Na biskupijskom hodočašću na Trsat otvorena Godina duhovnih zvanja u Krčkoj biskupiji

Tradicionalno zavjetno hodočašće Krčke biskupije Majci Božjoj Trsatskoj, održano u nedjelju 8. listopada, ove se godine odvijalo u sasvim posebnom ozračju. Naime, upravo prilikom ovog okupljanja naše biskupijske zajednice u drevnom svetištu, biskup Ivica Petanjak, otvorio je Godinu duhovnih zvanja za našu biskupiju.

Svečanom koncelebriranom misnom slavlju u perivoju Svetišta, prethodio je prigodni program satkan od molitve sv. krunice i svjedočanstva vlč. Silvija Španjića, č. s. Monike Ikić i Višnje Vidas, majke našeg svećenika vlč. Josipa Vidasa. Program je vodio vlč. Luka Paljević, župnik u Polju i član Odbora za pripremu Godine duhovnih zvanja.
O svom putu prema svećeništvu najprije je progovorio vlč. Silvio Španjić.  Posvjedočio je o počecima koje je primio u svojoj vjerničkoj obitelji. Također, ukazao je na poteškoće na koje mlada osoba koja želi živjeti svoju vjeru nailazi, posebno u društvu svojih vršnjaka, o krizama koje je prolazio, te o utjecaju poruke i osobe sv. Ivana Pavla II, ali i pomoći župnika i ostalih svećenika u njegovom obraćenju i odluci da krene putem duhovnog poziva.
Č. s. Monika Ikić začetke svog duhovnog poziva primila je odrastajući u obitelji sa sedmero djece u kojoj se svakodnevno molila krunica i to sa nakanom da barem jedno od njih živi Bogu posvećenim životom. Ona i danas svjedoči o ljepoti redovničkog života te ohrabruje mlade da se odvaže na tu odluku.
Gđa Višnja Vidas posvjedočila je kako ništa ne može ispuniti prazninu koja u čovjeku nastaje ukoliko zanemari duhovnost. Život vjere po Duhu Svetome daje radost i puninu smisla koju ne daje ništa drugo. Mlade je potaknula da potraže svećenike i da zajedno s njima krenu putem rasta u duhovnosti i vjerničkom životu. Roditelje je pak ohrabrila da mole za svoju djecu i podrže ih u odluci da postaju svećenici.  

Misno slavlje započelo je procesijom u kojoj su zavjetnu sliku Gospe Trsatske nosili s. Franciska Pia od Gospe Fatimske Barbiš i njezin otac Pavao Barbiš te bogoslov Saša Malović i njegova majka Olivera Malović.

Na početku misnog slavlja o. Biskupa, sve svećenike i okupljene vjernike pozdravio je fra Bernard Barbarić, gvardijan Franjevačkog samostana na Trsatu.

Prvo čitanje pročitala je Biserka Grdinić iz Svetog Vida, psalam su otpjevali  Madina Budinić, Bruna Vlakančić i Tihomir Kuljanić iz Malog Lošinja, a drugo je čitanje pročitao Ivica Maškarin iz Banjola. Evanđelje je navijestio vlč. Anton Budinić.

Prigodnom homilijom okupljanim se hodočasnicima obratio mons. Petanjak.

Osvrnuvši se na pročitano Evanđelje i prispodobu o vinogradu i vinogradarima ubojicama, Biskup napominje kako je u slici vinograda opisana sva ona briga i ljubav kojom Bog brine za svijet: on je sam taj vinograd posadio, ogradio ga, iskopao tijesak, podigao kulu; on je s ljubavlju zasadio svaku lozu, za sve se pobrinuo i kad je sve uredio dao ga nama da ga obrađujemo i da nam on donosi rod te po tom rodu i mi budemo što sličniji svome Stvoritelju koji sve od postanka svijeta čini lijepim i želi da bude lijepo.“ No mi na njegovu dobrotu odgovaramo mržnjom i nasiljem.
„Nikako ne možemo izaći iz svoje uskogrudnosti i vidjeti da naš Stvoritelj sve što stvara ne zadržava za sebe, nego velikodušno daje nama, stavlja u naše ruke, a mi ne uspijevamo prepoznati veličinu dara ljubavi, nego to odmah za sebe zgrabimo i sebi prisvajamo i u svome egoizmu sve pretvaramo u zlo.“
Bog nam povjerava sve što je stvorio kao zrelima i odgovornima i, jer smo stvoreni na njegovu sliku, sposobnima brinuti se na dobro samih sebe i svojih bližnjih, no mi tu podbacujemo. „Unatoč svemu Bog se ne umara“, ističe Biskup, „Sav grijeh svijeta ne može uništiti Božju ljubav i milosrđe. To je značenje Isusovih riječi na kraju današnjeg evanđelja: ‘Kamen koji odbaciše graditelji postade kamen zaglavni.’ Ono što svijet bude odbacio, prezreo, ubio, to će postati temelj za novi svijet.“

