Svečano proslavljeno 100 godina župe Vrh

Župa Vrh na otoku Krku proslavila je 29. rujna 2018. godine ne samo svoga zaštitnika sv. Mihovila arkanđela, nego i sto godina od svoga osnutka 1918. godine.

Svečanu svetu misu predvodio je krčki biskup mons. Ivica Petanjak uz koncelebraciju dvadesetak svećenika i dupkom ispunjenu crkvu. U svojoj propovijedi biskup je povezao ovu proslavu sa starozavjetnim jubilejem te uputio vjernicima poziv: „Sjetite se s ljubavlju i zahvalnošću svih onih svećenika i redovnika koji su vas u vjeri odgajali, svih onih s kojima ste živjeli, a sad su s onu stranu vremena i u vječnosti, onih s kojima sad dijelite život, dobro i zlo, nadanja i očekivanja. Ovo je vrijeme da se međusobno izmirite i oprostite, da nepravde ispravite, da zakoračite u novo stoljeće kao novi ljudi“.

Poslije svete mise biskup je blagoslovio za ovu priliku prošireni i prekrasno uređeni trg ispred i oko crkve. Uređenje trga financirao je najvećim dijelom Grad Krk, a ostatak troškova pokrila je župa Vrh. I ovom prigodom Vršani su pokazali svoju izuzetnu darežljivost i angažiranost, a Grad Krk visoku osjetljivost za razvoj svojih perifernih dijelova. Blagoslovu trga prethodio je kulturno-umjetnički program koji je podsjetio na najvažnije događaje u župi tijekom sto godina njezina postojanja. U svom pozdravnom govoru župnik mons. Ivan Milovčić naglasio je da trgovi ljude okupljaju, svojom širinom upućuju na slobodu, a otvorenošću na Boga.

Gradonačelnik Darijo Vasilić je uz čestitku upućenu župljanima za blagdan i obljetnicu, izrazio zadovoljstvo za suradnju s mjesnim odborom i župom u realizaciji izgradnje crkvenog trga na kojem će se okupljati ljudi u različitim događanjima i lijepim doživljajima.

U programu supjesmom sudjelovali župni i mali zbor, te plesom uz pratnju sopela mlađe i starije kulturno-umjetničko društvo. Na koncu su se svi prisutni počastili tradicionalnim svečarskim jelom – šurlicama s gulašom. Proslavi stogodišnjice župe prethodila je trodnevnica. Uoči proslave je u župnoj crkvi predstavljena i knjiga dr. Antona Bozanića „Naselja oko grada Krka. Zapadni dio otoka, Vrh i Kornić“.

B. M.

Fotogalerija

Fotografirao: Danijel Kosić i Milo Kirinčić (otok-krk.org)

Print Friendly, PDF & Email