Milivoj Guszak zaređen za đakona Krčke biskupije

Na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka, u župnoj crkvi sv. Apolinara u Dubašnici – Malinskoj, krčki biskup mons. Valter Župan zaredio je za đakona bogoslova Krčke biskupije Milivoja Nikolu Guszaka Skomeršića.
Nakon što su biskup predvoditelj slavlja, svećenici, ređenik i ministranti u ulaznoj procesiji pristupili oltaru, sve ih je pozdravio mjesni župnik Bogumil Dabo, a euharistijsko slavlje i pojedine njegove dijelove objasnio je župni vikar Kristijan Krajnović. Podsjetio je da je đakonat služba koja predhodi svećeničkom ređenju i da se podjeljuje biskupovim polaganjem ruku i posvetnom molitvom. Služba đakonata je služba služenja u Crkvi, te đakon sakramentalnom milošću služi Božjem narodu u službi liturgije, riječi i ljubavi, u zajedništvu s biskupom i njegovim prezbiterijem. To znači da je zadaća đakona da poslužuje u svetom slavlju, navješćuje evanđelje i tumači ga u homiliji i katehezama, može podjeljivati sakramenat krštenja, dijeliti pričest, prisustvovati ženidbi u ime Crkve, nositi popudbinu umirućima, presjedati obredu sprovoda, obrazložio je vlč. Krajnović.
Nakon evanđelja je prepozit stolnog kaptola preč. Franjo Velčić biskupu potvrdio da je kandidat za ređenje dostojan primiti red đakonata.
U propovijedi je biskup Župan progovorio o ljudima koji su zbog svog povjerenja i vjere u Boga, u Božje zahvate i planove, surađivali s Bogom u ostvarivanju velikih događaja. Prvi takav veliki čovjek je bio Abraham koji je „imao vjeru nadajući se protiv svake nade“, ali i sv. Josip koji je povjerovao u Božju riječ i poslušao koliko god to po ljudskim razmišljanjima nije bilo normalno. „Tu stoji ta snaga i čudnovatost vjere. Jednostavno treba vjerovati da Bog progovara kroz događaje svakodnevnog života. I u tome imati povjerenja i gledati i razmišljati ne u prvom redu samo silama svoje pameti nego silom vjere,“ rekao je o. biskup.
Nakon homilije kandidat za ređenje očitovao je svoju spremnost da se zaredi za đakona i vrši obaveze koje proizlazi iz službe đakonata: da će moliti za Božji narod, da će propovijedati evanđelje i čuvati vjeru, te prihvatiti celibat kao posvećenje Kristu. Stavivši ruke u biskupove obećao mu je poslušnost nakon čega je okupljeni narod molio za ređenika, zazvavši litanijama i pomoć nebeske Crkve.
Polaganjem biskupovih ruku i posvetnom molitvom kandidat je postao đakonom, nakon čega je uz pomoć svog župnika obukao đakonsko ruho – štolu preko lijevog ramena i dalmatiku. Zatim mu je biskup predao evanđelistar čime se simbolički istaknulo njegovu novu službu, a cjelovom mira zaključen je obred ređenja i sv. misa nastavljena je uobičajenim redom.
Na kraju euharistijskog slavlja novom đakonu Krčke biskupije i biskupu Županu u ime svih župljana čestitao je Ivan Hržić te su im predani buketi cvijeća.

Walter Salković

Print Friendly, PDF & Email