Nakon 72 godine vraćene župne matične knjige Krčkoj biskupiji

U petak 21. svibnja 2021. ministar pravosuđa i uprave Republike Hrvatske dr. sc. Ivan Malenica i krčki biskup mons. dr. Ivica Petanjak, u dvorani Biskupskog doma u Krku supotpisali su zapisnik o primopredaji crkvenih matičnih knjiga Biskupiji Krk na temelju članka 13. stavka 5. Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske o suradnji na području odgoja i kulture i članka 2. Sporazuma o povratu crkvenih Matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, stanja duša, ljetopisa i drugih knjiga koje su u vrijeme komunističkog režima nezakonito oduzete Katoličkoj crkvi, sklopljenog 13. listopada 2005. između Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske biskupske konferencije. Ministar Malenica je, u pratnji Matije Paljuge, savjetnika u Kabinetu ministra, nakon što su u srijedu 19. siječnja dostavljene crkvene matične knjige iz državnih matičnih ureda u Krku, Malinskoj, Malom Lošinju i Cresu, a u četvrtak 20. siječnja iz Matičnog ureda u Novalji za župe Lun i Novalja, izmijenili potpisane obrasce zapisnika. Predmet ove primopredaja uključuje ukupno 172 crkvene matične knjige i dvije ostale evidencije.

Još se očekuje u prvoj polovici lipnja povrat matica koje se nalaze u Matičnom uredu Rab, koje iz tehničkih razloga nisu mogle biti sada isporučene.

Ove su knjige prestale vrijediti na civilnom planu odredbom Zakona o maticama objavljenom u Službenom listu FNRJ od 9. travnja 1946, broj 29, a koji je stupio na snagu danom 9. svibnja 1946. te je u župnim uredima prestalo vođenje matica za državno područje. Od toga dana nadalje vode se u župnim uredima matice samo za crkveno područje.

Unatoč tome zakonu, tadašnja komunistička vlast zakonom od 12. siječnja 1949. godine naredila je da se oduzmu sve matice jer su župnici i dalje nastavljali upisivati matične slučajeve u tim knjigama prema odredbama crkvenih propisa. Ove su bilješke vlastima poslužile kao izlika da mogu, ako treba i nasilno, oduzeti matične knjige. Pri tomu su uzimali negdje i Stališ duša, matice krizmanih a negdje čak i Župne kronike. Najveći otpor toj državnoj otimačini pružili su vjernici u Novalji na otoku Pagu, time što su, uglavnom žene, upale u Matični ured i vratile slavodobitno te knjige u župni ured, ali, zakratko, jer je opet upala jugoslavenska milicija u župni ured i odnijela knjige nazad, a najglasniji u tome protestu osuđeni za zatvorske kazne.

Tekst: Franjo Velčić
Foto: Irena Žužić

Print Friendly, PDF & Email