Najava proslave 600 godina Svetišta Majke Božje Goričke

Svetište Majke Božje Goričke kod Baške na otoku Krku obilježava svoju 600. obljetnicu. Središnja proslava održat će se 5. kolovoza kada će u 10 sati krčki biskup mons. Ivica Petanjak predvoditi svečano euharistijsko slavlje.

Svetište MB na Gorici

U nastavku donosimo poziv na proslavu rektora Svetišta vlč. Marinka Barbiša:

Mnogima je već poznato da ove godine u našem starodrevnom svetištu Majke Božje Goričke kod Baške obilježavamo 600. obljetnicu prisutnosti Marijine na tom svetom mjestu. Naime, godine Gospodnje 1415., na dan 5. kolovoza, na ovom je mjestu pao snijeg pri trećem čudesnom preseljenju kipa Majke Božje iz ondašnje crkvice u Jurandvoru. Osim navedene obljetnice, obilježit ćemo i 590. godišnjicu prvog statuta Bratovštine u Hrvatskoj pisan glagoljicom, 25 godina od početka obnove Svetišta i izgradnje suvremenoga Pastoralno-karitativno-socijalnog doma gdje je kroz 15 godina uspješno djelovala prva u hrvatskoj Terapijska zajednica “Savez” za tretman, rehabilitaciju i resocijalizaciju ovisnika o drogama kao i 20 godina vojno redarstvene akcije Oluja. Toga se dana u Hrvatskoj slavi Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Središnja proslava za cijeli otok Krk održava se upravo u našem Svetištu. Za te velike milosti Marijine prisutnosti, blagoslovljenog djelovanja za mnoge potrebne ljude u raznim nevoljama, kao i za Marijin zagovor, zaštitu i pomoć u trenucima Domovinskog rata, želimo zajedno zahvaliti Gospodinu slavljem svečane svete mise u srijedu 5. kolovoza u 10 sati koju će predvoditi krčki biskup Ivica Petanjak. Upućujem vam srdačan poziv na sudjelovanje u ovim obljetnicama koje zaslužuju našu pažnju i zahvalnost.

Marinko Barbiš, rektor Svetišta


 O SVETIŠTU MAJKE BOŽJE GORIČKE

O svakoj se velikoj obljetnici nekoga svetišta spominjemo njegove velike povijesti, osoba molitelja i hodočasnika, slučajnih prolaznika, velikih i poznatih, kao i onih malih i tihih ličnosti. Svi nam oni govore da se radi o svetom mjestu – o svetištu, mjestu koje privlači, poziva, hrani i njeguje osobni susret čovjeka s Bogom. Takvo jedno mjesto jest i Svetište Majke Božje Goričke koje ove godine obilježava 600. godišnjicu postojanja.

MBG-pogled-na-svetiste

Kratka povijest Svetišta

Svetište Majke Božje Goričke (Baška, otok Krk) jedno je od najstarijih Marijinih svetišta u Hrvatskoj. Potječe iz XI. stoljeća, a na sadašnjoj se lokaciji nalazi od XV. stoljeća. Smješteno je na brežuljku (povijesno zvanom »Grad«) koji dominira bašćanskom kotlinom nasuprot povijesnoj crkvici sv. Lucije gdje je pronađena Bašćanska ploča. Pogled seže preko otočića Prvića na Velebit i vrh Zavižan. Do svetišta se dolazi uskom asfaltiranom cestom, ali se preporučuje uspeti se zavjetnim stubama (ima ih 237) po kojima su postavljene postaje križnog puta, rad akad. kipara Tomislava Kršnjavoga. Ovo je glavno marijansko hodočasničko svetište Krčke biskupije i otoka Krka, a od davnina ovamo dolaze hodočasnici i iz podvelebitskog kraja sve do Karlobaga i ličkog kraja.

