Korizmena duhovna obnova za redovnice Krčke biskupije

Dana 8. 03. 2024. u popodnevnim satima, u samostanu sestara Karmelićanki Božanskog Srca Isusova u Puntu,  održana je duhovna obnova za sve redovnice Krčke biskupije. Osim sestara raznih družbi, susretu je nazočio biskup mons Ivica Petanjak, njegov tajnih vlč Josip Karabaić te povjerenik za redovnice vlč Zvonimir Badurina Dudić.

Nakon uvodnih pozdrava vlč Dudića te kućne poglavarice s. M. Anite Maleš, Karmelićanke BSI, uslijedilo je predavanje o karizmi i identitetu Karmelićanki Božanskog Srca Isusova koje je održala s. Marija Dijana Mlinarić.

Karizma i identitet svake redovničke zajednice veliki je dar Crkvi i izraz Božje Ljubavi prema ljudima… redovnici su Njegova produžena ruke, Njegovo Srce koje ljubi, Njegova briga – konkretna, utjelovljena kroz živote i djelovanje svakog redovnika. Veliko je otajstvo kako nas Gospodin poziva i šalje. Tako je i velika tajna poziv utemeljiteljice Karmela Božanskog Srca Isusova bl. Marije Terezije od sv. Josipa krsnim imenom Ana – Maria Tauscher van den Bosch koja se rodila 19. 06. 1855. u njemačkom gradiću Sandowu kraj Frankfurta na Odri. Bila je najstarije dijete od osmero djece u evangeličkoj obitelji, no od malena Bog je njezin put u vjeri vodio na poseban način. U 34. godini dana 30. 10. 1888. ona ulazi u puno zajedništvo s Katoličkom crkvom i tu počinje njezin dublji put i rast u vjeri. Upoznaje sv. Tereziju Avilsku i oduševljava se njenom duhovnošću i životom u Karmelu. Dobila je snažan poticaj spojiti duhovnost sv. Terezije Avilske s djelima milosrđa prema siromasima. I tako 1891. nastaje nova Družba – naš današnji Karmel Božanskog Srca Isusova zamišljen kao otvoreni Karmel iz kojeg sestre izlaze među ljude da im donesu Boga i da njih privedu Bogu. Središte karizme Karmela BSI upravo je u tome da karmelski duh sabranosti, molitve i sjedinjenja s Bogom sestre spoje s apostolatom i služenjem čovjeku.

Na kraju predavanja ukratko je predstavljena prisutnost i konkretan apostolat u Hrvatskoj, nakon čega je uslijedio kratak razgovor s ocem biskupom o situacijama i budućnosti naših redovničkih zajednica.

Uslijedila je pauza, prilika za Ispovijed te polazak prema župnoj crkvi Presvetog Trojstva gdje smo svi zajedno sudjelovali na Križnom putu i sv. Misi koju je predslavio otac biskup, a glazbeno animirao župni zbor župe Punat.

U svojoj propovijedi mons Petanjak se osvrnuo na Evanđelje dana (Mk 12, 28b-34) koje govori o dvije zapovijedi ljubavi. Istaknuo je kako su najveći oponenti Isusu u njegovo vrijeme bili upravo pismoznanci. Biskup Petanjak navodi: „No pismoznanac koji je pristupio Isusu zaista je htio znati da li je on sam na pravom putu i Isus mu odgovara Svetim Pismom. Citira odlomak iz Knjige Ponovljenog zakona. I kad Isus uzima da je to zapovijed ljubavi prema Bogu i bližnjemu, onda su to zapovijedi koje daju duh cijelom zakonu. Da zakon nije suhoparan, da nije samo presuda nego da ima dušu, da ima srce. Cijelom Starom Zavjetu daje duhovnu dimenziju. I pismoznanac kad je to čuo bio je sretan jer je vidio da je na pravom putu. I Isus je bio sretan jer je naišao na čovjeka koji nije bio polovičan, nego je htio ići do kraja.“ U nastavku je mons Petanjak govorio o subjektivnoj i objektivnoj ljubavi. Ljubav kao objektivna stvarnost ne može ovisiti o tome da li je južina ili bura nego ona ima vrijednost u sebi. Ljubav je izbor, opredjeljenje, odluka. Kad se odluka donese ona se ne mijenja. Kad se uistinu ljubi nekog onaj drugi osjeća tu ljubav. I ta ljubav uvijek dotiče i potiče recipročnost istaknuo je otac biskup.

Još jedna stvar koju je mons Petanjak naglasio je činjenica kako nema ljubavi bez boli: „To dvoje uvijek ide zajedno, a današnji čovjek to ne želi razumjeti. Nema ljubavi bez križa, nema ljubavi koja ne razapinje. Tko je na to spreman taj može Isusa razumjeti i taj uistinu može biti savršeni kršćanin.“

Otac biskup je na kraju naglasio i koliko je važna dimenzija slušanja u životu kršćanina: „Najprije treba slušati. Jer ako ne slušam Isusa Krista, ako nisam s njim u neprekidnoj komunikacije s Njim neće mi biti moguće ljubiti ni Boga ni bližnjega. Jer ja sam nemam ni sposobnosti, ni pameti, ni snage ni mudrosti ako je ne primim od Gospodina Boga. Onaj koji sluša prima. Tek kad primimo onda možemo i dati. I moći ćemo ljubiti Boga iznad svega i bližnjeg kao samoga sebe.“

Po završetku sv. Mise svi smo se uputili natrag u samostan gdje nam se na druženju i večeri pridružio i domaći župnik iz Punta don Luka Paljević.

Susret smo završili zajedničkim fotografiranjem, srdačnim pozdravom i ohrabrenjem za daljnji hod s Gospodinom

s. Marija Dijana Mlinarić, Karmelićanka BSI

Print Friendly, PDF & Email