Koncert “Kapljica” u Godini milosrđa

U subotu 21. svibnja u krčkoj je katedrali održan koncert dječjeg zbora Kapljice u Godini milosrđa te promovirana slikovnica Srcu treba milosrđe za život.

Srcu treba milosrđe za život

U Vezu od veljače 2016. već smo pisali o susretu obitelji dječjeg zbora “Kapljice” župe Krk koji je povodom Godine milosrđa održan 20. veljače o. g., a prisustvovalo mu je stotinjak djece i roditelja. No tada se još nitko nije nadao da će susret uroditi mnogostrukim plodovima. Naime, zbog prilično popunjenog pastoralnog kalendara u župi Krk, uobičajeni uskrsni koncert .Kapljica” nije se dogodio li uskrsno vrijeme, već je odgođen za subotu, 21. svibnja. Cjelokupna je zamisao koncerta bila povezati s Godinom milosrđa, te je punoj Katedrali prisutnih roditelja, rodbine, prijatelja 80 članova .Kapljica” kao i župljana. predstavljen pastoralni rad s djecom i roditeljima od Božića naovamo.

Najuočljiviji znak drugačijeg u njihovom nastupu bila je njihova koncertna odjeća. Sva su djeca nosila bijele pregače oslikane i izvezene djelima milosrđa. Ove su pregače bile djeci znakom Božjega služenja nama, jer pregača je upravo znak služenja. Kao što je Gospodin služio nama, tako smo i mi dužni služiti jedni drugima kroz djela milosrđa.

Nevjerojatno je kako se lako pamti 14 djela milosrđa kada ih se nauči kroz pjesmu i pokret. Upravo jednu takvu pjesmu uglazbila je vjeroučiteljica Vesna Avsec, a jedan tata napravio video zapis, “pa su ga”, kako su djeca na koncertu posvjedočila, “putem Interneta odaslali u svijet”. Pjesma je bila svojevrsna nit vodilja cijeloga koncerta.

Svih dvanaest pjesama koje su “Kapljice” izvele na koncertu bile su prilagođene djeci, uz mnogo kreativnosti oko pokreta koji su ih pratili, te simpatičnih dodataka. Pjesme su svojimsviranjem pratili gosp. Saša Udina klavijaturama i gosp. Marinko Klobučar na bas gitari iz Krka.

Tijekom koncerta različita su djeca izmjenjivala predstavljajući prisutnima sve što je u radionicama susretu u veljači marljivošću njihovih ruku nastalo, te ponudila svoje radove na prodaju čiji je prihod namijenjen potrebnima pri župnom Caritasu.

Pri kraju koncerta voditeljice zbora vjeroučiteljice Vesna i Mirjana pročitale su djeci i odraslima dio priče netom iz tiska izišle, slikovnice pod naslovom “Srcu treba milosrđe za život. priča o Malom srcu”. Na kraju pozvale prisutne da kupe slikovnicu koju su oslikala djeca župe Krk, a pričom popratila vjeroučiteljica Mirjana, jer je i taj prihod namijenjen potrebnima. Slikovnica se nakon koncerta može kupiti u župnom uredu ili u knjižari svetoga Kvirina u Krku.

Topli pljesak nagradio je uloženi trud pri svakoj pjesmi, ali naročito pri pjesmi “Neka život moj bude kao tvoj” uz koju su starija djeca izvela posebno upečatljivu koreografiju. Na koncu se je prisutnima obratio župnik vlč. Anton Valković kojemu su djeca također priredila pregaču oslikanu sa svih 14 djela milosrđa, te istaknuo važnost kontinuiranoga rada s djecom i obiteljima. Zahvalio je svima koji su doprinijeli još jednoj lijepoj večeri nadahnutoj Godinom milosrđa.

M.Ž.

Fotogalerija


Slikovnica Srcu treba milosrđe za život

Slikovnica

Klikom na sliku prelistajte slikovnicu

Slikovnica koju ovdje donosimo u PDF formatu nastala je na susretu obitelji djece uključene u župni zbor „Kapljice“ koji se je održao u Krku, u prostorima Osnovne škole Frana Krste Frankopana u subotu, 20. veljače 2016. godine. Na susretu u Godini milosrđa pod nazivom „Tajna Božje pregače“ koji je okupio stotinjak sudionika održana je kateheza o djelima milosrđa za roditelje i djecu. Vodili su je zajedno vlč. Anton Valković, župnik, te vjeroučiteljice Vesna Avsec i Mirjana Žužić, a nakon kateheze su uslijedile radionice u kojima su djeca i roditelji izrađivali pregače, nakit, postaje križnog puta i ovu slikovnicu.

Postaje križnog puta od korizmenog vremena krase našu Katedralu u Godini milosrđa.

Pregače za 80 „Kapljica“ sašile su i oslikale vrijedne mame, a djeca su ih nosila kao koncertnu odjeću u Katedrali, 21. svibnja 2016., nakit su prodavala na istom koncertu, a slikovnica je toga dana doživjela svoju promociju. Prihod od prodaje slikovnice i nakita namijenjen je župnom Caritasu za potrebne obitelji.

Vjeroučiteljica Vesna napisala je i uglazbila posebnu pjesmu „Djela milosrđa“ koju smo putem Interneta odaslali u svijet…

Slikovnicu su u radionici pod vodstvom vjeroučiteljice Mirjane Žužić i gđe. Aleksandre Udina izradila djeca: Martina Lleshdedaj, Josip Brusić, Matija Božić, Emanuel Dukić, Viktor Giorgolo, Laura Udina i Gabriela Pahlić, a svoje su radove slikovnici pridružili i Aurora Barbalić, Mirta Erić, Veronika Drglin, Daria Trinajstić, Lea Sintić i Matej Žužić.

Naslov slikovnici dao je Emanuel Dukić, naslovnicu izradila Martina Lleshdedaj, a popratnom pričom obogatila ju je vjeroučiteljica Mirjana. Grafički ju je oblikovao gosp. Slaviša Srdić.

Hvala svima koji su pomogli oko svih navedenih aktivnosti na dobro naše djece i na porast milosrđa u našoj župnoj zajednici… Slikovnica u tiskanom obliku se može nabaviti u Župnom uredu Krk ili knjižari „Sv. Kvirin“ po cijeni od 25,00 Kn.

Krk, svibanj, Godina milosrđa 2016.

Print Friendly, PDF & Email