Križ zahvale sudionicima Domovinskog rata na ulazu na otok Krk

Na samom ulazu na otok Krk, od­mah iza Krčkog mosta, u subotu 14. studenog gradio se Križ za­hvale sudionicima Domovinskog rata. Glavni organizatori i pokretači ovog projekta članovi su Udruge dragovo­ljaca i veterana Domovinskog rata Pri­morsko-goranske županije predvođeni ogrankom Omišalj. Tako se u ranim jutarnjim satima uz parkiralište kod Krčkog mosta okupilo oko 80 branite­lja iz Primorsko-goranske županije, od kojih je oko 40 bilo iz općine Omišalj, a potporu su im dale i druge udruge i pojedinci s područja naše županije pa je tako, prema procjenama organizatora, u gradnji Križa zahvale sudjelovalo oko 120 osoba. Projekt, kojeg su financirale sve otočke općine i Grad Krk, naprav­ljen je vrlo jednostavno i skromno – križ dužine 24 metra, a širine 15 metara, sa­građen je od običnog kamena tehnikom suhozida, a gradio se kod mosta jer se upravo tu otok spaja s kopnom, a most premošćuje more koje se nalazi između njih.

Kriz u cast braniteljima

Gradnji Križa prisustvovali su i pred­stavnici jedinica lokalnih samouprava otoka Krka predvođeni načelnicom Opći­ne Omišalj Mirelom Ahmetović, a prigod­nom riječi obratio se predsjednik omi­šaljskog ogranka Udruge Željko Frankić istaknuvši kako će ovo spomen-obilježje biti naš trajni znak zahvalnosti, sjeća­nja i poštovanja prema svim poginulim, ranjenim i stradalim u Domovinskom ratu. Svoj blagoslov prisutnima je udije­lio i omišaljski župnik, dr. Anton Bozanić: „Križ je najznačajniji znak: znak onoga koji je na križu visio. Svatko od nas nosi svoj križ, a branitelji su to nošenje križa osjetili na poseban način. Na ovaj način prisjećamo se svih poginulih, ali i svih koji su se vratili svojim kućama s tjelesnim i duhovnim tegobama. Sjetimo se da je križ znak patnje, ali i rodoljublja te da je Isus Krist svojom krvlju uklonio svaku podije­ljenost i učinio jedan, Božji narod“, rekao je omišaljski župnik, nakon čega je usli­jedio blagoslov Križa zahvale i molitva za sve stradale branitelje. Na samom kraju gradnje Križa zahvale, prisutni su branite­lji zapalili i trinaest svijeća za trinaest po­ginulih branitelja s područja otoka Krka.

Ovaj Križ zahvale peti je po redu: prije Krka, sagrađen je na Rabu, Lošinju, Pagu i u Škabrnji, a branitelji ga grade vođeni motom: s krunicom u ratu, a s križem u miru

K.Č.

Print Friendly, PDF & Email