Mons. Ivica Petanjak posjetio sjemenište Redemptoris Mater u Puli

Povodom otvaranja Godine milosrđa krčki biskup mons. Ivica Petanjak u pratnji tajnika vlč. Saše Ilijića i vlč. Marina Dašeka, župnika u Dubašnici, posjetio je 19. prosinca u jutarnjim satima sjemenište Redemptoris Mater u Puli i održao predavanje pod naslovom „Misericordiae Vultus – Lice milosrđa“.

Rektor Piergiorgio De Angelis u Auli Magni sjemeništa, predstavio je na početku odgojitelje i djelatnike te bogoslove, koji dolaze iz dvanaest nacija, kao i četiri nedavno zaređena đakona. Susretu je nazočio i vlč. Giacomo Rainieri, odgovoran za Neokatekumenski put u Hrvatskoj.

Nakon uvoda, riječi poticaja uputio je mons. Petanjak,  govoreći najprije o proglašenju Godine milosrđa. Citirajući Svetog Oca Franju, naglasio je da pripadnici svih religija, ateisti i protivnici Crkve moraju preko nas kršćana osjetiti da je otvorena Godina milosrđa: „Pozvani smo, promatrajući strahote koje se događaju u svijetu (progoni kršćana, ratovi, terorizam), na zlo odgovoriti milosrđem i praštanjem“. Mons. Petanjak istaknuo je kako najveći problem čitave Europe, uključujući i Hrvatsku jest pad nataliteta. Djeca se više ne rađaju, svaka obitelj prosječno ima jedno dijete.

Uslijedila je diskusija u kojoj su svi prisutni mogli sudjelovati. Rektor sjemeništa De Angelis naveo je kao jedan od uzroka takvog stanja odbacivanje enciklike „Humanae vitae“ Pavla VI., nažalost i unutar Crkve, ali i da je Neokatekumenski put prihvatio njen nauk te sada uživa plodove brojnih kršćanskih obitelji s mnogobrojnom djecom. Također je istaknuo da većina bogoslova dolazi upravo iz takvih obitelji Neokatekumenskog puta, u kojima ima po osmero, devetero, desetero djece. I ta djeca, odgajana u kršćanskom duhu, već u osnovnoj, srednjoj školi otkrivaju Božji poziv za prezbiterat na koji se spremno odazivaju.

Svoje izlaganje mons. Petanjak, završio je otkrivajući vlastito iskustvo Božjeg milosrđa i svećeničkog zvanja.

Govorilo se i o važnosti naviještanja i svjedočenja Radosne vijesti “dvojica po dvojica”. Tom je prigodom biskupu Petanjku predstavljen Neokatekumenski put u Hrvatskoj i poslanje braće da evangeliziraju dvoje po dvoje, naviještajući Isusa Krista ljudima, jedinom smislu života svakog kršćanina.

Mons. Petanjak obišao je prostore Sjemeništa uz pratnju rektora koji ga je upoznao sa specifičnostima arhitekture i estetike ovog tipa sjemeništa, od kojih je u svijetu do sada otvoreno sto i pet.
Nakon pjevane molitve Srednjeg časa u sjemenišnoj kapeli, uslijedio je zajednički ručak i druženje uz pjevanje božićnih pjesmi na raznim jezicima zemalja iz kojih bogoslovi ovog sjemeništa dolaze.

Print Friendly, PDF & Email