Iz priloga Marica Stanković: Marica Stanković

Drage sestre u Kristu,
Neki sam dan dovršila čitanje životopisa sv. Klementa Marie Hofbauera, „apostola Beča“ koji je napisao Wilhelm Hünnermann.

(Vjerujem da ćete za njega rijetko čuti, ali je vrlo zanimljivi svetac. Časti ga se 15. ožujka.) U njemu sam našla jednu poučnu sličicu kada je, tada još običan, mladić Klement došao tražiti u jednoj pekari posao, pa ga je majstor Weyrig, pekar, da ga provjeri, pitao kakvo mora biti dizano tijesto da bi se od njega ispekao lijep, fin, bijeli kruh? Ovaj mu je odgovorio da ne smije biti ni premekano, ni pretvrdo. Ako je previše meko, tada će pecivo previše nabujati, ako je previše tvrdo, tada nema dobra vrenja, tako da kruh neće biti dovoljno visok i neće biti lijepa oblika. Na to je pekar odgovorio: „U pravu si. S dizanim tijestom je isto kao i s gorčinom u ljudskom životu, a s kruhom kao s ljudskim srcem. Nema li u ljudskom srcu uopće nikakve brige i boli, tada ono ostaje nezrelo i hladno i nepotpuno. A ukoliko ima u njemu previše gorčine, bit će siromašno i u njemu više neće biti sklada. Ima li ono, međutim, pravu mjeru ljutnje, nezadovoljstva i briga, kao npr. ja sa svojim ukućanima, tada će biti Bogu dopadljivo i milo poput kruha što ga je blagoslovio i što ljudima prija.“
Mislim da će vama, domaćicama koje ste ovih dana, vjerojatno ispekle koju pogaču, ovaj pekarov odgovor biti prilično razumljiv. A ja sam se i ovih dana uvjerila koliko je istine u tim riječima. Susrela sam ženu koja je sa mnom malo na ulici „poćakulala“, pa nakon „lijepog vremena“ i moga pitanja: „Kako si?“, ona je odgovorila kako ne može shvatiti da ju je odjednom uhvatila neka bolest. Nikada prije nije imala slične simptome. I kaže kako joj je najteže pomiriti se s tim „odjednom“.
E, pa, neka nam, baš zato da ne bude „odjednom“, dragi Bog doista dodijeli pravu mjeru životnih briga da nabujamo pred njim poput finog kruha ili pogače kojom će se svi rado poslužiti. A ako dođe i „odjednom“, znajmo da je došlo u pravi čas i s pravom mjerom.
Blagoslovljen vam od svega srca Uskrs!

Mirjana

P. S. I neka vam svima uspiju te pogače. Jer znam kako je „grdo“ kada ostanu tvrde. Pred nama je još i Mali Uskrs (Bijela nedjelja), ako će vam trebati popravni ispit! Ali i kada se one tvrde umoče u bijelu kavu, postanu prilično dobre…

Print Friendly, PDF & Email