Lektorat Antona Budinića i admissio Josipa Karabaića

U ponedjeljak 25. svibnja u riječkom Bogoslovnom sjemeništu “Ivan Pavao II.” proslavljen je blagdan Marije Majke Crkve, ujedno i Dan Bogoslovnog sjemeništa. Svečano misno slavlje predvodio je krčki biskup Ivica Petanjak, a liturgijsko pjevanje Nadbiskupijski zbor mladih. Posebno svečano bilo je za dvojicu bogoslova Krčke biskupije, Josipa Karabajića koji je primljen u kandidate za svećenike i Antona Budinića koji je primio službu lektora.

Okupljene je na početku pozdravio rektor Bogoslovnog sjemeništa mons. Sanjin Francetić kazavši kako je upravo na blagdan Marije Majke Crkve, sv. Ivan Pavao II. 9. lipnja 2003. godine u privatnoj kapeli riječke Bogoslovije slavio misu i na njoj molio i za duhovna zvanja i bogoslove riječkog Sjemeništa. U nastavku ih je upoznao s poviješću slike Marije Majke Crkve koja se nalazi iza oltara. Povijest iste datira u 17. stoljeće i samostan benediktinki koji je djelovao tada u Rijeci, a u kapelu Sjemeništa donesena je 1920. godine.

Lektorat Antona Budinica i admissio Josipa Karabaica (5)

Krčki biskup zahvalio je rektoru i okupljenima na toploj dobrodošlici i na početku progovorio o povijesti blagdana Marije Majke Crkve. Prvi je taj naziv upotrijebio papa Benedikt XIV. 1748. godine. Kasnije su to činili papa Leon XIII. i osobito koncilski teolozi i pape Ivan XXIII., Pavao VI. i Ivan Pavao II. „Ono što je dalo temelj slavljenju blagdana Marije Majke Crkve zasluga je pape Pavla VI. Završavajući radove trećeg dijela Drugog vatikanskog koncila 21. studenog 1964. papa Pavao VI. na svečani način je proglasio Mariju Majkom Crkve tj. cijelog Božjeg naroda, ‘kako vjernika, tako i pastira koji je zovu Preslatkom Majkom i želimo da tim ljupkim imenom od sada, pa i ubuduće Djevica bude još više čašćena i zazivana od cijeloga kršćanskoga puka.'”

Govoreći o tome što je Crkva za Mariju i Marija u Crkvi, biskup Petanjak je poručio da nije ni iznad ni izvan nje, nego je Marija dio Crkve. Crkva smo svi krštenici i u Blaženoj Djevici Mariji gledamo ono ostvarenje koje se treba dogoditi na svakome od nas. Ona je majka Kristova na fizički način, a Majka Crkve jer je rodila Isusa koji je glava tijela Crkve, a time je i naša duhovna Majka, poručio je biskup. U nastavku je kazao kako je tijekom svog života, ali i nakon Kristove muke, smrti i uskrsnuća radila na ostvarenju kraljevstva nebeskog. Cijeli Marijin život odvijao se pod snagom Duha Svetoga, ali je također Duha Svetoga čekala na Pedesetnicu zajedno s Crkvom, odnosno s narodom, kazao je biskup Petanjak. „Marija je i majka i učiteljica. U odnosu na Isusa, ona je majka i učenica svoga Sina, a naša Majka i učiteljica jer nas vodi prema Isusu.”

Lektorat Antona Budinica i admissio Josipa Karabaica (2)

Dvojici bogoslova koji se pripremaju za svećenički red poručio je da su učenici koji će jednog dana postati učitelji narodu kojima budu poslani. „Kada postanete učitelji i dalje ćete biti učenici, jer kao svećenici trebat ćete biti učitelji narodu kojemu ste poslani i trebat ćete upućivati na Isusa. I dalje ćete ostati učenici koji uvijek trebaju produbljivati svoju vjeru i rasti u vjeri. Bit ćete orijentir drugima ali i sami ćete tražiti orijentaciju u svom životu.” Poručio im je da uvijek budu svjesni da koliko god budu više rasli, toliko će Duh Sveti po njima više djelovati. Nadalje im je poručio: “Ne možete imati monopol nad ljudima, nad karizmama Božjim, nego ste tu da dijelite s vjernicima njihov život, njihove brige i radosti, da budete zajedno s njima na životnom putu. Oni će gledati kako se ponašate i to će u mnogočemu djelovati odlučujuće na njih. Nemojte si nikada umisliti da ste ‘pušteni na narod’, nego da živite za narod, da ste poslani tom narodu da budete putokaz, da budete ohrabrenje, da dijelite sve što će ih u životu snaći”.

“Dokle god budete imali poniznosti, dokle god budete bili svjesni ‘trnja’ u vašem tijelu, to će vas držati u jednostavnosti i poniznosti. Puno ćete značiti za vjernički narod, a u isto vrijeme bit ćete više ispunjeni ako ostanete ponizni, jednostavni i nenametljivi. Ljudi će to prepoznati i znat će to cijeniti. Takvi ćete biti radosni u službi koju ste izabrali, a u isto vrijeme omogućit ćete mnogima da slušajući i gledajući vas, sami nađu put do Isusa Krista”, zaključio je biskup Petanjak. Na kraju misnog slavlja biskupu su sestre Presvetog Srca Isusova uručile prigodan dar, a on sam zahvalio je svima i preporučio se u molitve, ali i potaknuo na molitvu za duhovna zvanja.

Print Friendly, PDF & Email