Korizmeni susret obitelji župe Krk

“Tajna Božje pregače”

U subotu, 20. veljače 2016. u prostorima Osnovne škole u Krku održao se korizmeni susret obitelji djece uključenih u dječji zbor „Kapljice“. Sudjelovalo je 38 obitelji, točnije 108 sudionika.

Dječji zbor okuplja 80-tak članova od vrtićke dobi do 8. razreda, a ideja o okupljanju njihovih obitelji nije se ovim susretom prvi put ostvarila. Četrdesetak obitelji sudjelovalo je i u pripremi božićnog koncerta 2015. godine, kao i u duhovnoj obnovi, te nekoliko ranijih nastupa počevši od Biskupijskog susreta obitelji u Krku, u travnju 2014. godine.

Ipak, susret koji je ostvaren u subotu, 20. veljače bio je po mnogo čemu poseban. Započeo je u 15,00 sati u holu škole gdje je okupljene pozdravio vlč. Anton Valković, župnik naglašavajući važnost ostavljanja mnogih poslova kako bi se jedno cijelo subotnje poslijepodne moglo posvetiti mnogo važnijem obiteljskom i vjerničkom „poslu“. Budući da se nalazimo u korizmi svete Godine milosrđa, želja da se okupi obitelji na zajedničkom susretu dobiva posebno značenje.

susret obitelji

Pozvani činiti djela milosrđa

Nakon pozdrava i molitve, započela je zajednička kateheza djece i roditelja koju su zajedno održali vlč. Anton Valković i vjeroučiteljice Vesna Avsec i Mirjana Žužić. U katehezi je stavljen naglasak na evanđeosku zgodu o Isusovom pranju nogu njegovim učenicima na Posljednjoj večeri, iz čega proizlazi da je „Tajna Božje pregače“ zapravo tajna Božjega služenja po kojemu nam je Gospodin dao primjer da i mi činimo tako. Upravo se tu nalazi smisao činjenja djela milosrđa na koja smo uvijek, ali na poseban način u korizmi pozvani.

Kako bi se što lakše upamtilo tjelesna i duhovna djela milosrđa, vjeroučiteljica Vesna skladala je jednostavnu pjesmu koju su zatim svi prisutni naučili, pa je više puta tijekom susreta pjevali. Nakon kateheze, te kratkog odmora uz kavu i čaj, započeo je drugi dio susreta. Prisutni su se uputili u ranije predviđene radionice za koje su se prijavili, a svaka je imala cilj kreativno prikazati djela milosrđa. Tako su djeca, skupa s roditeljima pisala i crtala, bojala, šivala, ukrašavala, izrađivala nakit, te okvire za slike. Radionice su uz župnika i vjeroučiteljice, predvodile i mame. Na kraju dvosatnog posla, predstavili su jedni drugima ono što su napravili.

Posebnu pažnju privukle su bijele pregače koje su oslikane i ukrašene djelima milosrđa zamišljene i kao koncertna odjeća „Kapljica“ pri sljedećem nastupu u uskrsno vrijeme. Ništa manje nisu bili zanimljivi ni okviri za slike djela milosrđa izrađeni od grana loze koji će visjeti ispod postaja križnog puta u našoj Katedrali podsjećajući na najveće djelo milosrđa koje je za nas učinio Gospodin pozivajući nas da ga slijedimo. Okvire je izrađivalo 16 očeva uz župnika, te djeca koja su bojala slike. Jedna se je radionica bavila izradom nakita koji će se prodavati u prigodnoj prodajnoj izložbi, a dobivenim će se novcem obdariti potrebne pri župnom Caritasu. Druga pak radionica nakita na štapićima u obliku „harmonike“ ispisala je djela milosrđa kao ukras za zid svake obitelji koja je sudjelovala na susretu kako bi nas i kod kuće podsjećala na njih. U jednoj je radionici izrađivana slikovnica pod naslovom „Srce treba milosrđe za život“, a koja bi trebala ugledati svjetlo dana i u tiskanom obliku. Najmlađi sudionici su marljivo bojali slike djela milosrđa, te rado obilazili ostale sudionike u radionicama.

Nakon prezentacije učinjenog, svi su se sudionici uputili u susjednu crkvu Majke Božje od zdravlja gdje je uslijedio treći i završni dio susreta – zajedničko euharistijsko slavlje u 19,00 sati. U propovijedi je župnik pozvao sve da ono što smo u radosti i maštovito izrađivali, sada prenesemo u svakodnevicu, tj. da djela milosrđa u nama i konkretno zažive.

Mlađa su djeca pitala hoćemo li se ovako naći i sljedeće subote, pa su tim pitanjem možda dala i najbolju ocjenu ovoga radosnog korizmenog susreta.

M.Ž.

Print Friendly, PDF & Email