Hodočašće Biskupije Krk Gospi Trsatskoj “Majci Milosti”

U nedjelju 9. listopada drevno svetište na Trsatu  ponovno je okupilo veliki broj vjernika sa svih otoka naše Krčke biskupije na godišnje zavjetno hodočašće Gospi Trsatskoj. Svečano misno slavlje u perivoju svetišta predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak u koncelebraciji četrdesetak svećenika i redovnika.
Pjevanje je, pod vodstvom Mirjane Mikičić Flego, animirao župni zbor iz Cresa.

trsat-2016p

U svojoj propovijedi  biskup Ivica istaknuo je kako je važno da ne završimo ovu Godinu milosrđa a da ostanemo u neznanju što Božje milosrđe uistinu jest i što znači za naš život. „Bog nije samo onaj koji drugima svoje milosrđe iskazuje, nego on jest Milosrđe. To je njegovo ime. Milosrđe spada u njegovu narav i bit. On je milosrdan po svojoj prirodi. A milosrđe proizlazi iz ljubavi… Svi odnosi koji postoje unutar božanskih osoba Presvetog Trojstva: Oca, Sina i Duha Svetoga, odnosi su međusobne ljubavi… Iz te ljubavi koja vlada između božanskih osoba Oca, Sina i Duha Svetoga proizlazi sav svijet, sav stvoreni svemir, pa i čovjek kao stvorenje.“ Mi smo plod čiste Božje ljubavi koju zovemo milosrđe. „Sve što je stvoreno nije moralo biti stvoreno. Stvoreno je iz ljubavi. Stvoreno je zato što je Bog htio da bude stvoreno. Zato se ta poklonjena ljubav Božja, ljubav koja je darovana, zove milost i milosrđe. Vidljiva ljubav Božja zove se stvoreni svijet i čovjek u tom svijetu. Mi i sve stvoreno postojimo kao slobodan dar te Božje ljubavi. “
Biskup Ivica dalje pojašnjava kako darovanu Božju ljubav tj. milosrđe ništa i nitko na ovom svijetu ne može uništiti, pa ni grijeh. Onda kada na Božju ljubav ne odgovorimo, onda kada odbacimo Božju ljubav, ljubav prerasta u patnju. Iskustvo takve patnje u vlastitom životu daje nam naslutiti koliko Bog pati zbog našeg odbacivanja njegove ljubavi, zbog udaljenosti od njega, zbog grijeha. Pa i tada, Bog ostaje milosrdan. Njegova pravednost nalazi se unutar milosrđa, u trenutku grijeha uzdiže se na još višu razinu i daje nam se, nezasluženo, kao praštanje. To je najviše što Bog može dati. Ako netko i taj dar prezre i dar milosrdne ljubavi praštanja odbaci, tome više ni Bog ne može pomoći.
Za naš život važno je da to znamo i živimo, i da, poput Marije, otvorenom i živom vjerom sve što od Boga dolazi primamo kao dar njegova milosrđa, zahvaljujemo mu i sve što nas okružuje gledamo i procjenjujemo po njegovoj milosrdnoj ljubavi.

Biskup je zatim izmolio molitvu pred slikom Gospe Trsatske „Majke Milosti“ koja se čuva u Svetištu, a koju su u ulaznoj procesiji nosili krčki bogoslovi.
Više hodočasničkih autobusa, na povratku svojim kućama, zaustavilo se i kod kipa sv. Ivana Pavla II. kod Omišlja, gdje su održali zajedničku molitvu.

I.Ž.

Fotogalerija

Print Friendly, PDF & Email