Ljetovanje koje se ne zaboravlja

Plemenita ideja Caritasa Biskupije Krk omogućiti besplatno ljetovanje siromašnim obiteljima iz unutrašnje Hrvatske u Martinšćici na o. Cresu, neprekidno se realizira od 2006. god.
u suradnji s Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije, koji je s radošću i bez imalo dvojbe prihvatio suradnju i povezivanje s Caritasom Biskupije Krk. Od samog početka provođenja Projekta, izvrsno je prihvaćen kako od strane župnika s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije koji se zauzeto angažiraju iskomunicirati i objasniti obiteljima pojedinosti o projektu, te ih preporučiti za ljetovanje, tako i od strane obitelji koje ljetuju u Martinšćici. Svima je ovaj projekt „kliknuo“ na prvu, stoga ni ne čudi njegova uspješnost. Nakon što se primi obavijest o nastavku suradnje, Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije svim župama na području Đakovačko-osječke nadbiskupije šalje dopis sa svim pojedinostima veznim uz projekt, a na temelju toga župnik obavlja razgovor s obiteljima i dostavlja preporuku Caritasu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Osnovni kriterij za dobivanje mogućnosti besplatnog ljetovanje je taj da je obitelj s troje i više djece, slabijeg socijalnog stanja, s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Srž ljepote ovog projekta je povezivanje.
Ona se očituje kroz povezivanje dvaju nad/biskupijskih Caritasa, komunikacije nad/biskupijskog Caritasa i župa, župnika i obitelji, kao i stjecanje novih prijatelja koji se povežu za vrijeme trajanja projekta, jer u nekadašnjoj župnoj kući u Martinšćici opremljena su dva apartmana u kojima u isto vrijeme mogu boraviti dvije obitelji. Ove pa i svake godine do sada bude čest slučaj da u jednom apartmanu budu po dvije ili tri obitelji (susjedi, kumovi, rodbina i prijatelji), tako da je kapacitet kuće itekako popunjen.

Ove godine u kući je boravilo 18 obitelji, 84 člana od čega 49 djece. Kao i zadnje dvije godine, desetak dana tijekom rujna u apartmanu boravi i desetak vrijednih volonterki Caritasa Županjskog dekanata. Ukupno je ostvareno 896 noćenja.

Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije je vrlo zahvalan Caritasu Biskupije Krk na davanju ove velikodušne mogućnosti siromašnim obiteljima s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije. Obitelji koje su koristile mogućnost besplatnog ljetovanja neizmjerno su zahvalne, jer mnoge od njih možda nikada nisu bile na moru, a ako i jesu to je bilo rijetko. Kako bi Vam približili njihovu sreću i zahvalnost u nastavku teksta donosimo neke njihove osvrte:

„Ne znam odakle početi.. Obitelj koja je u Bogu našla sve. Prvenstveno ljubav. A ljetovanje u Martinšćici, jedno predivno iskustvo. Kao obitelj s troje djece i malim primanjima, jer samo suprug radi, nismo si dosad nikada mogli priuštiti ljetovanje. Toliko smo radosni i zahvalni Bogu, i naravno Caritasu naše Đakovačko-osječke nadbiskupije, a posebno našem župniku što nas je preporučio, jer je došlo baš kada je trebalo, kada je sve postalo preteško, odmor prijeko potreban, a djeca dovoljno velika da uživaju u tome. Gospodin zna što radi. Martinšćica je jedno divno mjesto gdje te svi prihvaćaju kao da si obitelj. Mirno je, ljudi su otvorena duha, a i fratrima posebna hvala; zaista smo se osjećali dijelom jedne velike obitelji i jako nam je drago zbog toga. Odmorili smo se, još više zbližili, vrijeme je bilo fenomenalno sunčano i toplo, a voljeli smo i sudjelovati na sv. misi svaki dan. Nikad to nećemo zaboraviti, od srca veliko hvala još jednom! Gospodin je uistinu velik i svake hvale dostojan!“ (Obitelj iz Koške)

