Obiteljska nedjelja u Malom Lošinju u Godini obitelji „Amoris Laetitia“

Još na blagdan Svete obitelji 2020.godine, papa Franjo najavio je godinu posvećenu razmišljanju i dubljem proučavanju sadržaja apostolske pobudnice  Amoris Laetitia.  Godina obitelji Amoris Laetitia započela je  na svetkovinu sv. Josipa 2021. godine i traje sve do 22. lipnja 2022. godine. Obiteljska zajednica župe Rođenja B.D.Marije iz Malog Lošinja, želeći se aktivno uključiti u Godini obitelji i odgovoriti na papin poziv,  organizirala je 24. listopada Obiteljsku nedjelju. Susret se održao  u pastoralnom centru i domu  za duhovne susrete Betanija u  Ćunskom. Sudjelovalo je 20 obitelji iz malološinjskog dekanata sa 70 djece. Ukupno stotinjak sudionika s mladim animatorima.  Kao podloga za razmatranje poslužila je apostolska pobudnica pape Franje Amoris Laetitia koju su na samom početku susreta na poklon dobile sve obitelji.

Zašto ponovno obilježavamo Godinu obitelji? Obitelj se uvijek držalo prvim i temeljnim izrazom ljudske društvene naravi. Obitelj je zajednica osoba kojima je vlastiti način postojanja i zajedničkog življenja upravo zajedništvo: communio personarum.  Obitelj je jezgra, temelj, stijena, sigurnost i zaštita. Mjesto gdje “život počinje, a ljubav nikad ne završava“.  Emocionalno i duhovno zdrava obitelj je neprocjenjivo blago za djecu koju će iznjedriti, pa time i za budućnost cijelog društva. Stoga je jasno zašto baš obitelj stavljamo u središte našeg pastorala, zašto se sa obiteljima želimo pozabaviti. Smatramo važnim neprestano si osvješćivati da je zajedništvo muža i žene početak obiteljske zajednice. Kršćanske obitelji su glavni nosioci župnog pastorala i to prije svega radosnim svjedočenjem supružnika  i obitelji koje su kućne Crkve. U Ovoj Godini obitelji želimo još jednom istaknuti  važnost evangelizacijskog i katehetskog rada s obiteljima. Kako je u tijeku i Godina sv. Josipa, obilježavanje i jedne i druge Godine izvrsno se uklapa.  U župi su do sada održana i četiri katehetsko-molitvena susreta sa muževima.

Kako je protekla Obiteljska nedjelja?

Susret je započeo dobrodošlicom domaćina, „radne ekipe“  sastavljene od obiteljske zajednice iz Malog Lošinja. Svi smo se okupili u velikom krugu  u dvorištu Betanije , kao simbolom zajedništva i prijateljstva, te molitvom i pjesmom  „Mi želimo uzdić Isusa“.  Sve obitelji sudjelovali su kao jedna, u slavljenju svoje ljubavi i Boga!

 

Uslijedio je radni dio. Djeca su se rasporedila u više radnih grupa predvođenih s. Katarinom Mikić i Natalijom Antunović, a odrasli zajedno sa mladima, koji su njihova djeca, okupili su se u velikoj dvorani na radnom, „intelektualnom“ dijelu.  Uvodnu riječ imao je župnik don Robert Zubović. Najprije je progovorio o dostojanstvu sakramenta braka prema nauci pape Ivana Pavla Drugog. Istaknuo je kako je brak intimna, nerazrješiva  i isključiva zajednica života i ljubavi.  U brak ulaze muškarac i žena a sve je to po nacrtu Stvoritelja. Brak je uvijek usmjeren prema vlastitom dobru supružnika koji trebaju biti otvoreni za rađanje i odgajanje potomstva.   Svoje izlaganje nastavio je isticanjem glavnih ciljeve Godine obitelji prema odredbi pape Franje a to su: podijeliti sadržaj apostolske pobudnice Amoris Laetitia što šire, objaviti kako je sakramenat braka dar i da u sebi sadrži preobražavajuću snagu ljudske ljubavi. Godina obitelji ima za cilj i omogućiti obiteljima da postanu aktivni agenti obiteljskog apostolata kao mi osvijesiti mlade ljude o važnosti formacije u istini, ljubavi i u daru sebi to inicijativama posvećenima njima.

Kao podloga za kasniji rad u grupama poslužio je kratki videozapis kojega je pripremio Vatican News s kardinalom Farrellom, a za hrvatsko jezično područje obradio Ured HBK za život i obitelj na čelu sa dr. Petrom Hodžićem.

Nadahnuti Papinim riječima, rad se nastavio u četiri radionice u kojima su supružnici promišljali o prvom poglavlju apostolske pobudnice Amors Laetitia „U svijetlu Riječi“. U grupama se razgovaralo,  istraživalo, igralo se, pa čak su neki i zaplesali i  na taj način imali priliku obogatiti svoja iskustva, bolje se upoznati međusobno i kao grupa.

Uslijedio je plenum. Svaka je grupa predstavila svoj rad, te se razvila rasprava sve do ručka. Djeca i mladi su također kroz svo to vrijeme bili aktivni. I oni su također predstavili  svoj rad u radionici. Izrazito nam je važan rad  s djecom, jer smatramo da  je djetinjstvo vrijeme kad se zauvijek zavoli ovakav vid druženja (i mi smo neki zavoljeli Obiteljske nedjelje baš kao djeca sudjelujući na njima u Cresu i Lošinju). Netko je rekao „Ruža svoj miris vuče iz korijena, a život odrasle osobe snagu vuče iz djetinjstva“.

Nakon konstruktivnog radnog dijela uslijedio je zasluženi ručak uz kolače, kavu, razgovor, šetnju i kratki odmor.  U 15 sati bilo je predviđeno Pokorničko bogoslužje, vrijeme priprave na vrlo važan sakramenat svete  ispovijedi. Pridružili su nam se vlč. Filip Šabalja, don Mate Polonijo i vlč. Tomislav Crnović . Najsvečaniji trenutak svakako je bila svečana, raspjevana nedjeljna Euharistija koju je predvodio vlč. Filip. Bila je Misijska nedjelja.

Puni lijepih dojmova, obogaćeni  međusobnim prijateljstvom, ojačani Kristovom i bračnom ljubavlju pomalo smo se razišli svojim domovima.  Komentari učesnika su bili odlični, a organizatori zadovoljni. Priznajemo da je organizacija ovog događaja bila zahtjevna i zbog pandemije s kojom živimo, ali i zbog virusa otuđenosti koji kao da „gricka“ obitelji i njihovo zajedništvo. Vjerujemo da ovakvi događaji ohrabruju, povezuju i obnavljaju naše obitelji u ljubavi i vjeri. Željeli bismo u ovoj Godini obitelji održati barem još koju obiteljsku nedjelju i nastaviti probubljivati shvaćanje papine pobudnice Amoris LaetitaRadost Ljubavi.

Sve su obitelji pozvane da se aktivno uključe u život naše župe kroz Obiteljsku zajednicu, te na taj način nastave živjeti upravo u tom u duhu radosti ljubavi!

Print Friendly, PDF & Email