Svetište MB na Gorici (3)

Predaja svjedoči da su bivši kip Majke Božje iz donje crkvice u Jurandvoru na čudesan način u tri navrata pronašla djeca pastiri na ovom brdu, a Gospa je čudesnim znakom snijega početkom kolovoza (5. kolovoza – Gospa Snježna) označila mjesto gdje želi svoje svetište. Marijin kip koji potječe s kraja XV. stoljeća nepoznatog je autora, pozlaćen i okrunjen, a Gospa se klanja Djetetu koje mirno počiva na njezinim koljenima.

MBG-crkva

 Glavni je oltar od kararskog mramora, a pokrajnji su oltari posvećeni sv. Josipu (lijevi) i sv. Ani (desni). Slike na tim oltarima djelo su poznatoga hrvatskog slikara iz Kune na Pelješcu Celestina Mate Medovića iz 1902. godine. Crkvu krasi lijepi kasetirani strop s gipsanim medaljonima, sa slikom Marijina krunjenja ponad oltara (I. Volarić). Uz oltarni zid nalaze se slike Marijina Navještenja (akad. slikar Ivica Blažić). Korske su klupe i propovjedaonica od orahova drva. Slike križnoga puta s posebnim izričajem djelo su amaterskog slikara, svećenika iz Rijeke, Adama Muchtina, rađene za vrijeme Drugoga svjetskog rata (1943. – 44.). Na stražnjem zidu crkve kompozicije su Isusova uzašašća, Marijina uznesenja i u sredini velika slika silaska Duha Svetoga nad apostole koji mole u zajedništvu s Marijom (slikar Matija Bradaška).

Ispred crkve je romanička loža sa zvonikom na preslicu. Staro zvono ima više od pet stotina godina (1594.), novo je izrađeno 2003. godine i posvećeno Ivanu Pavlu II. i njegovu boravku na otoku Krku. Svetište čuva zavjetne darove, znakove uslišanih molitava hodočasnika te nekoliko vrijednih glagoljskih misala i brevijara. Uz crkvu se nalazila stara bratovštinska kuća, a članovi bratovštine, čiji je statut iz 1425. godine najstariji glagoljicom pisani statut jedne bratovštine u Hrvatskoj, bili su i neki članovi obitelji krčkih knezova Frankopana. Dolaskom sluge Božjega Mahnića na stolicu krčkih biskupa i možemo reći da ovo Svetište započinje živjeti novim duhom započetim temeljitom obnovom Svetišta, Govorimo o važnoj obnovi kao prekretnici u razvoju. Pa se tako u Svetištu uz pučke pobožnosti i zavjetna hodočašća započinje okupljanjima pjevača, ministranata, bračnih parova, mladih… Od 1990. Svetište se temeljito obnavlja i gradi se Pastoralno-karitativno-socijalni dom u kojemu djeluje i Terapijska zajednica “Savez”. U Svetištu od tada ima stalno nastanjenih, a tu boravi i njegov rektor. Osim Terapijske zajednice ovdje proteklih godina jača hodočasnički pastoral te se okuplja sve više ljudi, posebice na redovitim hodočašćima na Marijine svetkovine i blagdane (osobito na Veliku i Malu Gospu te na Pedesetnice).

Svetište danas

Od 2001. godine, kada je na svetkovinu Bezgrešnog začeća BDM, otvorena nova dvorana „Velikoga jubileja“ redovito se održavaju molitveno-evangelizacijski susreti. Povremeno se održavaju i evangelizacijski seminari, duhovne obnove i drugi susreti vjerskog i edukativno-preventivnog sadržaja. Mnogi dolaze i na duhovne razgovore, psihološku pomoć i podršku, ispovijedi. Smještajni kapacitet centra je 30-ak osoba.

MBG-pastoralni-centar

Može se pogledati i mali sakralni muzej ponad kojega se iza sakristije nalazi kapela sv. Leopolda Bogdana Mandića. U knjižari „Antun Mahnić“ mogu se kupiti knjige vjerskog sadržaja i uspomene Svetišta.

Print Friendly, PDF & Email