Hodočašće Majci Božjoj od sv. Salvadura

Mjesec svibanj posvećen je našoj Nebeskoj Majci. Ima li ljepšeg načina da ga zaključimo nego hodočašćem? Tako smo se već tradicionalno 31. svibnja, na blagdan Pohođenja Blažene Djevice Marije, uputili u naše cresko svetište Majke Božje od Svetog Salvadura. Putem prema svetištu molili smo krunicu Majci Božjoj, svi koji smo se odazvali Njezinom pozivu. Uvod u razmatranje otajstava predvodili su ovogodišnji prvopričesnici. Oni su kroz čitav mjesec svibanj, svaku večer dolazili na krunicu i svetu misu tako da su otajstva znali već i napamet. Svatko od nas došao je sa svojim mislima i nakanama, a svi smo zajedno ujedinjeni u molitvi za naš grad (”Čuvaj Majko ti grad creski, i nemoj pripustiti, da opaki duh paklenski bi mu mogel škoditi.”), za našu župu, za naše obitelji i za nova duhovna zvanja.

Po dolasku u naše omiljeno svetište slavili smo svetu misu, koju je predvodio naš kapelan vlč. Anton Budinić u zajedništvu sa župnikom vlč. Marijanom Kosićem i mons. Franjom Velčićem, generalnim vikarom naše biskupije, inače rodom iz Cresa. Imali smo čast da su nam se na ovogodišnjem hodočašću na Sveti Salvadur pridružila dvojica đakona. To su vlč. Kristijan Perović, đakon naše biskupije, kojeg je sljedećeg dana čekalo svećeničko ređenje i vlč. Branimir Šapina, đakon Porečke i Pulske biskupije, koji nam je uputio svoju riječ u propovijedi.

Naglasio je da je susret u prvom planu današnjeg blagdana Pohođenja Blažene Djevice Marije. To je susret između dviju generacija, dviju trudnica, dviju majki, to je susret između Isusa i Ivana Krstitelja. Osim toga, istaknuo je da je Blažena Djevica Marija ostala kod svoje rođakinje Elizabete puna tri mjeseca kako bi joj pomagala i služila. Ona je samu sebe nazvala Službenicom Gospodnjom i u tome nam može biti uzor kako trebamo živjeti svoj kršćanski život služeći jedni drugima. Također je važno naglasiti kako je naša Nebeska Majka siguran put do našeg Nebeskog Oca. Sigurni smo da će sve naše molitve koje uputimo Blaženoj Djevici Mariji naći put do Boga. Ona je naša najveća zagovornica i najvjernija odvjetnica. To se puno puta pokazalo u povijesti našeg naroda, a vjerujemo da će tako biti i ubuduće.

Nakon svete mise uslijedila je procesija uz litanije Majci Božjoj, a nakon završnog blagoslova nastavljeno je druženje ispred svetišta uz neizbježnu zajedničku fotografiju.

Mirjana Sušić

Print Friendly, PDF & Email