda kada eventualne krize i poteškoće proživljava s ljubavlju. „Kada netko od supružnika pogriješi, nemojte se skrivati jedno od drugoga, od Boga“, poručio je predavač, „Nijedan grijeh ne može poremetiti bračnu ljubav. Tražite se stalno međusobno, u praštanju otkrivajte temelje vjere jer Boga ne zanima tko je pogriješio, on ne zasniva svoj odnos s ljudima na tome tko je kriv“.

Tijekom Obiteljske škole je Dražen Vukotić, član organizacijskog odbora građanske inicijative „U ime obitelji“, predstavio inicijativu i njene dosadašnje aktivnosti, kao i planove za budućnost.

Sudionike Škole kroz tri su dana posjetila sva četvorica biskupa Riječke metropolije. Riječki nadbiskup mons. Ivan Devčić dočekao ih je na početku Škole i uputio pozdravnu riječ s porukom: „Dragi roditelji, drage obitelji, budite jezgra vjerske obnove našega društva! Moramo pokazati kako je lijepo živjeti kršćansku obitelj. Neka ovo bude skup promišljanja o vjeri i ispitivanja sebe te kako tu vjeru prenosimo na svoju djecu i svoju okolinu, kako živimo vjeru u svojoj svakodnevici“.

Krčki biskup mons. Valter Župan posjetio ih je u subotu ujutro, ohrabrio u radu i naglasio da bi ovakvi skupovi trebali biti vrhunac kontinuiranog rada u župama i biskupijama: „Ova Obiteljska škola treba nam pomoći da dođemo do zrelosti, do svijesti o važnosti obitelji u današnjem društvu. Pozivam Vas da stalno radite na sebi i da kod kuće budete promotori i animatori drugim obiteljima“.

Biskup gospićko-senjski mons. Mile Bogović predvodio je euharistijsko slavlje u subotu navečer, dok je porečki i pulski biskup mons. Dražen Kutleša predslavio nedjeljnu misu.

Kako je to bila Misijska nedjelja prikupljena milostinja bila je namijenjena za potrebe misija. Na samom završetku 11. Obiteljske škole snimljena je velika „milenijska“ fotografija svih sudionika. Do sljedeće Škole svaka od obitelji dobila je sasvim dovoljno domaće zadaće – pokušati uistinu biti prvi, glavni i najodgovorniji odgajatelji svoje djece, pokušati biti novi Akvila i Priscila, supružnici koji će radosno i s ljubavlju surađivati sa svećenicima u razvijanju obiteljskog pastorala te se nikada ne udaljavati jedno od drugoga, od ljubavi, od Boga. Imaju li naše obitelji dovoljno odvažnosti za sve to?

Sonja i Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email