Hodočašće žena Krčke biskupije na smrtni dan Marice Stanković

Na Dan neovisnosti Republike Hrvatske, 8. listopada 2016., stotinu žena Krčke biskupije hodočastilo je u Zagreb na grob službenice Božje Marice Stanković, čiji se smrtni dan upravo poklapa s ovim velikim danom za našu Domovinu. Hodočašće su zajedno s voditeljicom Apostolata za duhovno majčinstvo žena „Marica Stanković“ vjeroučiteljicom Mirjanom Žužić predvodili mons. Valter Župan, biskup krčki u miru i mons. Antun Toljanić, župnik Drage Bašćanske.
Vjerujemo da se ovi datumi ne poklapaju slučajno jer je službenica Božja bila osuđena i progonjena upravo zbog, tada “drugačijeg” mišljenja i hrabro je stala u obranu bl. kardinala  Alojzija Stepinca iznoseći istinu o njemu. Događalo se tada, a događa se i danas, iako ne na tako okrutan i očit način, da se neistomišljenike kažnjava ili barem ignorira.
Naš biskup u miru Valter Župan predvodio je sv. misu u zagrebačkoj Katedrali, u koncelebraciji s postulatorom kauze s. Marice o. Vinkom Mamićem, te desetak svećenika Zagrebačke nadbiskupije i mons. Toljanićem. Prepunoj zagrebačkoj katedrali uputio je vrlo konkretnu i poučnu propovijed u kojoj je vrlo hrabro, kao i uvijek do sada, izrekao istinu o ženi, te o ondašnjem i sadašnjem “sistemu” i načinu postupanja prema vjerniku.
Hodočasnice su ranije istoga dana posjetile kuću Suradnica Krista Kralja, gdje su već po osmi put zaredom  srdačno ugošćene. Voditeljica je mons. Županu, te prisutnim prijateljima s. Marice uputila i zahvalu za potporu njihovom radu. Kako je naglasak ovogodišnjeg hodočašća bila uloga sv. Josipa u životu sl. Božje Marice Stanković, molile smo posebno za naše svećenike, očeve, muževe… a posjetile smo i crkvu sv. Josipa,  zaštitnika obitelji i naše Domovine, na Trešnjevci. Da bismo hodočašće pamtili po ovoj nakani, svaka je hodočasnica dobila platnenu torbicu s otisnutim ljiljanom – simbolom sv. Josipa, te inicijalima Marice Stanković.
Ispunjenih srdaca u večernjim satima krenule smo put naših otoka, u vjeri da molitva, posebno za naše duhovne očeve, neće biti neuslišana i da će službenica Božja Marica, koja je i sama bila velika moliteljica upravo za svećenike, zagovarati tihe vapaje izrečene srcem. 

Ljubica Stolfa

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email