„Ljetovanje na moru, za moju obitelj, bila je samo želja, nemoguća misija. Ljeta su prolazila, a mi smo se pomirili s tom činjenicom, ne očekujući čudo. Ali čuda se događaju, tako se i nama ovog ljeta dogodilo čudo. Ove godine smo moja obitelj i ja proveli predivnih, nezaboravnih deset dana na moru, i to u Martinšćici na Cresu. Martinšćica je doista pravi biser na tom divnom otoku. Okupana suncem, ozelenjena gustim mediteranskim raslinjem, predivnom obalom i toplim srdačnim ljudima. Mojim unucima (dečki s posebnim potrebama) bilo je to prvo ljetovanje na moru. Njihovu radost, sreću, čuđenje, divljenje i ozarenost lica, ne mogu opisati. Vjerujte, bilo je to deset najljepših dana u njihovom životu. Hvala vam, nikada to nećemo zaboraviti. Za tu radost i predivno ljetovanje, najtoplije i od srca zahvaljujemo, našem župniku iz župe “Preslavnog Imena Marijina” iz Osijeka, te suradnji Caritasa Đakovačko – osječke nadbiskupije i Caritasa na Krku. Oh, koliku ste nam milost učinili. Kuća u kojoj smo boravili predivna je, veoma dobro opremljena, tu je odmah i crkva, sv. Euharistija svaku večer. Svećenik srdačan, veoma pristupačan i druželjubiv. Takvo ljetovanje nosi se u srcu dok si živ, a ne zaboravlja se ni milost svih vas koji ste nam Božjim čudom omogućili ljetovanje u Martinšćici.  Hvala vam svima od srca. Hvala i u ime mojih predivnih unuka. Srdačan pozdrav i Božji blagoslov. Lijepo je što postojite.“ (Obitelj iz Osijeka)

„Mi smo sedmeročlana obitelj iz Osijeka, koja je ovog ljeta imala priliku besplatno ljetovati na otoku Cresu, u Martinšćici, zahvaljujući Caritasu osječko-baranjskom i našem župniku koji nas je preporučio. Boravili smo 10 dana i bilo nam je predivno – prekrasno, malo i mirno mjesto, odličan smještaj, blizu mora… Djeca su uživala, a i mi roditelji s njima, svima je to bio veliki doživljaj koji će nam uvijek ostati u sjećanju, jer kad imate veliku obitelj nemate često priliku putovati zajedno, a i družiti se zajedno, da smo baš svi na broju. Tako da puno lijepih zajedničkih trenutaka i uspomena ostaje sa ovog ljetovanja. Hvala svima koji su nam to omogućili, Bog vas blagoslovio!“ (Obitelj iz Osijeka)

„Proveli smo predivnih tjedan dana u Martinšćici na otoku Cresu, koje nam je omogućio Caritas Biskupije Krk preko Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije. Već sam dolazak na otok oduševio nas je zbog krajolika i nepreglednih suhozida, te intenziteta mirisa smilja. Pri samom dolasku u kuću bili smo toplo dočekani od strane obitelji koja je boravila u donjem dijelu kuće. Odmah su nam pokazali naš apartman i uputili nas u radno vrijeme župe, raspored misa, itd. Fra Bernard nam je poželio ugodan boravak bez ikakvih obaveza i toplo nam ponudio svoju pomoć ukoliko nešto zatrebamo. Pred nama je bilo sedam dana uživanja u miru, suncu i moru. Ostali smo zatečeni prirodom i mirom, ali i jednostavnošću i gostoprimstvom župnika i mještana. Tijekom svog boravka obišli smo i okolna mjestašca, te otok Lošinj. Cijelo ljetovanje posebno je oduševilo naša četiri sina, te smo put Slavonije krenuli bogatiji za jedno predivno iskustvo.“ (Obitelj iz Đakova)

„Ove godine sam sa svojom obitelji ljetovala na otoku Cresu, u jednom manjem mjestašcu Martinšćici nedaleko od grada Cresa. Velikodušno su nas primili i pokazali nam mjesto gdje ćemo boraviti. Kuća je bila opremljena sa svim potrebnim stvarima kako bi ugodno boravili deset dana. Plaža je isto kao i more bila predivna, savršeno mjesto za klince koji su se sa oduševljenjem divili predivnom pogledu, čistom zraku, ugodnom moru, koje je sve brige pretvarao u sol. U samom centru Martinšćice nalazio se dječji parkić u kojem su se mališani mogli bezbrižno igrati i uživati u ljetovanju. Noći su bile fantastične! Mirne, tihe i romantične – savršene za odmoriti se nakon aktivnog dana. Najviše nam se svidjelo kada smo upoznali obitelj iz Osijeka s kojom smo se odmah sprijateljili, zajedn­o išli na plažu i ispijali poslijepodnevne kavice, uz toliko drage ljude koji su bili „dar s neba“! Hvala Vam što ste nam priuštili ovako nezaboravno ljetovanje uz obitelj. Drago mi je što smo proveli 10 dana zajedno i što smo mogli biti na moru, diveći se našoj Hrvatskoj i što smo uz vašu pomoć uspjeli izgraditi jedno veliko i lijepo sjećanje na Martinšćicu, koja će nam zauvijek ostati ugravirana u srcu, tijelu i duši! Još jedno veliko hvala na divnom dočeku i na ljetovanju koje ne bi bilo moguće bez Vaše pomoći, od srca Vam se svi zahvaljujemo!“ (Obitelj iz Osijeka)

                                                                                   Nikolina Ivanda,
Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije

Print Friendly, PDF & Email