Dvije korizmene akcije Caritasa Biskupije Krk

Caritas Biskupije Krk poziva nas da se za vrijeme trajanja korizme uključimo u dvije vrijedne akcije.

 1.o

Prikupljanje prehrambenih namirnica
i higijenskih potrepština za potrebite s otoka Krka

Ovu akciju Caritas Biskupije Krk organizira u suradnji sa Trgovinom Krk d.d.  Provesti će se u 24 poslovnice Trgovine Krk na otoku i to u razdoblju od 01. ožujka do 16. travnja o.g. Naime često razmišljamo o ljudima u potrebi kao onima koji su negdje daleko, negdje drugdje, svakako ne u našoj okolini. Ali činjenica je da smo možda baš danas vidjelu takvu osobu, možda i razgovarali s njom, a nismo ni znali da je u potrebi. Nitko se ne hvali time da ovisi o tuđoj pomoći i teže je njemu ˝primiti˝ negoli meni ˝dati˝. Neka i ove godine ova akcija urodi plodovima solidarnosti i suosjećanja.

Nakon karnevalskog vremena skinimo maske i pokažimo lice milosrđa!


 2.o

Duhovna akcija:
“Ne kupovanju nedjeljom”

U današnje vrijeme kad se govori o korizmi vrlo se često čuje pitanje: čega se odreći? Odricanje, što uključuje i post, samo je jedan vid pokore koji se odnosi na kontrolu vlastitih potreba, ali nikako nije jedini. Osim odricanja postoje i drugi vidovi pokore koji uređuju naš odnos prema bližnjemu pa i prema Bogu. Božja riječ poziva nas i na vršenje djela ljubavi, pomaganja bližnjima ili milostinju, ali i na molitvu.

U samom odricanju ponekad nam izmiče duhovna dimenzija jer se zaustavljamo na materijalnoj, a upravo ova duhovna dimenzija je najvažnija. 

Pomaganje drugima ne odnosi se samo na tjelesnost, nego još više na duh. Oslobađanje ljudi od raznih vrsta robovanja ili ovisnosti o stvorenjima i danas je vrlo aktualno. Otvaranje prostora za Božje djelovanje u osobnom životu i životu zajednice, danas je potrebnije nego ikada.

Što možemo učiniti?

Možda ne puno, ali nešto ipak možemo. Pokušajmo s malim stvarima. Hodimo sitnim koracima. Mi predlažemo ovaj korak: NE kupovanju nedjeljom!
U ovom činu ujedinjujemo sva tri vida pokore:

  • odricanje – vladamo svojim prohtjevima,
  • pomaganje bližnjima – rasterećujemo (oslobađamo) prodavače
  • molitvu – otvaramo prostore Božjem djelovanju

Neka ovo pokorničko djelo donese duhovni plod.

Print Friendly, PDF & Email