Oltar za ređenje biskupa Ivice Petanjaka

Osim biskupskog štapa, prigodom biskupskog ređenja mons. Ivice Petanjka za novog krčkog biskupa, dizajniran je i izrađen i novi oltar za krčku katedralu.

Nadahnuće cijele simbolike i dizajna oltara pronašlo se u geslu biskupa Petanjka: “Prepusti Gospodinu putove svoje.” Za vjernike Krčke biskupije, smještene na kvarnerskim otocima, more je neizbježni put koji ih sve povezuje. Tako će novi biskup prihvatiti more kao novi put na koji ga Gospodin šalje. Ono je na novom oltaru prikazano valovitim linijama koje se ocrtavaju na sva njegova četiri lica, a njihova trodimenzionalnost znak je tri stupnja svetoga reda: đakonata, prezbiterata i episkopata.

????????????????????????????????????

Osim toga, svako lice oltara sadrži i svoju simboličku poruku, izraženu linijama i bojama. U središtu antipendija (prednjeg lica) oltara nalaze se dvije ruke, simbol dodira između božanske i ljudske zbilje koji se konkretizira u Euharistiji te riba, ranokršćanski simbol Krista. Iz antipendija izvire u prostor rascvjetali križ preuzet s južnog zida katedrale, light motiv biskupskog ređenja. Linije istovremeno moderno izražavaju i hrvatski pleter želeći naglasiti duboku stoljetnu vjeru Krčke biskupije. Posljednja poruka koju šalje prednje lice oltara je krepost vjere.
Na poleđini oltara linijama je prikazano sidro, simbol kreposti nade te franjevačko slovo Tau, označavajući tako duhovno porijeklo novog biskupa.
Na bočnim plohama oltara prikazana su jedra puna vjetra, znakovi kreposti ljubavi i snage Duha Svetoga koju će novi biskup primiti po ređenju kako bi mogao, vođen od tog istog Duha, krenuti putovima svoje biskupije. Na desnoj plohi je i slovo „M“, simbol Marije kojoj je posvećena Krčka katedrala, Majke Crkve i Zvijezde mora. Oltar je idejno osmislio i grafički izradio vlč. Ranko Papić na poticaj mons. Zvonimira Seršića, predstojnika Ureda za crkvenu umjetnost i kulturna dobra Biskupije Krk. Oko izrade oltara pobrinuo se katedralni župnik vlč. Anton Valković, stolarske radove izveo je Marko Bošnjak, a rasvjetu je postavio Robert Brozić. Križ na antipendiju izradio je gosp. Nikolino Salković.

Z&R

Print Friendly, PDF & Email