Na kraju Biskup pojašnjava zašto započinjemo baš Godinu duhovnih zvanja: „Svjesni smo da smo svi skupa kao Božji vinograd plod ljubavi i dobrote Oca Stvoritelja. Da je svaki od nas odabran od Oca i otkupljen krvlju njegova Sina i posvećen snagom Duha Svetoga. Znademo da je neke između nas taj isti Otac izabrao i pozvao da budemo vinogradari u njegovu vinogradu. Budimo svjesni da smo sluge njegove i da ćemo biti pitani za kvalitetu uroda. Da nam je vinograd iznajmljen, da smo ga primili od drugih i da ga moramo predati drugima kako bi nastavio donositi svoje plodove.
Ove se godine na posebni način želimo truditi i moliti da Gospodar žetve pronađe i osposobi nove vinogradare koji će biti radnici po srcu njegova Sina Isusa Krista. Trebaju nam uvjereni i oduševljeni blagovjesnici Radosne vijesti koji neće biti umorni već u ranu zoru prije nego počnu raditi.
Trebaju nam svećenici, redovnici i redovnice koji će se radovati ako rade više od drugih i ako im vinograd napreduje, jer onaj tko se ne raduje svome poslu i ne želi gledati plod svoga rada očito je zalutao i našao se na krivom mjestu.
Uz vinogradare i loza ima svoje značenje. Puno puta uz sav trud vinogradara loza ne rodi ili se osuši. I loza mora dati svoj doprinos, jer je plod Božje ljubavi i Božje brige.
Zato i svi vi dragi vjernici svatko na svoj način neka se uključi u ovo veliko djelo Božje, u kojem nam Blažena Djevica Marija, kao izabrana loza, koja je urodila najboljim plodom, može biti trajnim uzorom. Ona se u potpunosti otvorila Božjim planovima, a da uopće nije znala doseg svoga pristanka.
Njezinom suradnjom i Božjom milošću došlo je spasenje svemu svijetu po Isusu Kristu. Od nas se očekuje ista otvorenost Božjim planovima po kojima on pronalazi načina kako doprijeti do svakog čovjeka i progovoriti svakom srcu na njegov način.
Zato i započinjemo ovu Godinu duhovnih zvanja ovdje u Marijinom svetištu i slavljenjem svete euharistije jer želimo po Marijinom zagovoru od Isusa Krista izmoliti svećenike, redovnike i redovnice po njegovu primjeru i uzoru. A nama koji smo već u vinogradu Gospodnjem, neka obnovi mladost duha i udijeli novog žara i poleta koji će druge potaknuti da mu se odazovu i u potpunosti posvete.
Blažena Djevice Marijo, Gospo Trsatska, izmoli nam takvih duhovnih pastira kakav je bio naš sluga Božji Antun Mahnić koji je poput budna stražara s ljubavlju radio i bdio nad vinogradom ove naše Krčke biskupije koju mu je Gospodin povjerio. Amen.“

Nakon ispovijesti vjere, molitvu vjernika predvodili su naši bogoslovi Zoran Maričević i Saša Malović.

Na kraju misnog slavlja, Biskup je pred likom Gospe Trsatske izmolio posvetnu molitvu, a zatim su svi vjernici zajedno izmolili molitvu Majci Božjoj za duhovna zvanja, otisnutoj na sličicama koje su im ovom prigodom podijeljene.

Misno slavlje uveličali su pjevanjem udruženi zborovi župa Mali Lošinj, Veli Lošinj i Nerezine, a ministrirali su bogoslovi krčke biskupije, novaci franjevci i ministranti župe Mali Lošinj.

Foto i tekst: Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email