Vlč. Andrija Živković u Nerezinama slavio mladu misu

Na dvanaestu nedjelju kroz godinu 20. lipnja, vlč. Andrija Živković slavio je svoju mladu misu u Nerezinama na otoku Lošinju. Zadnju mladu misu tu je slavio prije osamdeset i četiri godine (1937. g.) vlč. Flaminio Rocchi.

Za ovaj radostan i velik događaj, intenzivno se pripremala cijela župa, od svega 350 ljudi. Uoči mlade mise, u Nerezinama je održana trodnevnica, na kojoj su bili gosti propovjednici. Prvi dan trodnevnice vodio je fra Diego Deklić. Drugi dan trodnevnice misno slavlje je vodio dekan vlč. Robert Zubović, a mladomisniku se u homiliji na poseban način obratio biskup u miru mons. Valter Župan. Treći dan trodnevnice misno slavlje i homiliju održao je vlč. Kristijan Perović.

Slavlje mlade mise je započelo blagoslovom roditelja u njegovoj obiteljskoj kući. Procesija predvođena župnikom došla je pred prag obiteljske kuće gdje je vlč. Andrija primio blagoslov roditelja pun emocija. Nakon blagoslova vlč. Andrija je u procesiji ispraćen do praga oltara, uz glazbenu pratnju puhačkog orkestra i crkvenog zbora. Ulice su ukrasili vjernici župe. Na svakom koraku bilo je cvijeće, crkveni nakit, plahte ukrašene simbolima Euharistije, svete slike, zastave sa zaštitnicima župe. Prolazeći tako uređenim ulicama došli smo do župne crkve, pred prag oltara gdje je vlč. Andrija imao slaviti Euharistiju.

Prije nego što će započeti Euharistiju, župnik vlč. Silvio Španjić obratio se vlč. Andriji: „Sada se nalaziš na pragu oltara, gdje ćeš Bogu prinijeti žrtvu Njegova Sina, pred okupljenom zajednicom svećenika, bogoslova, pred svojom obitelji i vjernicima iz svih krajeva naše biskupije, Hrvatske i svijeta. Od danas se vlč. Andrija upućuješ prema drugom pragu, ka drugačijem putu, putu kojim te vodi Crkva. Od danas na dalje, glavni prag koji prelaziš je prag crkve, prag mjesne zajednice kojoj ćeš biti poslan.“ Andrija je za ovu prigodu dobio poseban blagoslov Pape Franje, na hrvatskom jeziku, kojeg je pročitao vlč. Siniša Vujčić. Nakon toga, župnik je pozvao mladomisnika da započne misno slavlje.

Na svetoj misi je uz mladomisnika i župnika koncelebriralo još pet svećenika. Pjevao je udruženi zbor Nerezina i Malog Lošinja, predvođen dirigenticom Brunom Vlakančić i orguljašem Josipom Strčićem. Pjevala se misa „Milosrđu Božjem“ koju je skladao župnik u crkvenoj godini milosrđa. Kroz skladno pjevanje i liturgiju najviše se osjetila snažna prisutnost Duha Božjega koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Prvo čitanje iz knjige o Jobu čitao je vjeroučitelj Dragan Zrnić. Prigodni psalam „Gospodin je pastir moj“ pjevale su Nadia Sokolić i Gabriela Maglievaz. Drugo čitanje iz Pavlove poslanice čitao je bogoslov Marko Mikić. Evanđelje o oluji u kojoj su se našli apostoli i Isus, navijestio je dekan vlč. Robert Zubović.

Propovjednik na mladoj misi bio je vlč. Mate Žic, koji je bio mladomisnikov dugogodišnji župnik. U svojoj propovjedi na poseban se način obratio narodu Božjem govoreći o knjizi sv. Ivana Pavla II. „Dar i otajstvo“, posebno govoreći o identitetu svećenika, sakramentalnom životu i župnoj zajednici. Propovjednik otkriva veličinu dara svećeništva citirajući sv. Ivana Pavla II: »U svojem najdubljem sloju, svako je svećeničko zvanje veliko otajstvo, dar koji beskrajno nadilazi čovjeka. Svaki od nas svećenika jasno to doživljava u cijelom svom životu. Pred veličinom toga dara osjećamo koliko smo za nj neprikladni«. Potakao je vjernike da budu podrška svećeniku na župi, da zajedno rastu u spoznaji Boga u slavlju sakramenta.

Molitvu vjernika za mladomisnika, župu i cijelu Crkvu čitale su i molile župljanke Sara Satalić i Mirjam Zrnić.

Na prikazanju, darove su nosili roditelji i rodbina mladomisnika.

Na koncu misnog slavlja vlč. Andrija dobio je za poklon zlatovez lika Blažene Djevice Marije i zahvalio se svim svećenicima i okupljenom narodu, posebno onima koji su se angažirali oko mlade mise. U kratkom govoru, uz brojne emocije, Andrija je pokušao izreći svu zahvalnost koju nosu u srcu. Potom je okupljenoj zajednici udijelio svoj mladomisnički blagoslov.

Iza svete mise, vjernici su se na trgu ispred crkve družili uz pratnju puhačkog orkestra „Josip Kašman“ iz Malog Lošinja i maestra Davora Mužića. Svojim plesom okupljene je animirao Folklorno Društvo Studenac u Nerezinama, koji su uz pratnju miha, tradicionalnog instrumenta kojeg svira Dario Kučić i s organizatoricom Aleksandrom Pinčić plesali tradicionalni nerezinski ples.

Na zajedničkom ručku na poseban način okupljene je animirao bogoslov Zoran Maričević, koji je ujedno bio i glavni ceremonijar na misnom slavlju. Svoje čestitke mladomisniku uputili su svećenici, redovnice koje su djelovale u ovoj župi, članovi obitelji i drugi vjernici. Na zajedničkom ručku bio je prisutan i biskup u miru Valter Župan.

U 19:00 sati održala se svečana pjevana večernja, koju je predvodio mladomisnik.

Print Friendly, PDF & Email