Mladomisnici slavili misno slavlje u Krčkoj katedrali

U ponedjeljak 3. lipnja navečer, dan uoči svetkovine sv. Kvirina, zaštitnika Krčke biskupije, mladomisnici Saša Malović i Kristijan Perović predvodili su koncelebrirano misno slavlje u Krčkoj katedrali.

Vlč. Sašu i vlč. Kristijana biskup Ivica Petanjak zaredio je za svećenike u Osoru, u subotu 1. lipnja. Krčki su vjernici tako imali radost prisustvovati ovom mladomisničkom slavlju samo dva dana nakon njihova ređenja i prije njegovih službenih mladih misa, koju će vlč. Saša slaviti u nedjelju 16. lipnja u Malom Lošinju, a vlč. Kristijan u subotu 20. srpnja u Brinju.

Homiliju je održao vlč. Saša Malović. Budući da se 3. lipnja slave afrički mučenici Karlo Lwanga i drugovi, a i sam je sv. Kvirin umro svjedočkom mučeničkom smrću, vlč. Saša naglasio je snagu svjedočenja onih koji Kristu ostaju vjerni do kraja, spremni podnijeti čak i smrt. „Svi smo mi svjedoci i na nama se odražava naše uvjerenje. Pitanje je samo što svjedočimo?“, rekao je vlč. Saša. „Oni koji vjeruju u Krista odražavaju radost, privlače i mijenjaju one oko sebe. Bez vjere i promijene nas samih, nećemo moći mijenjati, niti privući Kristu nikoga.“ Moramo se zagledati i naći uzor u Kristu koji sve čini iz ljubavi. Zahvaljujemo Bogu što nam, kroz svu povijest, daje one koji se ne plaše, ne bježe, već svojom postojanošću osvjetljuju put onima oko sebe i nakon sebe. Pozvani smo svaki se dan preispitivati živimo li, činimo li i govorimo tako da smo u svakom trenutku spremni preći k Gospodinu. „Sigurni smo da će Bog blagosloviti svaki naš trud da živimo kao svjedoci, ne srameći se svoje vjere i ne bježeći pred izazovima s kojima smo suočeni. Živjeti u Božjoj blizini, „po Kristu, s Kristom i u Kristu“, uronjeni u Božju ljubav, dat će smisao svim našim danima i našim patnjama i dati nam radost i mir“, zaključio je vlč. Saša.

 

Uz pozdrave i čestitke koje je mladomisnicima na početku svete mise izrekao krčki župnik vlč. Anton Valković, čestitke i izraze radosti zbog ovog misnog slavlja, uime župljana Župe Krk, izrekla je vjeroučiteljica Mirjana Žužić. Zaželjela je da svećenici i župljani jedni drugima, po molitvama, žrtvama i ljubavi, budu ona svjetlost i toplina koje su toliko potrebne za život i radost služenja. Dvojica ministranata Saši i Kristijanu uručili su bukete cvijeća.  

  

Print Friendly, PDF & Email