Međužupni susret o sinodalnom hodu

U petak 19. studenog u župnoj crkvi sv. Trojice u Baški održan je međužupni susret na temu Sinodalnog hoda. Ideja za ovakav susret rodila se na redovitom dekanatskom sastanku svećenika Vrbničkog dekanata. Na poticaj biskupa mons. Ivice Petanjka svećenici su razgovarali o ovoj temi i dogovorili kako najbolje ostvariti zajednički hod na koji papa Franjo poziva cijelu Crkvu.

Susret je započeo svetom misom koju je predvodio mons. Antun Toljanić, župnik Drage Bašćanske. Tijek susreta u uvodnom pozdravu predočio je župnik domaćin, vlč. Ivica Katunar. U propovijedi je mons Toljanić potaknuo na otvorenost novim poticajima Duha i na obnovljenu zauzetost za Crkvu koju Gospodin vodi u svim okolnostima i povijesnim mijenama. Misu je vedrim pjevanjem animirala s. Monika i pjevači iz Baške i Drage.

Nakon euharistijskog slavlja prigodno razmišljanje održao je mons. Zvonimir Seršić, povjerenik za Sinodalni hod u Krčkoj biskupiji. Govorio je o Sinodi biskupa, svom iskustvu rada u tajništvu Sinode i na sinodalnim zasjedanjima. U drugom dijelu nagovora pojasnio je što znači Sinodalni hod te protumačio na koji način i s kojim raspoloženjem srca i uma su vjerničke zajednice pozvane pristupiti razmišljanju o tematskim jezgrama koje valja produbiti za vrijeme hoda prema sinodi 2023. godine.

Na susret su bili pozvani članovi župnih pastoralnih i ekonomskih vijeća, Caritasa i molitvenih zajednica a odazvali su se vjernici iz Baške, Drage Bašćanske, Risike i Šila.

Print Friendly, PDF & Email